Thursday, May 18, 2017

Bekerja dengan bijak, bukan hanya kerja keras

Ohh..mantapnya tajuk ni kan??

Memang kena kerja keras.Itu betul.kalau tak kerja keras macam mana nak cari rezeki yang halal dan berkat kan?Kalau setakat buat kerja ala kadar, sekadar makan gaji atau tak bersungguh, aisehh..tak elok tu..
kita ni sebagai pekerja biasa tolong tanamkan dalam ingatan tu, walaupun bos tak nampak, jangan la curi tulang ye.. buat kerja sehabis baik tapi jangan sampai membebankan diri sendiri.. boleh je say NO, kalau betul-betul tak mampu. if ko YES YES dengan semua benda, lepas tu hasil kerja tak memuaskan nanti memakan diri.. betul kan?

Apa maksud bekerja dengan bijak?Macam mana nak buat bekerja dengan bijak ni?
Bagi aku la, pandai-pandailah buat jadual kerja, mana yang patut buat dulu, sila utamakan yang tu dulu. Bukan bertangguh, cuma kadang-kadang ada benda yang tak boleh buat lambat-lambat..Lepas tu tulis dan catat la apa yang nak dibuat dalam minggu, bulan tu, lepas tu minggu dan bulan mendatang.. Barulah tak kelam kabut hal kerja dan hal rumahtangga...
Even hal nak membersih rumah pun kena plan ye.. minggu ni nak basuh toilet, next week nak vacuum bilik tamu..weekend nak buat groceries..kalau nak best lagi boleh plan menu makanan untuk seminggu terus..takde la pening nak makan apa, kat mana..lepas tu nak fikir hal duit belanja lagi...

Bukan apa taw, kadang-kadang, ini ikut pemerhatian aku lah, zaman belajar ada orang boleh plan dan fokus tentang perjalanan hidup..contoh next month nak jalan mana, nak study apa, makan kat sini situ..tapi bila kerja macam bercelaru sikit..lepas tu merungut takde masa nak bersenam dan spend time with family or nak balik kampung..
Hey tak boleh macam tu taw..aku ni takde la perfect sangat..hehe,,sebab tu tulis post ni.. sebagai ingatan untuk diri sendiri dan yang tabah membaca..
Aku rasa korang lagi hebat sebab selalu tengok dan dengar ceramah agama atau motivasi sana sini..cuma, sebagai manusia biasa yang hanya ada 24 jam sehari, aku harap kita dapat guna masa dengan sehabis baik.. sebab umur makin singkat..nak berbakti pada mak ayah, adik beradik, kat pasangan, kat jiran, kawan sekerja..eh macam-macam lagi lah..



"To achieve is to work hard,
Work hard and priorities right.
Do things in right order, and you will achieve.
You must give something to get something"

Wednesday, May 10, 2017

13 Reasons Why

I just finish watching a series. 13 Reasons Why.


The plot is simple. It has 13 episodes.

If you want to know more about the story line, go google yourself.




Mungkin ada yang cakap cerita ni mengada sangat tunjuk watak lemah Hannah Baker sampai bunuh diri. Yup memang betul. Banyak benda yang boleh dibincangkan untuk series ni... Ada yang cakap tak patut tunjuk scene bunuh diri... tapi bagi aku bagus je tunjuk.. the pain she felt during doing it..it is not an easy death.. kesian mak ayah Hannah lepas dia bunuh diri..selfish je sebenarnya ..tapi kenapa dia jadi macam tu?

Bagi aku cerita ni best sebab dia explain untuk setiap watak dan kaitannya dengan Hannah Baker.. Kadang-kadang kite tak sedar the smallest thing we did boleh bagi impact yang besar kat hidup orang lain..jangan ye sesuka hati cakap or buat apa-apa tanpa fikir dulu..







so yeahh..ini quote Hannah Baker.. selamat menonton cite ni kalau rasa berminat..

p/s : Ada buat apa-apa yang menyakitkan hati orang lain tak hari ni?


Monday, March 27, 2017

all praises to Allah


Di akhir bulan Februari yang lepas, dengan tak disangka-sangka keluar pekeliling yang telah lama diharapkan setiap kali borang pindah dihantar..

Sesungguhnya rahsia rezeki dari Allah yang Maha Mengetahui tentang segala aturan perjalanan hidup kita ini walaupun kita merancang segalanya :)


Tiba-tiba penuh whatsapp mesej dengan ucapan tahniah dari rakan-rakan dan family...
Terdiam dan cuba jugak untuk cubit diri sendiri masa tu mana la tahu hanya mimpi kan..
alhamdulillah ya Allah.. penantian untuk balik Semenanjung telah berakhir..
selamat tinggal Borneo...bercampur baur perasaan,
terkejut, gembira, sedih nak berpisah, serabut nak mengemas dan lain-lain masa tu..
syukur sangat si suami banyak sungguh membantu..aku rasa kalau sorang-sorang tu memang tak berjalan la proses mengemas..thank you Abang..

Semoga bertambah murah dan barakah rezeki di tempat kerja baru nanti.Amin

Nantikan post seterusnya dari Kuala Kangsar.hehe.

Wednesday, February 8, 2017

page 39/365

Januari dah berlalu.
Februari menjelma.

oh blog baru nak update?hoho,kemalasan melanda diri. acah acah bajet busy.

TV drama Lara Aishah dah habis.total 100 episod. tiap satu episod di tengok tanpa satu yang terlepas.keh3.

Now tengah layan The Promise (Pangako Sayo version baru) kat 105..yang tu beratus-ratus ye episod.setakat ni masih istiqamah melayan walaupun geram jugak takde sarikata.just alih bahasa macam kartun Doraemon dan Conan. The reason tengok Pangako Sayo? takde ape. suka tgk Yna yang comel.tak jugak.tak pasti kenapa tengok.mungkin cerita drama Melayu terlalu membosankan.

Isnin lepas pendaftaran pelajar Ting 1 dan 4.dapat 3 orang anak homeroom baru.

lambatnya cuti sekolah.cepatlah cuti.

alhamdulillah dah join Shaklee.hehe.jom la order kat ahkak.syokkknya Shaklee.hehe.

oktujebye.


Saturday, November 19, 2016

Pick 3

This caught my attention.
Family, fitness, friend, work or sleep: Pick 3


As I go through many articles related with planner, life-balancing etc etc, this quotes or questions came across many times during the search. It is interesting to see how other people share their tips, method on how they were doing it plus the experience along the way to achieve great successful in life. Well of course our definition of succes vary among us, but still the process of getting it is not easy and need a lot of efforts and sacrifes.

Nevertheless, the keyword is to get organize, well-planned and get a clear vision on what you want to achieve, pray a lot after making so much effort because we plan, but the Almighty's plan overrides all plans. He knows what is best for us even though our minds do not always comprehend.

This type of human dilemma exist all the time because we all want to do it all but really, at the end of the day, you can't do all of them well.


p.s :  I am a bit of a planner addict. Go google what is planner addict. Colourful planner caught my attention and I love to decorate my planner.


Thursday, November 10, 2016

being women


  • The most alluring thing a women can have is confidence.



  • You can be gorgeous at thirty, charming at forty, and irresistible for the rest of your life.



saja tempek those quotes sebab suka.
hehe.


p.s: saya rindu kalian berdua.dua-dua orang dah dapat title hot mummy..


Saturday, November 5, 2016

menguji kesabaran

Sejak kebelakangan ni, banyak benda menguji kesabaran aku..bukan niat aku nak merungut kat blog cuma...kadang-kadang aku fikir, common sense di kalangan manusia memang menipis..benda simple pun tak boleh nak fikir ke..malas nak explain kat sini..tiap kali aku diuji, aku berdoa supaya aku dapat pindah..cukup-cukup la kot sejak 2013 kat sini..mungkin giliran guru baru patut ambil alih tempat aku di sini..

Namun aku bersyukur, tiap kali ada kesulitan tu, Allah banyak permudahkan urusan aku..Tuhan hantar bantuan melalui hambaNya yang lain untuk tolong aku..Tuhan gerakkan hati hambaNya untuk tumpangkan aku ke Giant, keluar makan, masakkan makanan kegemaran aku, tolong aku setelkan kerja yang banyak di sekolah dan banyak lagi benda-benda kecik yang aku terlepas pandang..

Seberat mana pun ujian,kena bersyukur sebab masih ada rumah untuk berteduh, makanan atas meja, pakaian cantik boleh dipakai..ada family yang sayangkan aku..aku bersyukur atas semua tu...benda-benda tu semua buat aku kuatkan hati cakap kat diri sendiri ada sebab kenapa Allah dah tetapkan kenapa aku yang kena ada kat sini, bukan tempat lain walaupun hati aku ni nak sangat berada di samping keluarga..nak sangat spend every weekend dengan family macam orang lain..kadang-kadang sebak jugak..bila terdengar ada cacian, kejian orang walaupun kita rasa macam dah bagi yang terbaik dalam kerja kita..

hehe.normal lah tu kalau tak semua orang boleh accept apa yang kita buat sebab memang dah lumrah manusia takkan dapat puaskan hati semua orang.

The problem is not the problem.
The problem is your attitude about the problem