Saturday, July 30, 2016

Suci Dalam Debu

benda ni aku copy paste je..
orang forward dalam group whatsapp..
saja letak sini sebab tak pernah terbaca pun sebelum ni dan saja nak share maksud di sebalik lagu oleh Iklim ni sebagai satu penghayatan dan renungan bersama


SUCI DLM DEBU - IKLIM                           

*Engkau bagai air yang jernih*
­čö╣Itulah diri kita yang sebenar (Ruh)

*Di dalam bekas yang berdebu*
­čö╣Jasad/Badan yang asalnya di jadikan dari tanah.

*Zahirnya kotoran itu terlihat*
­čö╣Sifat manusia suka melihat keburukan orang lain

*Kesucian terlindung jua*
­čö╣Hal-hal yang baik biasanya tak beberapa di pandang dan ambil peduli.

*Cinta bukan hanya di mata*
­čö╣Cinta bukan dari sudut syariat semata-mata @ solat

*Cinta hadir di dalam jiwa*
­čö╣Cinta yang mutlak terbit dari hati yang suci dan bersih @ zikrullah

*Biarlah salah di mata mereka*
­čö╣Mereka yang benar-benar mahu menjadi hamba ALLAH di pandang serong dan rendah oleh masyarakat

*Biar perbezaan terlihat, antara kita*
­čö╣Perbezaan di antara hamba ALLAH dan hamba Dunia

*Kuharap engkau kan terima*
­čö╣Bermunajat agar di terima Ilahi

*Walau di pandang hina*
­čö╣Sebagai hamba yang hina 

*Namun hakikat cinta kita, kita yang rasa*
­čö╣Perasaan yang wujud antara hamba dan penciptanya tidak dapat di ungkap dengan kata-kata

*Suatu hari nanti, pastikan bercahaya*
­čö╣Di alam akhirat

*Pintu akan terbuka, kita langkah bersama*
­čö╣Bila mendapat syurga bersama mereka-mereka yang berjaya

*Di situ kita lihat, bersinarlah hakikat*
­čö╣Diri kita yang sebenar.. berseri-seri dan bersinar

*Debu jadi permata, hina jadi mulia*
­čö╣Roh mereka-mereka yang soleh, yang dihina di dunia menjadi mulia di akhirat

*Bukan khayalan, yang aku berikan*
­čö╣Kitab Al Quran

*Tapi keyakinan yang nyata*
­čö╣Kitab yang memberi keyakinan dan cahaya kebenaran.

Dinyanyikan oleh Saleem Iklim pada tahun 1990.. Setelah 25 tahun baru terurai isinya
tetapi bukan penyanyi lagu tu yg penting tapi pencipta lirik lagu 'Suci Dalam Debu' tu, 
*S. Amin Shahab adalah pengikut aliran tasauf/Sufi.*

WaAllahuallam

Wednesday, July 13, 2016

jefry handsome!

muehehe,mengada sangat tajuk!!


Alhamdulillah, my one and only lil bro dah memasuki fasa baru dalam hidup dia.dah habis SPM dan sambung belajar di Politeknik Sultan Idris Shah..

 

unfortunately, I cannot ikut my family hantar dia ke sana masa hari pendaftaran sebab dah balik Tawau. Hari pendaftaran ialah pada 13 Jun 2016..kalau tak silap lepas sahur dan subuh terus my family bersiap dan gerak dari rumah sebab jauh gak tu Sabak Bernam dengan Rawang. Tambahan pula takde highway dan jalan ke sana tu macam jalan kampung sikit so tak boleh nak speed sangat bawak kereta.

 
Belajar baik-baik ye adikku.jangan banyak main sangat.


 
hehe,nak melepaskan anak bujang yang selama 18 tahun ni di rumah,takde masuk asrama tup tup masuk asrama ye..okla tu masih di Selangor dan takde la jauh sangat.


 
nah rasakan kipas di bilik tu rosak...selama ni sedap bilik ada aircond kan.heee~


 
kasih sayang mama dan papa yang bersusah payah besarkan kami adik beradik..yang berusaha memenuhi segala keperluan dan permintaan kami.TERIMA KASIH MAMA PAPA!


so Jefry, kak nina love you so muchhhh....
rajin rajinkan diri tu belajar ye..
bukan mudah nak mudah..memang memerlukan kesabaran, ketabahan dan azam yang tinggi nak belajar tu..banyak dugaan umur-umur camni,tinggalkan yang tak perlu..fokus pada yang perlu..jimat-jimat berbelanja..ingat kami semua ada untuk sokong Jefry.
so jangan sia-siakan kepercayaan kami pada Jefry..
all the best menempuhi satu fasa baru dalam hidup..
take care dan pandai-pandai bawak diri dan pilih kawan tu.
tata~

Thursday, June 23, 2016

puasa



bila belek-belek semula hp,
banyak gak gambar yang diambil sepanjang bulan puasa tahun ni.

so nak mengabadikan gambar-gambar tersebut
mari tempek di blog before delete kat hp ye...



yang ni gambar masa makan kat hotel promenade.merasa gak bukak puasa kat hotel kannn.thankss Dr Jefry sudi jemput kami (aku dan Anis) makan kat hotel sempena berbuka dengan anak-anak yatim.




ni dasar nak cepat dan agak malas.sup makaroni dengan ayam.hehe



persediaan memasak untuk berbuka puasa.menu apa ek.tak ingat laa..maybe telur dadar la kot.heh.


dalam mangkuk hijau tu ialah terung yang dihancurkan..lagi sedap kalau letak yogurt sebenarnya..



puding roti masak guna pemanggang ajaib.alhamdulillah ada benda ajaib penyelamat ni banyak mudahkan hidup aku.hikss.tambah lg non stick, lagi buat ahkak happy sangat.




terung bakar?or grill eggplant? entah lah.aku lumur dgn olive oil, salt, pepper kat terung tu.tup tupp masak.aku suka benda-benda gini.kena dengan tekak aku.hikss




ni step pertama buat puding roti.potong- potong roti campak dalam periuk.hee.sorry la gambar tak ikut turutan


 
mee meggi letak sayur carrot, cili api dan telur.layannnn masa bukak puasa


ni mood rajin buat potato salad, mashed potato dengan makaroni karbonara dan bolognaise untuk anak-anak homeroom tersayang.puas hati diorang makan licin sampai sambung lagi makan lepas prep.sanggup ketuk pintu rumah malam-malam even teacher dia dah tertidur

thank you anak-anak homeroom sudi datang ke rumah teacher,.ada 7 orang semuanya..


 
tumis sayur bayam, roti telur, kurma dan air yakult.nyumsss,


by the way..korang perasan takde nasi kan?
itulah aku.tak suka sangat nasi-nasi ni masa berbuka.heee

Saturday, April 16, 2016

Happy Birthday Dear Husband


 Hehehehehe..

Alolo..sedih pulak tak dapat sambut birthday sama-sama.
terpisah oleh Laut China Selatan..



nak kek ye.meh meh potong kek sama-sama




meh suapkan dia kek meh...




sedap tak kek?..tak sedap?nanti kita makan kek lain ye..




The things we feel the deepest are the hardest things to say..
But dear husband, you must know how much I love you everyday!!

Happy birthday!

Thursday, November 5, 2015

No No No No November

Hai.
Konon drama la tu tajuk post ni.
Kekeke.

Takde apa pun sebenarnya.Saja nak cakap dah masuk November.
Rasa macam tak percaya umur dah 26 tahun 5 hari..lagi 4 tahun nak jejak 30.oh no.

Apa yang nak update ek.

Sekarang suka tengok TV series Castle, Forever, The Mentalist, Criminal Minds
The list goes on.Sejak ada Astro kat rumah memang mengadap jelah.banyak cerita best..terleka la kejap kerja yang menimbun.

oh ye.congrats All Blacks..berturut-turut jadi juara..2011 dan 2015..hihi..how time flies.

lagi 3 minggu nak balik semenanjung.hoyeh.kerja assignments UPSI semua ke laut..tak buat apa-apa pun lagi..

Heyyy..apa ni semua benda naik harga oiii..strehh la.hikhok..if harga barang-barang naik lepas tu gaji naik banyak every year ok jugak.. T__T

hampir setiap hari masak di rumah.alhamdulillah..jimat dan berkhasiat gituhh..tapi menu biasa-biasa je..rebus,sup, tomyam,goreng repeat semula.hahaha..







Dinner Form 2 hari tu..dengan anak-anak homeroom..meriah la dengan kambing golek lagi.nyumsss sungguh laa..tahun depan depa ni amik PT3 pulak..kejap je masa.

okeyy..
nak sambung marking paper menimbun okes..huaaaa

Friday, October 23, 2015

graduasi

First time jadi Setiausaha Majlis Graduasi ni.Alhamdulillah pengalaman baru..walaupun memenatkan dan memeningkan kena buat macam-macam surat, memo meeting dan minit mesyuarat etc tapi banyak belajar benda baru which is kinda interesting jugak lah plus dapat kenal dan tengok macam-macam perangai manusia.

Tahun ini ada dua orang pelajar Ting 5 tak dapat graduasi sebab 3 kali gagal Add Maths.aiseyh.kesian jugak tapi syarat yang ada kena patuhi.

apa lagi ya.oh.pelajar Ting 2 pun dah habis Checkpoint.kita tunggu jelah result mereka next year nanti ni.berdebar jugaklah..entah apa-apa result yang dapat nanti akhirnya kononnya melambangkan cikgu tu jugak bagus mengajar atau tidak kan.hehehe.begitulah mentaliti semasa.

Gambar ni diambil tahun lalu masa jadi guru pengiring Karnival Matematik di MRSM Kuala Krai