Saturday, August 23, 2008

jika kamu

Jika kamu memancing ikan....
setelah ikan itu terlekat di mata kail,

hendaklah kamu mengambil terus ikan itu....
janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja....
kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjagahatinya....
janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja....
kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan
mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia
mengingatimu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu
menampalnya semula....
akhirnya ia dibuang....
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terima lah
seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
anggaplah dia manusia biasa.
Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah
bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu kecewa
meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan
kamu akan berterusan hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu
pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh
memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu. Mengasihimu.
Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan
yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi
milik orang lain
Kamu juga yang akan menyesal.....


8 comments:

reza said...

sajak yg menarik...
mcm tgh besedih je...kecewa ke pe...huhuhu..

shafa yg comel said...

ingat tu ros.. jgn cari yg terlalu perfect..!!!!

usop said...

rose..
td ak ym ngn mamat yg dimaksudkan dlm post 'why??' kt bwh 2..
dia nk hg bersih kan nm dia..
dia pesan, jgn kaco idop dia lg..
dia ckp lg, yg dia bkn gay..
dia ad awek, nm nabilah..hg x knl nabilah 2..ak pn x knl..

ak hny menyampai pesanan..sorry..

alicia keys said...

usop-no way!~~
let him sndiri yg suh aku wat cmtu..
aku x kan wat ape yg die nak ak wat slagi die x suh aku wat..
diz is my blog..my right..my words...
aku x kaco idup die pon ok
mrepek ape mamat tu
go to hell dude~~~~~~~
ko punye psl r(dtuju to that DAMN guY)..
aku kesa ape
(x larat laa..nape cmni??ape slh aku??...)

alicia keys said...

reza-sajak ni ade org bg kat aku..mase aku tgh down sgt2 b4 nak amik spm dulu..yup2..aku mmg tgh brsdey..ari2 cmtu..huk2..kan shafa kan??

shafa-since when i search for mr perfect ni??waaa!!~~x cmtu pon laa...aku juz x suke sgt2 bile ade org tipu aku..tu je..

-miyn- said...

very inspiring.. =P

hazmi damien said...

ko karang sendiri ke da sajak?
NICE...
mcm mane leh dpt idea tu...

alicia keys said...

miyn-really??hehe...

hazmi damien-someone gave me this thing last 2 years ago...during that time i was very depress about something