Saturday, November 19, 2016

Pick 3

This caught my attention.
Family, fitness, friend, work or sleep: Pick 3


As I go through many articles related with planner, life-balancing etc etc, this quotes or questions came across many times during the search. It is interesting to see how other people share their tips, method on how they were doing it plus the experience along the way to achieve great successful in life. Well of course our definition of succes vary among us, but still the process of getting it is not easy and need a lot of efforts and sacrifes.

Nevertheless, the keyword is to get organize, well-planned and get a clear vision on what you want to achieve, pray a lot after making so much effort because we plan, but the Almighty's plan overrides all plans. He knows what is best for us even though our minds do not always comprehend.

This type of human dilemma exist all the time because we all want to do it all but really, at the end of the day, you can't do all of them well.


p.s :  I am a bit of a planner addict. Go google what is planner addict. Colourful planner caught my attention and I love to decorate my planner.


Thursday, November 10, 2016

being women


  • The most alluring thing a women can have is confidence.



  • You can be gorgeous at thirty, charming at forty, and irresistible for the rest of your life.



saja tempek those quotes sebab suka.
hehe.


p.s: saya rindu kalian berdua.dua-dua orang dah dapat title hot mummy..


Saturday, November 5, 2016

menguji kesabaran

Sejak kebelakangan ni, banyak benda menguji kesabaran aku..bukan niat aku nak merungut kat blog cuma...kadang-kadang aku fikir, common sense di kalangan manusia memang menipis..benda simple pun tak boleh nak fikir ke..malas nak explain kat sini..tiap kali aku diuji, aku berdoa supaya aku dapat pindah..cukup-cukup la kot sejak 2013 kat sini..mungkin giliran guru baru patut ambil alih tempat aku di sini..

Namun aku bersyukur, tiap kali ada kesulitan tu, Allah banyak permudahkan urusan aku..Tuhan hantar bantuan melalui hambaNya yang lain untuk tolong aku..Tuhan gerakkan hati hambaNya untuk tumpangkan aku ke Giant, keluar makan, masakkan makanan kegemaran aku, tolong aku setelkan kerja yang banyak di sekolah dan banyak lagi benda-benda kecik yang aku terlepas pandang..

Seberat mana pun ujian,kena bersyukur sebab masih ada rumah untuk berteduh, makanan atas meja, pakaian cantik boleh dipakai..ada family yang sayangkan aku..aku bersyukur atas semua tu...benda-benda tu semua buat aku kuatkan hati cakap kat diri sendiri ada sebab kenapa Allah dah tetapkan kenapa aku yang kena ada kat sini, bukan tempat lain walaupun hati aku ni nak sangat berada di samping keluarga..nak sangat spend every weekend dengan family macam orang lain..kadang-kadang sebak jugak..bila terdengar ada cacian, kejian orang walaupun kita rasa macam dah bagi yang terbaik dalam kerja kita..

hehe.normal lah tu kalau tak semua orang boleh accept apa yang kita buat sebab memang dah lumrah manusia takkan dapat puaskan hati semua orang.

The problem is not the problem.
The problem is your attitude about the problem

Sunday, October 30, 2016

turun naik kapal terbang

macam mana nak mula cerita ya.

okey mula dengan perjalanan dari Kajang ke KLIA2 dengan family mentua.
semua okey..hujan sikit-sikit dalam perjalanan.
bila  dah sampai KLIA2, singgah Jaya Grocer beli sikit-sikit barang makanan..lepas tu singgah makan dekat food court..
since takde check in luggage, maka aku terus masuk gate imigresen macam biasa kena scan barang dalam beg etc..yang tak best kali ni, gate untuk Tawau ialah J15..paling hujung sekali..penat betul nak berjalan..lepas singgah toilet, aku plan nak singgah beli roti Gardenia dan coklat..dah jadi kemestian akan beli roti Gardenia untuk bekalan makan kat Tawau...tapi masa nak singgah aku dengar pengumuman kapal terbang ke Tawau dah nak berlepas..apa lagi, aku berlari dengan pakai baju kurungnya, dengan beg tarik, beg galas segala pecut ke gate J15..sampai kat gate tu, aku antara orang last yang naik..dalam hati bercakap, "awal pulak Airasia ni..selalunya kemaen lambat kalau flight 3.40pm ke Tawau ni"...ada rasa sedih sikit masa tu sebab tak sempat beli roti Gardenia.hik hik.

lepas letak barang dan amik seat, sempat la update family dah masuk flight etc..lepas tu kapal terbang pun bergerak nak take off..okey..hp pun dimatikan...

then, lepas hampir sejam dalam kapal terbang, yang still tak terbang-terbang, ada pengumuman dari pilot cakap kita semua kena kembali ke tempat parking kapal terbang tadi semula sebab ada masalah teknikal pada kapal terbang...ko rasaaaaaaaaaa?aku macam dah cepat la nak turun dari kapal tu secepat mungkin..pabila telah sampai ke tempat parking tadi semula, satu kerja jugak nak menunggu jurutera tu confirm kan yang kapal terbang itu boleh meneruskan perjalanan atau tidak..

mungkin peristiwa ini dapat dijadikan alasan untuk aku pindah?saya trauma naik kapal terbang-alasan dalam surat untuk pindah.

okey.berbalik kepada cerita asal..akhirnya jurutera memaklumkan bahawa kapal terbang itu tidak boleh meneruskan perjalanan.maka kami semua penumpang kena turun dan angkat barang-barang ke kapal terbang lain..

penat?ohh..jangan cakaplah setelah berlari-lari..kena angkut pulak barang keluar dari situ.pening?yup..rasa berpinar kepala nak tidur je..

bila aku keluar dari kapal terbang tu, aku tanya la pegawai tu, bila kapal terbang baru tu akan sampai..dia cakap tak pasti..ohh baiklah....aku terus pergi kedai beli roti gardenia, pergi toilet, main hp..update family apa yang jadi...

hoho...itulah antara pengalaman menjadi pelanggan setia Airasia..apa yang kami dapat?makanan free?diskaun untuk flight lain untuk repeat order dengan airasia?mestilah TIDAK ada.haha.

alhamdulillah pukul 5.45 petang kapal terbang berlepas ke Tawau..dan aku sampai rumah pukul 9.30 malam..aku syak pilot pecut sebab duration yang lebih singkat untuk sampai ke Tawau kali ni. maka terlepas lah tengok Gegar Vaganza untuk 30 minit yang pertama..

sekian

Monday, October 17, 2016

Good times and bad times

Hi peeps!

So my dear form 4 students will be sitting for the BIG exam today!

IGCSE.

yeah.. that RM 2000 examination fees that they need to pay on their own.

Let's pray the best for them.

I hope all my form 4 students can do well in this exam.

Good times become good memories.
Bad time become good lessons


Sunday, October 16, 2016

where is the love?

Happy Sunday everyone.
yes.

short update:

semalam Hari Graduasi Ting 5 Kali ke-8 untuk MRSM TMT
sekejap masa berlalu.aku rasa macam diorang semua masih innocent masa ting 2 dulu (masa tu baru posting sini 2013). No pics was taken because I was busy being AJK Stage Manager.luls.

kenapa aku menaip di sini.sepatutnya kena update SKT dekat Hrmis tapi still tak boleh log in sejak semalam.So aku merayau-rayau tengok blog dan taraaaa ter update blog sendiri.

Today is productive day I must say because : laundry (done), cooking (done), iron baju (done)..huhu..kemas rumah je belum sebab penat semalam belum habis.eceh.

Nak sangat update trip ke Lombok untuk rujukan akan datang..tapi bila entah mood akan datang untuk update sebab kena transfer gambar.ok.nanti kot..masa students dah busy exam.ehehe.



ok.tu je.

Love is putting someone else's needs before yours - Olaf (Frozen)



Sunday, October 2, 2016

hello october

i miss blogging.
i miss fish and chips
meowww.

eh?

aku tengok banyak je blog-blog orang sekarang dah tak di update sangat.
yelah.sebab semua orang dah layan Instagram, Facebook, Pinterest, Snapchat etc ect.
so, aku rasa tu antara reason kenapa orang dah tak layan blog sangat.

memerlukan kekuatan, idea, kesabaran untuk mengolah ayat dan menaip idea-idea ke dalam bentuk tulisan kot...dan semangat jugak kot nak bukak laptop dan upload gambar etc ke dalam blog..
tapi walaupun aku dah tak selalu update blog sendiri, aku tetap suka baca blog orang lain. antaranya sebabnya ialah dapat idea resepi, tips travel, tips nak kurus dan banyak lagi lah.

oklah.take care everyone.

bye.