Sunday, April 15, 2018

random pics

Nak serious blogging semula boleh tak?

Hehe.semoga istiqamah semangat nak menulis.Maybe ada hp baru ni semangat sikit kan?
mana laaa tahu...*hembus-hembus habuk sawang*

So before delete gambar-gambar di hp mari tempek di sini dulu.


Haaa..nampak ke tu?if tak nampak sila zoom...Tahniah anak-anak ting 5 spm 2017!..apa pun result korang selamat menempuh alam baru selepas ni..SPM je kann..korang boleh!..


 Macam ni lah keadaan bilik guru malam2 di jabatan maths di mrsm _________. haha kena fill in the blanks sendiri.Kang kalau search nama mrsm keluar pulak blog ni kan. bagus ye awal tahun dah ada kesedaran nak belajar maths dan add maths..pantang ckgu datang kejap je nak amik barang sebenarnya..kena tahan tanya soalan..ai iz happy uols ada semangat camtu.



barisan guru-guru asrama puteri atau singkatannya GURASPURI... haa glemer tak glemer singkatan...ada dua orang je yang takde dalam gambar ni..alhamdulillah team guraspuri semuanya bersemangat menjalankan tugas (tak semangat bila parents marah2 hal kecik, dan oh ye..ada yang takde adab sebab takde salam takde ape tiba2 marah2 call kul 5 pagi suruh tengokkan anak dia..eh ehh...nasib bukan aku yang dapat tu..free free je kena maki if aku yang dapat call camtu..patut la anak2 skang semakin kurang hajarrrr..kat rumah perangai dah biasa tengok parents buat perangai tak baik)

eh panjang pulak membebel.ahaha~



saja pinjam buku Linda untuk ajar tuisyen form 3..ehehe..ajar tuisyen kat mana tuuuu.ada laaa~rahsia.hikkss..lepas tu ternampak tulisan Linda tulis Kay Kay....nak guling-guling gelak....comey sangat nihh..dah kawen pun adik perempuan aku sorang tuuu..pengantin baru tak baru jugak la kahwin Disember 2017 yang lepas.




comel tak buku resepi mak mentua aku ni?beliau bukak buku resepi nak masak tomyam...hehe..aku jenis main google je everytime nak masak apa2 yang baru..yelah..generasi lama2 mesti confirm ada buku resepi yang tulis cantik2 tu kan..berharga tu weyh..resepi turun temurun..

rasa happy dan bangga la jugak kan sebagai pengurus kelab taekwando bila anak2 didik dapat kejayaan..kita ni cikgu dapatlah menumpang kejayaan deme ni (kena guna deme sebab duduk perak so kena cakap perak). tahniah.tahun depan kita aim 5 pingat emas pulak ye. amin.





 ni gambar anak homeroom..saja amik gambar dia..ni tengah kelas belajar topik polygon..so semua orang kena belajar la melukis polygon..siapa tak melukis kena ketuk tangan..ahaha~mana boleh dah sekarang nak cubit2, ketuk2, denda bukan2..kita senyum kan aje tengok budak2 malas lepas bagi nasihat kann...ingat!..kena jaga pencen masing2 nanti.if ada kes kang tak pasal2 tak dpt pencen.hahaha.


ni gambar anak jiran yang comel..birthday yang ke-4 tahun..tq jiran bagi kami makan sedap!..terima kasih daun keladi..



okey.tq yg sudi singgah. 
Toodles!

Monday, April 9, 2018

iphone X ?

iphone 10 or iphone X.sama saja.
dah terjebak..tak boleh nak buat apa dah.









































iphone 5c yang dah tak boleh on.

start dgn iphone 4.lepas tu iphone 5c.lepas tu iphone 10.



nak buat macam mana...bukannya saya ikut trend semasa...tetapi semua contact, notes etc ada dalam tu..kena gunakan apple id yang sama..hanya pengguna iphone yang akan memahami..bukan sebab nak kejar best sangat iphone tu..dah try android..pernah guna lenovo..pastu stuck stuck terus give up...atau saya yang malas explore..

yang iphone X tu seminggu dua je rasa lain sebab takde button home..lepas tu ok je..

tapi nak update blog ni still bukak laptop untuk menaip..old skool sangat..

take care everyone.pantas sangat masa berlalu..umur blog saya dah 10 tahun ;)




Thursday, February 15, 2018

FEBRUARI

14 Februari 2010- Pertama kaki menjejakkan kaki di Auckland, New Zealand

13 Februari 2013- Lapor diri dengan MARA di Puskep, Lenggong dan secara rasmi menjadi ahli warga kerja MARA

27 Februari 2017- Lapor diri di MRSM SAS. Akhirnya pekeliling yang ditunggu tiba jua

23 Februari 2018- Mengiring pelajar ke MRSM Gerik untuk Kejohanan Silat dan Olahraga

Lotssss of love in February

Monday, January 15, 2018

2018

tahun ni ada 3 orang guru bersara sekaligus.
tahun lepas ada seorang..

tahun demi tahun berlalu,
pelajar pun silih berganti..
kami tetap di sini..mencurahkan bakti
kepada anak bangsa..



p.s: gambar ni diambil semasa majlis persaraan pengetua kami..ada majlis makan2 di rumah beliau.hehe..ini kami, barisan guru-guru asrama puteri sesi 2018..ada siapa berani lawan?

Friday, August 11, 2017

Love is putting someone else's needs before yours- Olaf (Frozen)





I miss my family so much...
insyaAllah nak balik Rawang jumaat ni...

Tiba-tiba rasa nostalgia pulak tengok gambar-gambar lama ni...
Banyak pengorbanan papa mama untuk kami tiga beradik...
We will do our best to make u proud papa mama...
Tak terbalas jasa kami adik beradik ni..hanya Allah dapat membalasnya...


Thursday, May 18, 2017

Bekerja dengan bijak, bukan hanya kerja keras

Ohh..mantapnya tajuk ni kan??

Memang kena kerja keras.Itu betul.kalau tak kerja keras macam mana nak cari rezeki yang halal dan berkat kan?Kalau setakat buat kerja ala kadar, sekadar makan gaji atau tak bersungguh, aisehh..tak elok tu..
kita ni sebagai pekerja biasa tolong tanamkan dalam ingatan tu, walaupun bos tak nampak, jangan la curi tulang ye.. buat kerja sehabis baik tapi jangan sampai membebankan diri sendiri.. boleh je say NO, kalau betul-betul tak mampu. if ko YES YES dengan semua benda, lepas tu hasil kerja tak memuaskan nanti memakan diri.. betul kan?

Apa maksud bekerja dengan bijak?Macam mana nak buat bekerja dengan bijak ni?
Bagi aku la, pandai-pandailah buat jadual kerja, mana yang patut buat dulu, sila utamakan yang tu dulu. Bukan bertangguh, cuma kadang-kadang ada benda yang tak boleh buat lambat-lambat..Lepas tu tulis dan catat la apa yang nak dibuat dalam minggu, bulan tu, lepas tu minggu dan bulan mendatang.. Barulah tak kelam kabut hal kerja dan hal rumahtangga...
Even hal nak membersih rumah pun kena plan ye.. minggu ni nak basuh toilet, next week nak vacuum bilik tamu..weekend nak buat groceries..kalau nak best lagi boleh plan menu makanan untuk seminggu terus..takde la pening nak makan apa, kat mana..lepas tu nak fikir hal duit belanja lagi...

Bukan apa taw, kadang-kadang, ini ikut pemerhatian aku lah, zaman belajar ada orang boleh plan dan fokus tentang perjalanan hidup..contoh next month nak jalan mana, nak study apa, makan kat sini situ..tapi bila kerja macam bercelaru sikit..lepas tu merungut takde masa nak bersenam dan spend time with family or nak balik kampung..
Hey tak boleh macam tu taw..aku ni takde la perfect sangat..hehe,,sebab tu tulis post ni.. sebagai ingatan untuk diri sendiri dan yang tabah membaca..
Aku rasa korang lagi hebat sebab selalu tengok dan dengar ceramah agama atau motivasi sana sini..cuma, sebagai manusia biasa yang hanya ada 24 jam sehari, aku harap kita dapat guna masa dengan sehabis baik.. sebab umur makin singkat..nak berbakti pada mak ayah, adik beradik, kat pasangan, kat jiran, kawan sekerja..eh macam-macam lagi lah..



"To achieve is to work hard,
Work hard and priorities right.
Do things in right order, and you will achieve.
You must give something to get something"

Wednesday, May 10, 2017

13 Reasons Why

I just finish watching a series. 13 Reasons Why.


The plot is simple. It has 13 episodes.

If you want to know more about the story line, go google yourself.




Mungkin ada yang cakap cerita ni mengada sangat tunjuk watak lemah Hannah Baker sampai bunuh diri. Yup memang betul. Banyak benda yang boleh dibincangkan untuk series ni... Ada yang cakap tak patut tunjuk scene bunuh diri... tapi bagi aku bagus je tunjuk.. the pain she felt during doing it..it is not an easy death.. kesian mak ayah Hannah lepas dia bunuh diri..selfish je sebenarnya ..tapi kenapa dia jadi macam tu?

Bagi aku cerita ni best sebab dia explain untuk setiap watak dan kaitannya dengan Hannah Baker.. Kadang-kadang kite tak sedar the smallest thing we did boleh bagi impact yang besar kat hidup orang lain..jangan ye sesuka hati cakap or buat apa-apa tanpa fikir dulu..







so yeahh..ini quote Hannah Baker.. selamat menonton cite ni kalau rasa berminat..

p/s : Ada buat apa-apa yang menyakitkan hati orang lain tak hari ni?