Friday, December 25, 2009

sometimes..[random]

Sometimes all you can give is love
Sometimes all you have is not enough

Sometimes life is like a dream
Sometimes dreams aren’t what they seem

Sometimes laughter can heal your heart
Sometimes it’s laughter that breaks it apart

Sometimes the world goes faster than you can go
Sometimes even fast is still too slow

Sometimes going home is the only thing on your mind
Sometimes home is the only place you can’t find

Sometimes you are too tired to sleep
Sometimes you are too sad to weep

Sometimes freedom holds you back
Sometimes a wedding dress is black

Sometimes loneliness is what you need
Sometimes there’s a harvest without a seed

Sometimes darkness can be too bright
Sometimes rain gives you delight

Sometimes what sets you free are restrictions
Sometimes what makes most sense are contradictions

Sometimes you think you understand
Sometimes you know you really can’t

Saturday, December 19, 2009

my one and only little sister.

linda baru lahir..kat hospital kuala kubu baru..
yg pakai baju merah tu saya la...haha

nama penuhnya rose linda roslan..
sekarang ni umur dia sudah 16 tahun dan dua hari..
dua hari lepas befday dia..
wow..cepat betul masa..tahun depan dia nak amik SPM dah rupenye..
linda ni manja orangnya, tapi kalau dia naik hangin abis laa..
semua orang dijelingnya nanti.tajam lak tu bila jeling..haha..
sory ek tahun ni takde hadiah, akak kamu dah pokai laa..
abih duit nak menghabis2kan sisa-sisa masa yg tinggal nak fly tahun depan ni..adoi~

masa akak selongkar barang2 lama ari tu, akak terjumpa surat2 lama yg linda bagi dulu2 masa zaman akak duk asrama..banyak gak ek surat yg kamu bagi..maklum la, time tu hp mana la ada..surat jadi penghubung kan..

tapi dalam banyak2 surat tu kan, akak paling nak tergelak baca pantun2 rekaan kamu bagi masa akak form 1..terharu pun ada gak..masa tu kamu darjah 3..ni la antara pantun yg kamu pernah bagi, ada lagi yg lain sebenarnya..hehe..

aku berjalan di rumah lama,
tiba2 mendapat berita,
kakakku mendapat tawaran ke asrama,
membeli barang baru semua.


terasa sedih juga hati,

mendengar kakakku hendak ke asrama,
akhirnya kami bersiap untuk pergi,
kami membawa nenek bersama.


wahai nina ku sayangi,
ini pesan linda dan mama,
di mana2 saja perlu berhati2,
jika tidak buruk padahnya..

ermm..takde apa dah akak nak cakap kat sini sebab rasanya dalam kad yg akak buat bagi kamu tu semuanya akak dah tulis..
cuma, masa yg tinggal ni sangatlah penting buat kamu..hoho~
SPM dik..pikir2 lah apa yg patut dibuat ye..
jgn dok maen hp je..ada dua plak tu hp..fuhh..
tak cukup tangan nak reply msg yg masuk ye..
jangan sampai mama amik terus hp tu dan tak bley gune langsung sudah la..hahaha...

ok..kak nina sayang linda, ok?


befday linda masa umur 1 tahun, sambut kat umah atuk nenek belah papa..
(iye..saya la tu yg pakai baju doraemon kaler pink..haha)

p/s-klik pada gambar untuk imej lebih jelas..haha

Thursday, December 17, 2009

disember..[birthday]

to all my dear friends who born in December ..
HAPPY BIRTHDAY to all of u..

"may you have all that is good in love, life and laughter.."

2/12- harris amir

2/12-shazmin izhar

8/12-asmaa'

13/12-muhammad zharfan

18/12-khausar

19/12-nurul amirah muhamad

26/12-noor hanisah abdul razak(emosah)

27/12-muhammad hilmi (majod)

Thursday, December 10, 2009

LIMA 2009

hye semua!!..(mood menulis saya telah kembali..yeaa..)

seperti yang telah tertera pada tajuk di atas..
walaupun telah hampir seminggu LIMA itu telah berakhir, barulah saya terhegeh-hegeh mahu menaip tentangnya..aiyoo..bajet bz lah tu..mase bz nak exam final ib dulu, bley je nak update blog kan..biasalah manusia..

ok2..straight to the point ok.

LIMA (Langkawi International Maritime and Airspace) ialah satu acara yg diadakan dua tahun sekali..pada kali ini iaitu kali yg ke-10 diadakan pada 1-5 disember 2009 di MIEC
(Mahsuri International Exhibition Centre)...

papa amik cuti pada 3 dan 4 dis..so, kami sekeluarga bertolak menaiki kereta ke kuala perlis pada 12 malam, 2 dis..naik feri ke langkawi pada pukul 10 pagi, 3 dis..


ini merupakan kali ketiga kami pergi LIMA..pergi langkawi tu memang dah banyak kali sgt dah.sejak kecik lagi, sampai dah tak ingat dah bape kali pegi..

gambar mama mengandung si linda kat makam mahsuri sampai lah gambar si linda dah besar panjang pun dah ntah bape keping tangkap kat situ gak..hehu~

ermmm..aku listkan je la eyh beberapa perkara sepanjang 4 hari 3 malam kami di sana:

1-LIMA kali ni tak best, tak semeriah yg lepas punya..bukan apa, dulu ada team Red Arrows buat pertunjukan udara yg best..pastu angkasawan si datuk SMS tu pon ada mai gak LIMA yg lepas..siap amik gambar dgn dia..jumlah pengunjung tahun ni pun kurang dari yg sebelumnya..hurmm..maybe kurang promosi kot..

2-dulu, yg maritime(buat kat porto malai bukan kat MIEC) punye masa exhibition asing2 dgn airspace...yg kali ni masa yg serentak untuk airspace dgn maritime sekali kat MIEC gak..so, jadinya tak meriah sangat laa..huk2..jgn kecewakan org yg datang langkawi semata2 nak tgk LIMA tu taw, seperti kami sekeluarga..memang terkilan sikit laa..tapi apa2 pun..LIMA tetap best!!

3-apa-apa pun aku puas duk melantak laksa kedah tu..hehe..malam siang pagi petang, laksa kedah tetap di balun sepuasnya..maybe tu punca aku demam kot sepanjang kat sana..spoil betul laa..geram tak dapat jalan puas2..mata dok berair dgn hingus meleleh2..hahaha..

4-aku sedih tak dapat jumpa mejar patricia......waaaa..dpt tgk FOXY die je....

5-saya sangat teruja tgk sukhoi..dan puas dapat dgr bunyi jet tu..haha..

6-happy dapat naik ada satu pesawat kaler merah putih yg die duk dapat curah air banyak2 masa tengah kat udara..excited sgt masa nak masuk dalam tu, sampai terhantuk kepala yg sangat kuat kat pintu masuk..malu gile kot time tu..haha..tapi ok je bile pakcik/abang kat dalam tu kata aku orang ke-99 yg terhantuk kat situ..hahaha..

7-sedih tak dapat mandi laut puas2 kali ni kat pantai chenang tu..wuuuuu~camne nak mandi dah sakit2 camtu..duk terbaring je la kat dalam bilik...

8-oh ye..ada sape orang kedah bley bitaw aku tak?..betul ke semua cyber cafe kat sana semuanya budak2 18 tahun ke bawah tak leh masuk?..bukan apa, aku duk tertanya2 la..time ade satu petang tu, aku 3 beradik pegi la CC sebab nak on9(aku nak main farmville, pokok semua nak mati da..haha)..then, makcik tu kata kat adik2 aku depa tak leh masuk sebab bawah umur..aiyoo..aku kate.."plz2..makcik, saya ada kat sebelah diorg ni nak tgk2 kalau2 la depa bukak benda bukan2..".tp makcik tu just senyum dan kata apa taw.."camne kalau pihak perlesenan tiba2 mai wat serbuan"..aku n adik2 rasa nak pecah perut gelak2 pun ada gak..entah laa..time cuti sekolah laa makcik..kasi la can sket..

9-saya suka dengar loghat utara..seyes best..

10-saya mahu pergi lagi LIMA 2011...hehehe..

p/s-more pics kat fb eyh~






porto malai pada waktu malam


pesawat ni lah yg aku cakap tu..


yeahh..jumpe lagi k 2011

Tuesday, December 1, 2009

november rain

yup..salah satu lagu guns N roses yang aku suka ialah november rain, selain daripada sweet child of mine and knockin' on heavens door..

november pergi, disember pun muncul..
hurmm..aku tak tahu la kenapa mood aku untuk menulis dalam ni dah semakin berkurang..ok laaa..kalau tiba2 aku rasa nak taip something nanti, aku bitaw kat sini k..
adios~
[enjoy the song]



When I look into your eyes
I can see a love restrained
But darlin' when I hold you
Don't you know I feel the same
'Cause nothin' lasts forever
And we both know hearts can change
And it's hard to hold a candle
In the cold November rain
We've been through this such a long long time
Just tryin' to kill the pain
But lovers always come and lovers always go
An no one's really sure who's lettin' go today
Walking away
If we could take the time to lay it on the line
I could rest my head
Just knowin' that you were mine
All mine
So if you want to love me
then darlin' don't refrain
Or I'll just end up walkin'
In the cold November rain

Do you need some time...on your own
Do you need some time...all alone
Everybody needs some time...on their own
Don't you know you need some time...all alone
I know it's hard to keep an open heart
When even friends seem out to harm you
But if you could heal a broken heart
Wouldn't time be out to charm you

Monday, November 23, 2009

random

what u want might not be what u need.

always pretending that u r happy, although u r not in the mood..coz it's the best way to avoid any silly questions n assumptions around u..

Let the past go and fight for the future.

berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.

money can buy happiness.

berkata benarlah walau ianya pahit..

"Who breaks a butterfly upon a wheel?" : The line is usually interpreted as questioning why someone would put massive effort into achieving something minor or unimportant.

the most difficult lessons to learn is which bridge in life to use or which one to break off..plan for tomorrow..but live for today..

Saturday, November 21, 2009

ym.chat

ada orang tanya saya,
"weyh rose. pehal ko dah lame x on ym?"
"eyh..ko on9 facebook rupenye, tapi nape tak on chat?"
"laaa..ko ade skype ke, nape tak add aku?"

jawapannya mudah:
tiada mood mahu on9 lame2..
lagipun, bukan nak ctct sape2 pon time on9..
klu on9 pon, konfem tak smpai 5 minit, pastu aku terus log out..itupun aku buat invi dan sekadar saje2 nk tgk sape2 on9...bukan ape, pernah byk kali gak kot, bile aku muncul je on9, orang tanye.."weyh...ko dah kat ne skang?".."camne stdy ok x?"..
adoi..malas aku nak reply..so, better tak on9 pon..
kalau ade pape yg penting, tanye je kat fb..
tak pon msg je kat hp..kan senang..cepat, dan mudah..

satu lagi, aku ingatkan bila dah tak kerja..aku akan tido lmbat..
yela..kalau dulu, penat2 balik kerja terus tido awal,
belum kul 9 lebih kadang2 tu mmg dah nyenyak tido..haha..
tapi skang ni..ok laa..b4 kul 12 mmg dah tido pon..

eh..eh..dah nak kul 11.30 laaa..
nak tido..bye2..

Wednesday, November 18, 2009

teruja.heh~

tiada apa pun, dalam blog emosah ade nama saya di situ..
oleh itu, tiba2 rasa mahu link post dia di blog ini..itu je..
hehe..sengal kan??.biar laa..
bukan senang emosah nak selitkan nama saya di blog dia..kah3..

(klik je tajuk yg huruf besar, kalau nak bace laa, kalau tak nak baca sudah)

SABTU YG BERBEZA
ulasan aku:
1-nnt ko datang la umah aku lg ye..dpt makan laksa lagi
2-best kan dpt beli bende pink tu, puas ati aku~
3-farmville mmg best..buat aku berangan2 je..haha
4-ko teringat kisah silam di kms ke mase kat umah aku..laaa..patut aku tgk ko byk termenung time tu..


PERAKNYA AKU
ulasan aku:
1-thanz taw sbb tolong angkat brg byk2 tu..sory terbuli ko plaks..hehe
2-aku setuju dgn ko..mmg ade bende yg buat aku menyesal masuk asrama dulu, dan ade benda yg buat aku lega sbb masuk asrama dulu..hehe..
3-btol3..dont judge a book by it's cover..hehe~
4-mrsm kkb tu baru, so nmpak la cm best..kalau ko pegi mrsm yg lame2, tak best pon..katil n loker pon still kayu..yg mcm da nk tumbang lak tu..haha~
5-yg penting semangat n usaha seseorang tu nak berjaya~~

Sunday, November 15, 2009

yahoo

semasa menaip post ini, emosah sedang nyenyak tidur di rumah saya..
hehehe..berjaya jugak pujuk emosah datang sini..

semalam, pegi SELSET..adalah uruskan hal sikit..
before tu amik emosah, n bawak die same2 sarapan sume..

pastu pegi low yat..jalan2 tgk barang..
oh ye..
TAHNIAH JEFRY..dapat jugak kamu PS2 tu ye..
dah berkurun dia mengidam nak benda tu..tu hadiah sebab die dapat top 5 dalam peperiksaan akhir tahun..ye la..before ni, die dapat no teruk2 je..tp next year die nak UPSR..musykil gak aku dgn parents aku yg still nak belikan die bende tu..aissyy..
yela..a promise still a promise kan..parents aku tunaikan gak laa..
*jeles2*
tapi takpe..
aku pun berjaya gak dapatkan benda yg aku nak since form 4 taw..
alaa..mp3 sony yg cas 3 minit je tu yg dpt tahan sejam tu..hahaha..
kaler pink pulak tu, tak suke pink pon..suke purple..tp kaler tu je yg last..
aku n emosah same2 beli gitu..huh~untung gile tauke cine tu..
*excited2*
tengkiu papa n mama..kire tu adiah befday la kot..hehe~
aku tambah duit sendiri gak la bende tu..

next week, aku tak keje dah..
jadilah penganggur rasmi kat umah pasni..
waaaaaaaaa....

oklah..mahu sambung maen game farmville n barnbuddy..

Wednesday, November 11, 2009

ektad mdoo..grrrr..

malas nak taep post.
sila jangan baca.


1-kepada yg berkenaan, sila jangan taip "rose nina roslan" lagi kat google tu, then akan terjumpe blog ni..cukup2 la tu..nak dekat lebih seratus kali kamu buat mcm tu.sudah la tu.

2-tak paham kenapa kamu nak kene tipu orang seramai lebih 60 orang kot....sudah2 la tu...tak penat ke.tak letih ke buat kesalahan yg sama berulang2..

3-geram. visa tak dapat proceed kerana tidak tahu yg mana satu antara orang2 di kerusi empuk itu yg harus uruskan kami.terumbang-ambing.betul ke bajet summer school takde.or tiada org yg berkenaan yg mahu uruskan kami.geram.

4-stok kat kedai byk yg lari.penat.risau.konfem kene potong gaji..

p/s: sape yg tak paham, tak yah pahamkan pon.

Friday, November 6, 2009

ku mohon



Setiap hari ku memohon
Agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan dalam hati... kekuatan
Menempuhi segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya
Engkau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dalam tenang

Dengan merasa kesyukuran
Ku doa Kau selalu
Mengawasai gerak-geriku
Berkatilah ku perlu rahmat dari Mu

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu... Ooh...
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku

Saturday, October 31, 2009

takde belas-belas dah..



rose, lepas ni ko takde belas2 dah ok??..
belas kasihan je ade..hehu~~




korang tahu tak bende ape kat atas ni??..
(klik gmbar untuk gambar yg lebih besar)
ni gelang yg baby pakai time lahir kat hospital tu..
yela..x nak bg tertukar dgn anak org lain..
hehu...aku rasa tak ramai yg still simpan benda ni..
dalam family aku, tiga2 beradik mak aku simpan benda ni dalam album gambar masing2...siap ada gmbar scan time dalam perut lagi...
terkejut aku bila bukak facebook, tengok mak aku wish befday n siap upload gambar lame2 lagi..hehe..

ni pulak gambar papa tengah dukung aku yg baru lahir..
time tu papa umur 25 tahun..mase ni kat sarawak...
(aku kan lahir kat sibu, sarawak)..

tahun ni, tak sama macam tahun2 yg lepas..
tahun2 yg sudah sambut befday dgn kawan2 asrama..
tapi yg pasti, persamaan ketiga-tiga tahun sebelum ni, termasuk yg kali ni..
ialah semuanya aku tertidur bila sebelum menjelangnya pukul 12 malam..
grrrr..setiap tahun aku berazam tak nak tidur kul 12 malam tu taw..
tapi, memang dah tidur nyenyak la time kul 11 mlm lg..



ok..befday kali ni sambut simple2 jek..
papa n jefry beli cake chocolate indulgence (fevret2)..
mama masak kuew teow tomyam..pastu, bawak semua tu pegi skola adik..
huhu..rindu linda..dah dua minggu tak jumpe..mana tak nya, memang tiap minggu pegi lawat dia..tapi sebab last week die pi kadet polis, so..dah start rindu2 laa..huk2..
linda bagi birthday card yg sgt cute..kata-kata dalam kad tu pun comey2 je..hehe..thanz linda..


to my family..linda, jefry, papa, mama..
akak syg korang semua..thanz for everything..
happy sgt dapat family bahagia camni..hehe..
sorry kalau selama ini akak ada buat sape2 kecik ati..huhu..


kepada semua kawan-kawanku yg wish kat facebook tu..
terima kasih banyak2 ye..
yg thru phone..ada 4 org je yg wish..haha..
bila time call free maxis, aku call la semua kawan2 sg choh..
takpe2, call free celcom ade seminggu lagi..kering la air liur nak ckp lame2..hehu~

ok..sekian~

p/s-gambar2 tak cantik sebab gune kamera hp je..

p/s/s-kita tak dapat nak ukur keikhlasan seseorang yg nak wish ape2 sekalipun dgn hanya mengira jumlah huruf ucapan yg telah diberikan..mungkin boleh jadi juga hanya 4 huruf, tapi ia still boleh dianggap sbg kata2 ucapan yg ikhlas..

;p

Friday, October 30, 2009

permintaan hati

saya mahu merepek sekarang,
so, kamu semua tak perlu baca.
saya mahu semua di bawah:-

1-laptop baru..(papa selalu pakai laptop tu bawak pegi opis dia)

2-spek mata baru(yg last buat masa form 4)

3-rm 500 untuk visa

4-rm 365 untuk medical check up(patutnya rm 245 je, tapi kene wat further test, bengong)

5-makan kenny rogers at least seminggu sekali

6-mp3 or mp4(dulu masa form 5 je ade, pastu rosak)

7-handphone baru (sekarang ni gune hp adik)

8- 5 helai t-shirt baru

9-pergi ke pantai tiap hari tgk matahari terbenam

10-bersama orang tersayang setiap hari.

11-pergi summer school dan fly pada awal januari

12-berkumpul dan buat makan2 kat umah dgn kwn2 sg choh

13-tengok tv setiap hari(seriously aku jarang gile tgk tv kat umah)

14-belikan hadiah befday yg best untuk linda(poket da kering gile ni)

15-mahu semua di atas tercapai...

Saturday, October 24, 2009

Wake Me Up When October Ends

tadi masa on the way kuar nak makan malam...
papa cakap,
"dah lama akak tak menulis apa-apa dalam blog ye"..

aku reply,
"too many things to write, but dunno where to start"

seriously, banyak benda nak cakap...
tapi oleh kerana sikap bertangguh aku nak tulis dalam blog..
mood menulis tu hilang terus..kadang-kadang sebab aku fikir banyak kali nak tulis or tak..last2, semua benda pun tak jadi tulis....

ok2...update2...

1-rabu lepas buat medical check up dgn liyana..patutnya boleh je dapat result pada hari yg sama tu..tapi yana punya ada masalah sikit..then kami decide nak amik isnin ni je laa..balik2 dari medical check up, pegi singgah times square plaks da..huhu~

2-oleh kerana MARA dah takde duit, kami 9 orang ni..tak dapat pergi summer school yg start bulan january depan..meaning, kami akan fly pada pertengahan bulan feb...entahlah..sedih gile kot..bayangkan je la..sampai2 je terus start kelas..9 org je pun..itu pun tak lepas gak kami pi summer school..sob3.sob3..orang lain semua dah start blaja da..huk2..

ok..sekian saja kali ini

Wednesday, October 21, 2009

saya mahu 14 Whitaker

Dear Students

Welcome to The University of Auckland.

My name is Shannon Johnston and I am the Faculty of Science support person for all MARA Scholarship students. We will be sending you a Faculty of Science Welcome Pack shortly. However, in the meantime, we need to explain to you about your accommodation for next year.

I understand that you have already applied for accommodation for next year and that most of you selected Number 14 Whitaker Place. However, Huia is the accommodation placement for BSc MARA Cohort 4 students for 2010. You do not, however, need to do change this as the residence choice will be automatically changed to Huia. For those of you that have paid an application fee Accommodation Services will be in contact to arrange a refund or to use this money to go towards your rent after you arrive.

For your information the reasons for this accommodation placement at Huia are to keep the BSc MARA Cohort 4 students together (as a support network) but also provide the opportunity to form networks with other students (both New Zealand and other international students) who occupy the residence. We have found that international students, who interact with other students, have a more successful integration into University life.

I look forward to meeting you all next year. If you have any questions, please do not hesitate to contact me.

Kind regards

Shannon Johnston

Faculty of Science Student Centre

p/s-takpelah..syukur alhamdulillah masih ade tempat nak berteduh n blaja..tetapi..alahai..*mode sedih*

Monday, October 19, 2009

tagged by LYN (kat facebook dulu2, baru skang nak buat)

Rules:
It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours, and tag twenty people.

Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real...nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.


1. What is your name : Rose Nina bt Roslan

2. A four Letter Word : Risk

3. A boy's Name : Rosli

4. A girl's Name : Rihanna

5. An occupation : Reporter

6. A color : Red

7. Something you'll wear : Ring

9. A food : Roasted beef

10. Something found in the bathroom : Running water

11. A place : Rome

12. A reason for being late : Rebellion or maybe road block

13. Something you'd shout : REALLYYYY??

14. A movie title : Rambo

15. Something you drink : Root beer?.red bull??

16. A musical group : Red Hot Chili Peppers (tibe2 teringat time IRP)..haha

17. An animal : Rabbit

18. A type of car : road runner.hahaha

19. The title of a song : Run away by soul asylum..try la dengar..best.


p/s : sebahagian lirik lagu Run away by soul asylum

This time I have really led myself astray
Runaway train, never going back
Wrong way on a one-way track
Seems like I should be getting somewhere
Somehow I'm neither here nor there
Can you help me remember how to smile?
Make it somehow all seem worthwhile
How on earth did I get so jaded?
Life's mystery seems so faded
I can go where no one else can go
I know what no one else's known

p/s/s: saya mahu tag emosah!!..kalau die tak bz..buat la ye..

Friday, October 16, 2009

time and reason

For everything there is a reason,

And a time for every matter under heaven:
A time to be born, and a time to die;
A time to plant, and a time to pluck up what is planted;
A time to kill, and a time to heal;
A time to break down, and a time to build up;
A time to weep, and a time to laugh;

A time to throw away stones, and a time to gather stones together;
A time to embrace, And a time to refrain from embracing;
A time to seek, and a time to lose;
A time to keep, and a time to throw away;
A time to tear, and a time to sew;
A time to keep silence, and a time to speak;
A time to love, and a time to hate,
A time for war, and a time for peace.

Wednesday, October 14, 2009

změna

změna ialah perubahan

berubah, ubah, tukar..

berubahlah ke arah kebaikan..
kita tak lari dari kesilapan..
let bygones be bygones..
let it be..let it be..
move on..

To those i have sinned against of your forgiveness i beg
And you who have sinned against me you i do forgive
For what time I've got left i wish for peace with myself
Or in other words i want to live and let live.

Let bygones be bygone the past is the past
For my sins against others in karma i pay
And in the written word i now apologize
To all of those offended by me in some way.

I just want to live out what time I've got left
At peace with the World and with myself at peace
Far beyond the ego there is peace of soul
From self doubt, guilt and blame i just wish for release

And to live and let live and forget and forgive
And try to bring peace to my soul now in strife
And make peace with others and make peace with myself
I just want to enjoy the twilight of my life.



Saturday, October 10, 2009

::nak jugak update blog walau takde idea::

1. Have you ever told anyone you were OK when you really weren’t?
Yup..malas nak kongsi dgn semua orang

2. What do you currently hear right now?
drops of jupiter-train

3. Does the number 19 have any significance to you?

tak pon

4. Be honest, do you like people in general?
Depend to who they are

5. Who was the last person that left you a comment?
ena, baru tadi die komen kat facebook

6. What do you think your best friends are doing right now?
ena tgh maen facebook..yana tgh siap2 nak pi sabah..

7. How old do you think you will be when you finally have kids?

25 kot..haha


8. What are you most looking forward to tomorrow?

nak melantak byk2 kat umah terbuka sape2 yg aku nak pi esok

9. Do you think you need anyone?

of course laaa..mane bley hidup sorang2

10. Been awake for 48 hours?

errkkss....tak kot

11. What is one thing you miss about your past?

jadi budak2 kecik..takde masalah..dapat maen2 je keje..hepi2 je

12. Are you jealous of anyone right now?

not yet

13. Do you like your first name?
suke je laa

14. Baseball or football?

footbal..john terry..heh~

15. Would you ever forgive someone if they cheated on you?

memang la aku maapkan..tapi mmg berat hati la weyh..aku paling benci org menipu2 ni..

16. What are you looking forward to in the next month?
tak de pape pon...

17. When is the last time you talked to number 1 on your top friends?
3 hari lepas..spend mase dgn ena dan yana..

18. Do you regret doing something today?

Yes...tak makan nasi goreng mama masak banyak2..jefry dah abihkan..haha

19. When you think of the rainbow, what pops in your head?

i love it..colourful...

20. Have you lost contact with someone you miss?

yup..tapi nak kata miss tu takde la

21. Do you think you’re old?

yup.

22. Do you wish you were someone else?
sometimes

23. When was the last time you cried really hard?

time sengsara buat IB!!

24. If you could change your eye color would you?

aku suke je kaler hitam ni..

25. Ever kissed your number 2 on friendster?

aku takde frenster...due tahun lpas delete

26. Slept with someone you don't know in a bed?

nope

27. How many hours sleep did you get last night?

6 hours

28. Are your friends with any of your exes?

tidak

29. What music are you listening to now?

malas tol nak jwb dah.. dngar lagu al-baqarah

30. Is there a member of the opposite gender on your mind?

hmmm...

31. Have you told anybody you loved them today?

Nope..

32. Are you growing apart from someone close?
yup..form 1 da masuk asrama


33. Can a girl and a boy be besfriends without having feelings for each other?

yes

34. Do you watch a lot of tv?

hehe..memang laaaaaaaa

35. Everything happens for a reason?
yup..totally agree with this one

36. Do you live with both of your parents?

yup

37. Do you think too much or too little?

sometime, somewhere n when with somebody

38. Does anyone call you babe?

nope

39. Did you kiss or hug anyone today?

Nope

40. What jewellery are you wearing?

cincin dan gelang itu..


41. Have you ever wanted something you couldn’t have?

Yes, terlalu banyak kot

42. What’s the number one thing you want in life?

successfully happiness . dunia dan akhirat

Thursday, October 8, 2009

time..

minggu ni..ada benda yg sedih, ada benda yg menggembirakan...
malas nak fikir ayat sesuai, aku listkan je laa..

PERKARA SEDIH
1-jiran rapat aku meninggal..beliau seorang cikgu yg sangat baik, bapa kepada 4 hero..yg sulung anak dia sebaya linda..sedih sangat..baru dua hari sebelum dia meninggal, aku pegi beraya umah dia..tiba2 je dengar dia meninggal dunia selepas balik solat jumaat..eksiden motor..

2-mendapat beberapa berita buruk dari MARA..malas nak list perkara tersebut..tetapi honestly,agak kecewa sebenarnya..apatah lagi kawan2 aku yg datang dari jauh..bersama2lah kita bersabar ye rakan2..

3-tidak cukup dengan itu, sampai2 umah emosah@hanisah, terjadi perkara tidak diingini..geram jugak la..kesian emosah kena layan kami..sory emosah sebab susahkan ko..huk2.


PERKARA GEMBIRA
1-ada mentor tu datang dari perlis, singgah beraya kat umah ni..bukan mentor kepada aku pon..tetapi mentor kpd sorang rakan baik aku ni laa...mentor tu bagi aku, agak baik hati orangnya..aku temankan diorang bincang2 pasal ada hal sket..dan aku dgr sket2 laa...huhu~btw, aku nak cakap gak kereta kaler kuning die tu HOT..haha..kepada siapa yg berkenaan, tengkiu la ye kerana sudi datang beraya sekali kat teratak buruk ni..

2-dapat keluar dgn geng GALA..ena,yana,nina..gala-Na..hihi..hepi sgt dpt spend time dgn korang kat midvalley..teringat time kat KMS masa nakal2 dulu..haha..cume, tak sempat karaoke je, sbb tak jumpe tmpt karaoke tu..

3-dapat jumpe budak2 BT..korang beraya sekali kat umah aku..sory ek if layanan tuan rumah tidak memuaskan..hihi..hepi dapat jumpa emosah dan asmaa gak..rindu korang..lepas ni aku datang lawat lagi k..

sekian saja laporan untuk minggu ini.haha..

Friday, September 25, 2009

::aidilfitri::syawal::raya




memandangkan ini raya yg last sebelum aku berangkat ke nw zlnd pada tahun depan, of course la aku berasa mahu beraya sakan tahun ini....
aku puas hati raya tahun ni..antaranya sebab:

::sehari sebelum hari raya, keluarga sebelah papa ada buat masak2 beramai2 kat umah nenek..kami bakar masak dan bakar lemang sendiri, masak rendang dalam kawah besar, anyam ketupat ramai2..wahhhhh.aku rasa sangat seronok bila berkumpul ramai2 begitu..ada keluarga pak andak, mak ngah, maklong, pak itam, pak usu, pak uda(gelaran untuk ayah aku la tu), mak teh..

::lepas penat2 memasak dari pagi sampai la petang, kami siap2 berbuka puase ramai2 pula..lepas tu ada takbir kat umah mak ngah yg hanya bersebelahan dgn umah nenek..

::dapat sembahyang raya kat surau kampung..tahun2 yg lepas tak dapat..
aku dgn adik gurl jalan kaki sama2 pegi surau..n of course la rasa sebak jugak kan, entah bila dapat peluang cmni lagi..

::sesi bermaafan macam biasa laa dekat semua ahli keluarga due2 belah papa n mama..
ade juge sesi bergambar..tahun depan maybe berair kot mata if tengok semula gambar2 ni kat sana nnt..huhu~

::dapat pergi lawat kubur atuk..ramai2 pergi satu family baca yasin kat sana..kubur tu sesak n jem la jugak jalan area2 situ..

::dapat beraya dengan sanah..!!yeaaaa...tahun ni dia balik dari mesir..rindu gile die..dapat gak kami beraya bersama(sepupu aku paling rapat, dia la)..next year aku fly, entah bila lagi dapat jumpaaaaa..waaa..last aku jumpa die before ni masa form 3, kat mrsm transkrian..dia wakil maktab dia bersyair....

::dapat beraya dengan kawan2 sg choh..hoho~berbelas2 umah aku pegi..bukan dalam sehari laa..ade la dalam beberapa hari beraya..dulu duduk asrama, tak dapat la join diorg sangat, skang ni dpt la jumpe n tukar2 cerita diorang sekali...yelah..lepas ni, tak dapat jumpe dah..wuwuwu~

Tuesday, September 15, 2009

kerenah budak sekolah 3

seperti yang dinyatakan dalam post sebelum ini...ini ialah sambungannya......
tapi kali ni aku bagi keyword dulu..huhu~

1-duit kecik- camni depan kedai buku tu, ada mesin air..alaa..mesin yg masuk duit syiling, tup tup kuar air dalam cawan kertas dgn air sekali, ada air milo, kopi, sirap, laici..so, budak2 ni suka sgt la menjadikan kedai buku itu sebagai tempat tukar syiling...ada tu sanggup tipu kami semata-mata nak photostat sekeping dua kertas ape2 entah untuk dapat duit tukar..sebab kami memang tak bagi tukar2 duit syiling camtu je..kalau nak beli barang yg setakat 20 sen pastu bagi seringgit kertas pun kadang2 kami tak layan sebab duit syiling selalu tak cukup..lagi pun malas la nak layan semua orang nak tukar duit je, bukan nak beli barang2 pon..pernah gak depan2 mata aku lepas kami photostat page yg dia nak, dia keronyok dgn selamba je kertas tu..dan buang kertas yg dah digumpal dlm tong sampah, lepas dapat duit syiling yg dia nak... grrr.. sakitnya hati... kalau bagi rm 1,sebab nak beli tisu 30 sen, then die pegi beli air yg 70 sen kat mesin tu, aku boleh terima lagi..isyy..

2-sakit-ermm..hari tu kan..ada budak gurl cina baru daftar kat skolah tu..pucat je muka dia..dari perbualan ayah dia dgn cikgu, aku dgr dia sakit leukemia.. muka budak tu ceria dan bersemangat betul nak pegi sekolah..dia sorang je yg hari2 pakai topi jalur kaler itam merah dan pink, mungkin untuk sebab2 tertentu kan...terharu gak tgk2 ari2 ayah dia akan hantar sampai ke dalam sekolah, tak macam budak2 sekolah lain..nape la budak2 lain tak amik pengajaran, sakit2 dia pun still nak pegi skolah, ini tak..ada yg sampai2 je sekolah merayau tak tentu hala, sampai cikgu nak kene cari ke mana diorang menghilang..

3-bau-errkkkkksss..yg ni kan..kadang2 budak2 laki yg beli brg kat situ berbau rokok time beli brg..ceh..mak bapak still tanggung korang blaja, pastu pegi beli bende tu plak..eeiii..ade gak aku tanya diorg kadang2, ko smoking eyh tadi??..bau kuat la dik..
mana la diorang nak ngaku, sengih2 jawab "mana ada kak"..itu kes pertama, yg kedua kan..errr..hari tu aku hampir nak pitam sebab tiap2 budak india yg dtg beli kat kedai tu..ade bau colok..alaa..yg asap2 buat semayang depa tu kot..sumpah aku tak tahan gile sampai nak muntah..korang bayangkan.. bau tu melekat kat baju diorang, buku2 yg diorang nak photostat, duit syiling dan kertas yg diorg bagi.....grrrr..puas aku pegi tandas guru sebab ada sabun nak basuh tangan bagi hilang bau tu..sampai abih keje tak hilang2 weyh.. esok tu, aku tanya la diorg.. korang bawak semayang ke semua benda2 ni, pen, pensel, duit bla3..diorg kata ada perayaan apa entah kene angkut semua tu hari tu..aku dan ika just saling berpandangan.. huk2..

errr..tu je kot untuk hari ini..bersambung lagi..........

Saturday, September 12, 2009

kerenah budak sekolah 2

ini ialah sambungan post sebelumnya..so, aku listkan je la eyh..

1-budak2 ni suka bawak barang larangan ke sekolah..normal la tu kan..
apa yg di larang, lagi di bawa... pastu, selalu gak diorang suruh aku sorokkan/simpankan kat dalam kedai buku..adoi..rasa bersalah ok bersubahat..tapi kesian gak kat diorang...kadang2 kesian, kadang2 malas nak layan diorg duk bising2,
so terpaksa je la amik simpankan..contoh barang2 yg diorg selalu bawak mcm handphone, gelang2, rantai..kelakarkan?..
tapi kan, tanpa pengetahuan diorang, aku bukak gak inbox, file2 yg ada dalam handphone tu..tujuan?..aku tak nak la bersubahat dgn diorg if ada video bukan2 ke kan..ada sekali tu, aku tgk inbox sorang mamat nih..wahhh..byk betul awek die..semua dia panggil syg..semua gurls yg msg, sume laen2 org..haha..ada gak yg simpan alat make up..aku gelak2 gak bila tgk diorg kelam kabut if tahu ada sportcheck hari tu.."akak, tolong la simpankan, nanti balik sekolah saya amik"..cis..jadi tempat simpan barang lak..

inilah antara hp2 yg disimpan tu.


2-selain tempat simpan barang, kedai buku tu jadi tempat budak2 ponteng kelas pun ada gak kadang2..selamba je buat2 nak beli barang2 kat situ..then, bila aku tanya kenapa tak masuk kelas, diorg bagi mcm2 alasan, cikgu tak best la, boring la..suka hati betul..mereka suka merayau2 beli air kat mesin air depan kdai buku tu..then, ajak aku dgn ika sembang pulak tu..ada yg nak aku jadi akak angkat la..seingat aku, sepanjang 5 tahun sekolah asrama, tak pernah lak aku ada adik/akak/abg angkat2 ni...adik sendiri yg tersedia diangkat pun tak larat nak jaga..isyy2..

3-kadang2 tu, aku saja2 gak la tanya pasal bab2 skolah tu kat budak2 sekolah tu..kononnya aku tak kenal cikgu tu, ini..sedangkan, of courselah aku tahu...mak aku cikgu kat situ..haha..biasalah budak2 sekolah tu suke komen itu ini.bukak cerita itu ini...mengadu kat kitorang diorg wat ni salah, tu salah..ceh..aku mestilah sokong tindakan cikgu2 tu kan..tak kan nak bagi muka je kat depa semua...errkkss..ade gak kes sorang mamat india gemok ni memang suka pandang serong kat aku dgn ika..dia ingat kami budak2 tak abih sekolah, sebab tu kerja kat kedai buku tu..aku selalu senyum2 je la tgk gelagat dia tu..ade sekali tu, die duk bangga sgt yg mak dia doktor, ayah dia pilot..lepas tu nak marah2 kami suruh photostat yg dia punya cepat sket..hahaha..dia cakap kat kami yg dia kelas diamond(kelas rangking first), rupa2nya, cikgu dia kata kat kami yg dia tu kelas ketiga je..haha..

4-oh ye..kedai buku tu sebelah je dgn bilik disiplin..so, aku selalu je tengok hari ada yg kena rotan, potong rambut laa..tak pun ada sekali tu, budak perempuan india nangis2 tak nak ngaku dia curik barang apa ntah kwn dia punya..antara denda kelakar yg pernah aku tengok ialah sekumpulan budak2 cina, dalam 8 orang camtu, diorg keluar kelas awal taw..diorang rehat awal, siap dah beli mee rebus kat kantin padahal belum waktu rehat lagi..hahaha..then, cikgu disiplin yg nampak tu, panggil diorg semua, beratur sepanjang depan koridor sambil pegang mangkuk mee tu dgn chopstik tu skali..then, bila tiba time rehat, semua orang yg lalu lalang akan tengok dan gelak2kan mereka..ade je yg pakai rantai bukan2, cikgu2 rampas time tu gak..aku senyum je la..pegi skolah pun nak pakai rantai fesyen2 yg over2...

5-aku dgn ika suka layan ada kembar ni..diorang form 1..aku tak ingat nama kembar tu..alahai..kesian pun ada kadang2..diorang mcm mat lembut sikit..diorg suka nyanyi lagu amy mastura kat kdai tu..aku dgn ika pun join gak nyanyi kadang2..kadang2 gaduh2 mulut dgn diorg..bila diorg dah lama tak datang, sunyi gak kdai tu..diorg memang kelakar..aku pernah gak tanya, "kalau kat rumah, mak panggil apa nak bezakan kamu dua ni".. diorang kata family salah seorang tu sutun, yg satu lagi kerang...erkksss...aku ckp, "hissyy...jgn la tipu akak..takkanlah..."..tapi memang betul la..diorg siap buat gaya mcm mana mak diorg panggil lagi..huhu..macam2....

bersambung...

Sunday, September 6, 2009

kerenah budak sekolah 1


Seperti yang pernah aku nyatakan dalam post sebelum ini, nisbah mengikut kaum pelajar di sek men sri garing(SEGAR), rawang itu ialah- 40% cina, 40% india dan 20% melayu..
dengan jumlah pelajar seramai lebih 3500 dan jumlah guru yg lebih 180 orang, setiap hari aku berdepan dengan pelbagai kerenah yg kadang2 memerlukan kesabaran yang lebih...sebenarnya, kalau boleh setiap hari ingin aku update blog ini dengan cerita lawak, sedih, dan lain2 yg berlaku di situ untuk dijadikan pengajaran..tetapi, apabila sampai saja di rumah, terasa penat yg teramat, di tambah pula pokok2 yg perlu di tuai di farmville(game di facebook), haha..memang alasan tu..mungkin ada yg cakap, "weyh, setakat kerja kedai buku tu, apa yg penat sgt ha?"..aisyyyy..bila jam 7 pagi sahaja, kedai itu sudah dibuka, kunci disimpan oleh aku atau ika secara bergilir..pelajar2 tidak dibenarkan masuk ke dalam kawasan kedai dan hanya boleh tunjuk2, or sebut sahaja apa yg mereka inginkan..so, kami kena bergerak-gerak mengambil2 barang2 yg mereka perlukan..buku lejer, kertas graf, liquid paper, pembaris, kertas kajang, kad manila, berus lukisan, water colour, pen...dan macam2 lagi taw..



oh ye...yg pen tu, ade berpuluh2 jenis taw..just sebut jenis apa, warna, o.5 or 0.7, pen dakwat basah or ballpen dan sebagainya..yang aku tak tahan, ada nak aku amik semua jenis pen, tapi last2, tak beli ape2, rase cam nak lempang2 je..haha..selain itu, itu baru bab alat tulis yg 500 jenis item berbeza..aku juga perlu kena ingat harga2 barang itu semua supaya proses pembelian berjalan lancar..masuk bab photostat..kadang2 kami berdua tak dapat duduk pun, sebab order photostat dari guru2 dan pelajar2 tersangat banyak..
1000 lebih copy photostat sehari adalah normal..yang aku bengang, budak2 tu, selalu hilangkan kertas yg diberi cikgu mereka, dan kami akan photostat benda2 yg sama berulang2..bayangkan, semasa form 3 kena menghantar kerja kursus sejarah, geografi dll..ramai yg malas, dan hanya photostat folio rakan2 mereka untuk dihantar...
pelik sungguh aku..ada juga yg photostat lirik2 lagu la, foto artis kegemaran laaa...yang aku nak tergelak, photostat gambar pakwe/makwe pun ada, walaupun sudah berulang kali aku katakan bahawa gambar yg di photostat mungkin akan jadi gelap, namun tidak diendahkan..lagi satu, guru2 bertindak untuk photostat secara pukal bahan2 mengajar yg akan diedarkan dalam kelas..aku dan ika faham apabila dijelaskan mengapa mereka tidak menggunakan kemudahan mencetak di sekolah kerana proses untuk bahan2 itu dicetak agak rumit, dan memakan masa yg lama..kerana perlu mengisi borang itu ini, perlukan tandangan orang itu ini..so, jalan mudah kerana kadang2 on the spot gak idea mereka timbul tentang apa yg ingin di ajar untuk hari itu juga..

oh ye..tugas lain yang perlu lakukan setiap hari di kedai itu ialah untuk mencatatkan segala jenis barang yg telah dijual untuk untuk hari itu...hatta seketul pemadam, sebiji gam rm 0.80, pembaris rm 0.20, saniplast rm 0.10..yup, semua perlu direkodkan..bayangkan, kami berdua yg tidak menang tangan di waktu kemuncak iaitu sebelum loceng pertama kelas berbunyi, semasa waktu rehat dan semasa waktu pertukaran pelajar sesi pagi dan petang..manalah hendak terlayan, mereka yg ingin membeli belah barang, photostat, tak termasuk golongan yg window shopping sahaja..haha..ada kalanya apabila stok lari, kami kelam kabut..tapi, seronok sebenarnya apabila membuat kerja2 akaun itu, cuma kena sangat teliti supaya tidak lari walau sesen pun..sudahlah pula tu, kami harus memberi bos jumlah wang yg mencukupi dan selari dengan apa yg telah direkodkan..ya, sangat leceh sebenarnya kerja2 itu dan aku akui agak tidak berbaloi kerja di situ..baru aku faham kenapa pekerja di situ datang dan pergi..tiada siapa yg tahan kerja sebegitu setiap hari..haha..tetapi, bila memikirkan telatah budak2 sekolah yg mencuit hati, aku happy saja di situ..eyh...bersambung kisah2 budak2 itu dalam post akan datang..memang kelakar, geram dan kasihan pun ada..

Sunday, August 30, 2009

puasa kali ini...

hari ini, 9 ramadhan 1430..

bila difikirkan semula, rupa-rupanya ramadhan kali ini adalah ramadhan pertama yang dapat aku sambut sepenuhnya di rumah bersama keluarga tersayang..
yelah..setelah 7 tahun....sebulan berpuasa kali ini aku dapat bersahur, berbuka, bertarawikh bersama keluarga dan tidak lagi di sekolah asrama, di kolej..puasa sakan aku di rumah tahun ni..yelah..kalau di rumah, aku memang tidak akan tinggal bangun sahur..walau mengantuk macam mana pun, tetap aku bangun nak makan masakan mama...terutamanya sambal ikan bilis dia..waaa..dah terliur..heh~

barlainan sekali kalau di mrsm dulu..walaupun sahabat2 jerit2 kejutkan dan sebutkan menu bersahur spt nasi ayam la, dll yg bunyi memang menarik..tetapi, seingat aku, masa di mrsm jasin dulu, tak sampai 5 kali pun aku aku pergi dewan selera nak pergi makan..sebabnya?..mestilah sebab malas nak bersiap2 lengkap bertudung semua..keadaan yang sama gak semasa di KMS..haha..semasa tahun kedua kat KMS tu,aku ingat lagi, sekali pun aku tak jejak ke dewan selera untuk makan sahur..eyp..tapi aku tetap sahur taw..sahur di bilik je..biskut, kurma, roti dan air kosong..hihi..itu bab bersahur..

di KMS, semasa bulan puasa, bila siang2, balik2 bilik, lalu kat koridor...kadang2 ada bau megi yg sangat kuat..haha..tak pun nampak ada yg tengah bancuh air milo la, oren laa..kelakar bila ingat..

bab berbuka..masa kat jasin dulu..rumates aku, dayah dan bdk2 wing laen selalu gak bukak puasa dalam bilik je ramai-ramai..kat skolah kami dulu ada bazar ramadhan..orang luar yg datang jual macam2..wahh..masyuk..duit aku laju je keluar time tu..sebabnya, kadang2 lauk DS kan kurang menyelerakan..

di KMS pula, aku ingat lagi..masing2 sanggup bersesak-sesak nak pegi pasar ramadhan kat ampangan..ramai2 tunggu bas yang kolej sediakan kat gate B..tak pun, macam aku yg kadang2 tertidur tak sempat naik bas or kalau bukan giliran gurl yg naik bas tu, sesuka hati je call teksi..kadang2 tu, pesan makanan kat membe2 je sebab sedap lagi syok layan tidur..waaaaa..rindu KMS..rindu KMS..rindu asmaa, shafa, emosah, klasmates..berbuka ramai2..semua beli makanan..then, bila berbuka tiap orang rasa sikit org ni punye makanan, org tu punye...bila ingat2 balik, juadah apa yg selalu aku berbuka time puasa kat KMS dulu, ayam percik, bubur lambuk, kuih2, roti john dll..jarang aku beli lauk pauk ni..sebab aku tak suka makan nasi..kan shafa kan??..aku hairan kenapa kat rumah ni, aku boleh pulak nak telan nasi time berbuka..huhu~sungguh berlainan..

bab tarawikh kat KMS pun best..pegi ramai2..siap ketuk2 pintu membe..pastu, ada gak time rasa malas nak pegi, membe ajak gak pegi sama2..solat jemaah dgn kawan2..ada gak time nak nakal2 before start solat, main cuit2 dgn kawan..huaaaa2..rindu..pastu jalan ramai2 balik bilik..singgah DS nak makan dgn telekung2 tu..pastu, sampai2 bilik kadang2 terlelap terus..pastu risau kerja tak siap..tak pun, sambung makan makanan yg beli time kat pasar ramadhan tu kat bilik lepas tarawikh..part yg best, kadang2, bilik sebelah or bilik mana2 hulur makanan kat bilik kami..sebab ada gak yg dah tak larat nak makan sebab beli banyak sangat kat pasar ramadhan tu..pucuk dicita, ulam mendatanglah katakan..

hurmm..tarawikh kat surau taman..hari pertama kat bahagian perempuan ada la dalam 3 saf...huhu~lepas tu 2 saf pun dah tak penuh masuk hari ke 7 puasa..bila pandang kiri kanan majoriti yg makcik2 or nenek2 je..dan budak2 kecik sekolah rendah..takde yg sebaya aku pun..oh ye..semalam ada makcik sebelah tegur sebab time solat tarawikh, jari tangan ternampak..huhu..first time dalam hidup aku, ada orang tegur time solat tak leh nampak jari tangan time solat..batal katanya...aku senyap je la masa dia cakap.. macam2.. ermm..setahu aku tak batal pun..

dah laaa..nak stop dulu..aku rindu KMS..i miss my dear friends..

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Thursday, August 27, 2009

adikku sayang..


post ni berkenaan adik laki aku yg sorang tu laa..
nama dia rosli jefry..kami panggil dia epi..
(sory qila, letak gmbar ko skali..hehe)

SITUASI 1
mama sedang bercakap mengenai seorang ahli politik yang mempunyai isteri yg digantung tidak bertali di pahang semasa kami di meja makan..lantas epi berkata, "ha?..camne tu gantung takde tali, mama?"..haha.."ooo..tu peribahasa ye?", sambung epi lagi..ermm.. ye la kot.. peribahasa..

SITUASI 2
ketika mahu membeli makanan di bazar ramadhan, epi bertanya sesuatu kpd aku.. tetapi aku kurang dengar..kemudian dia cakap.."kak nina ni kurang penjelasan laa"..aku terus blur..rupa-rupanya dia nak cakap aku ni kurang pendengaran..huhu~

SITUASI 3
sedang aku membuka akaun facebook, seperti biasa dia selalunya akan menyibuk-nyibuk di sebelah aku ni..semasa sedang komen di wall sepupu aku yg baru pulang dari mesir, aku guna la panggilan nina(aku) dan sanah(sepupu aku)..kami sebaya..
epi: korang sebaya ke?
aku: kenapa kamu tanya?.kamu ingat siapa yg lagi tua kalau kami tak sebaya?
epi: kak sanah laa..
aku: kenapa ckp camtu?
epi: sebab dia fly lagi awal dari akak..
aku:........

p/s-6 bulan adalah tempoh yg sangat lama untuk bercuti..adoy..nasib baik aku keje..kalau tak, agaknya dah mati keboringan agaknya..haha..cuti skolah seminggu ni, meaning aku cuti skali laaaaa...ini pon dah agak boring..hari2 maen game di facebook..

Thursday, August 20, 2009

h1n1, kerja, sahabat


ok..ketika post ni di taip..aku kat umah..aku cuti hari ni..
tak pegi kerja..kenapa??..sebab aku nak rilek2 kat umah sorang2 la plaks..
betul laaaa..kalau aku cuti kerja before ni, sebab aku betul2 demam panas mcm hari tu..
n sebab aku nak jalan2 n merayau2 dgn membe..so, hari ni secara officiallynya..
aku dapat bersenang lenang cuti di rumah..iye~memang la sabtu ahad aku cuti..
tapi, time tu semua family ada kat umah...tak sama la cara masa dpt spend bila kat umah kan..


ok~tipu je aku cuti sebab nak rileks2 kat umah..tipu ok..
sebab walaupun penat gila melayan budak2 kat skolah tu,
aku happy dgn kerenah diorg..aku cuti sebab..sebab..aku takut kene h1n1 laaa..
bukan apa, orang yg tolong amikkan gambar2 aku ni a.k.a rakan sekerja kat kedai buku sekolah tu kan, akak die dah positif h1n1 taw...
so, bagi aku sepatutnya die kene kuarantin la kan..duk umah jgn kuar2 walaupun die tak kene virus tu..aku dah cakap dgn dia, kalau ika(nama budak tu, umur dia 18 tahun) nak cuti..rose tak kisah kene kerja sorang2..
tapi dia nak kerja gak, so aku sebagai yg tua beralah je la kan..sahabat beb..walaupun baru kenal, dia ni baik orangnya..so, dengan hati yg berat tak pasal2 aku cuti hari ni..huaa2..bukan ape, kalau dah cuti tu, meaning takde la gaji aku untuk hari ni..adoii..sdey2..dah la bulan ni, ade cuti skolah seminggu, meaning kalau sekolah cuti, automatik kami cuti gak la..yela, sape nak membeli belah kat kdai tu dah budak2 semua cuti..hurmm..

prevention is better than cure kan kan???

Sunday, August 16, 2009

pergi

semalam, naik komuter pergi kl sentral..macam biasalah..bayar tiket,
naik komuter tu kan..cuma, apa yg lain kali ni aku pakai topeng muka(mask) tu lah gara-gara h1n1 tu..hari2 pun kena pakai time kerja...bosan ok~
bukan nak story yg itu sebenarnya..ada sesuatu yg lain kali ni bila aku naik komuter..
sepanjang 5 tahun lebih menjadi pengguna setia komuter ni, semalam adalah first time bila aku masuk2 n duduk je dalam komuter ada bunyi pengumuman ni..

"assalammualaikum kepada semua muslimin n muslimat...."
dan orang yg buat pengumuman tu terus baca doa menaiki kenderaan dalam bahasa arab siap dgn ertinya sekali..
aku pun tadahlah tangan masa doa tu dibacakan, tapi aku tengok kebanyakan orang melayu buat tak kesah n tak hormat langsung pun..segan pula bila tengok orang Cina geleng2 kepala tengok perangai budak2 melayu yg siap dgn mp3, dgn main handphonenya lg..hurmm..maybe aku je kot yg tak pernah dengar orang buat pengumuman dalam komuter dan baca doa tu sebelum memulakan perjalanan..dalam hati tu, ada la jugak aku doa supaya tak terkena penyakit h1n1 tu...

p/s-topi pink tu cute dan kotak hitam tu misteri.

p/s/s-tersempak dengan budak kms di mcD yg khusyuk mengisi borang2 mara yg bertimbun itu..walaupun dia memakai topeng muka itu, masih cam lagi siapa kamu..

Wednesday, August 12, 2009

WOW WEE..




pada 31 julai-2 ogos yg lepas..alhamdulillah..sy berjaya gak mengikuti program yg telah dianjurkan oleh iluvislam.com..seramai 60-70 org pelajar yg bakal melanjutkan pelajaran ke UK, india, US dll..(tetapi, dalam ramai2 tu, saya seorg je yg bakal pi nw zlnd..dan sy sorang je wakil KMS di situ rupanya..yg lain kbykannya dari intec, kmb, kdu dsb..huhu~)

komen saya:
walaupun kena bayar rm 45 tu, mmg tak rugi lah pergi WOW ni... slot LDK (pokok acai berry, bedah oh bedah dan pelbagai nama slot LDK lain yg diberikan) yg mantap.
memang respek la dgn pihak pengurusan, walaupun mereka semua lain2 university kat UK tu, tapi semuanya brjalan lancar..akak2 n abg2 faci pun tak lokek kongsi pengalaman diorg semua...makanan pun sedap...
plg suka waktu tazkirah dan youth cafe 2(muslim students as embassador of islam) dan 3(the elephant story), mungkin boleh kekalkan ustaz yg sama utk WOW 2010 dan seterusnye..hehe...slot fiqh perantau mungkin boleh peruntukkan masa yg lebih pjg.. gembira sbb byk dpt tahu info2 baru dan berguna..
ermm..cuma yg tak best masa mula2 tu je...kena amik masa 3 jam utk sampai ke kem sg merab, pening jgk laa..

lagi satu, ceramah mungkin perlu diberikan masa lebih pada FIQH TRAVELLERS (oleh ustaz hasrizal) yang mana agak banyak belum merungkaikan persoalan para peserta. Ceramah Ustaz Ridhuan sangat bagus, namun mungkin boleh kurangkan sedikit masa beliau untuk dibawa ke FIQH TRAVELLERS oleh ustaz Hasrizal yang mana lebih diperlukan pada saat ini.



oklah..secara ringkasnya, melalui slot LDK,youth cafe, explorace dan sebagainya semasa kem dapat saya rumuskan beberapa perkara yg ingin saya kongsikan di sini...
semoga ianya dpt menjadi peringatan kpd yg lain dan diri saya sendiri juga..

1-NIAT..kita mesti sentiasa memasang dan memperbaharui niat dalam setiap perkara yg kita lakukan..niat kerana ALLAH swt adalah penting supaya kita tidak alpa bahawa tujuan sebenar kita dihantar belajar ke negeri orang adalah untuk mencari ilmu sebanyak mungkin supaya dapat digunakan untuk menegakkan agama ALLAH..tak yah ulas pjg2 kan bab ni sbb semua pun dah tahu bab2 amanah negara la, bangsa la, family laa kan..

2-perlu diingat bahawa kos untuk menaja seorang doktor adalah 10 kali ganda drpd doktor tempatan dan begitu jugalah dalam bidang2 yg lain spt kejuteraan, pendidikan, dll yg mungkin 5-7 kali ganda drpd menaja pelajar tempatan..oleh itu, pencapaian pelajar2 yg telah ditaja ini seharusnyalah 5,6,7-10 kali ganda baik drpd mereka yg lain itu..jika hasilnya tetap sama, untuk apalah kerajaan menaja berjuta2 untuk kita semua ini..
maksudnya di sini bukanlah setakat pencapaian akademik harus diutamakan, namun dari segi sumbangan lain kita kepada masyarakat..

3-begini, kita seharusnya tidak sentiasa berfikir tentang apa yg telah diberikan oleh orang lain(kerajaan, fmly, masyarakat)kepada kita.. namun seharusnya kita berfikir bahawa apakah sumbangan yang telah kita berikan kepada orang di sekeliling kita..seorang faci ada bercerita mengenai pengalamannya di UK tentang seorang sahabatnya yg apabila terdapat jualan2 garaj, sahabatnya itu sibuk membeli buku2 cerita kanak2..rupa2nya, apabila di tanya untuk apa buku2 itu..sahabat beliau menjawab buku2 itu adalah untuk disumbangkan di tadika2 malaysia apabila beliau pulang ke tanah air kelak kerana katanya buku2 sedemikian di malaysia lebih tinggi harganya...apa yg ingin disampaikan di sini ialah..kita mesti memikirkan tentang sumbangan yg dapat kita berikan kpd masyarakat apabila pulang ke tanah air kelak..walaupun bukan secara material, tetapi jika kita dapat memberi impak baik yg besar kpd seseorang sudah tentulah ianya merupakan perkara terbaik yg kita dapat lakukan

3-apabila kita berada di negara yg majoriti penduduknya bukan islam itu, sudah tentulah kita yg muslim ini menjadi duta2 kecil islam secara simboliknya..maka, pelbagai pertanyaan, tohmahan sudah pastinya akan dilontarkan oleh pihak2 yg ingin mengetahui lebih lanjut mengenai islam..untuk itu, seharuslah kita menunjukkan teladan yg baik.. dan update tentang isu2 semasa mengenai umat2 islam di seluruh dunia..

4-mengikuti usrah atau berada dalam golongan yg saling ingat mengingati antara satu sama lain adalah penting..bukan apa, manusia kan senang lupa..maka, pentinglah rakan2 di sekelilingnya untuk mengingatkan atau menasihati sahabat2 yg lain agar tidak terjebak dgn kegiatan yg tidak sepatutnya....

sekian saja...

p/s: rupa-rupanya abang kepada my ex-rumate kat mrsm trans dulu, nur fazdlin bt abd rahim (sahabat karib saya hingga kini) itu merupakan antara 5 orang pengasas laman web iluvislam.com itu..dan sy juga berasa gembira kerana telah berjumpa kembali sahabat di sekolah rendah dulu, nadiah baharin, 7 tahun tidak berjumpa akhirnya bertemu di kem tersebut..

p/s/s: smoga ukhwah yg t'jalin adalah ukhwah kerana Allah...


ini video semasa majlis penutup:

Friday, July 31, 2009

thank you and sorry

dear teachers..
BM-pn hasmah
ENG-pn noraini
BUSS-pn rahimah and pn kamilah
MATH- pn hamimah n pn azian
BIO- pn rohani and pn foziyah
CHEM-pn khomah and pn halimatun
TOK- sir azlan
PAI-ustaz sofi
IB-C-pn siti mariyam

and to all IB teachers........

i miss all of you and

THANK YOU FOR GIVING ME WINGS SO I CAN FLY..

i'm really sorry for all my wrongdoings during in your class..


dear IB BATCH 3,

yg fly ke united states, united kingdom, republic of czech, india, new zealand dan tak lupa yg further study kat malaysia..keep in touch k..
the best of luck to all of you..jgn lupa diri bila dah kat tempat orang nanti..
aku doakan kita semua berjaya dunia akhirat k..
masing2 akan mulakan hidup baru kat tempat baru,
bukak buku baru, bukak chapter baru..
kesempatan ini gak, aku mintak maap gak atas kesilapan aku yg sengaja atau tidak di sengajakan kat korang semua..
take care ok semuaa..miss uolss..

p/s: antara gmbar yg sempat di snap semasa graduation day di royal adelphi pada 26 julai yg lalu..(sedih tak dpt tangkap byk gmbar, sbb kamera rosak)

rab-wan-me

IRP-mates....

klasmates..

Tuesday, July 28, 2009

berhentilah mempersoalkannya..

mula-mula, agak peliklah kan..ingatkan orang kat TV or surat khabar semua salah sebut or salah taip..apehal plak sebut allahyarham ni..arwah kan pengarah filem terkenal..
her or him takkan depa boleh wat silap...aissyy.
then, tiba-tiba my mum ckp pasal benda ni tadi..aiseyhh..aku baru tahu kisah dia ni..
astagfirullah..aku tak sangka langsung pun..siapalah kita nak ckp dia tu betul2 khunsa or memang lelaki sejati or whatsoever..hurmm...al-fatihah untuk arwah..
semoga roh beliau di cucuri rahmat..amin.

"Kalau kita menjangkakan kita disayangi kerana kekurangan kita, kenapa kita
menolak untuk menerima dan mencintai kekurangan orang lain?"
Sumber : Kosmo! yang memetik kata-kata Yasmin Ahmad.


gambar

artikel1

artikel 2

p/s-kalau nak taw lebih lanjut,google sendiri..

Wednesday, July 22, 2009

dan sebenarnya.....

dan sebenarnya..ada banyak benda yg sukar dijelaskan tentang banyak perkara dalam hidup kita..
dan sebenarnya, ada kalanya pertemuan yang singkat itu ada hikmahnya yg tersendiri walaupun kadang kala ia memang menyakitkan
dan sebenarnya, sememangnya sesetengah perkara sukar di luahkan dan hanya tersimpan di dalam hati..
dan sebenarnya, kita harus menerima hakikat dalam hidup kita bahawa tidak semua yg kita impikan menjadi kenyataan
dan sebenarnya, jika sehelai kertas yg putih bersih itu mempunyai hanya setitik hitam di atasnya, sememangnya lumrah manusia untuk melihat titik hitam itu sahaja drpd keseluruhan kertas putih itu..maksudnya, jika seseorang itu melakukan kejahatan, walaupun sekali, maka selalunya jarang orang mengingati kembali kebaikannya yg lepas-lepas..

dan sebenarnya, dua perkataan ini ialah tajuk lagu yang di nyanyikan oleh yuna..

muahaha..apakah??..
sebenarnya post ni nak cakap yg bahawasanya saya sangat happy kerana telah mendapat CD YUNA ORIGINAL tu secara percumaaa..siap ada tanda tangan YUNA lagi atas CD tu..
yang sebenarnya, insan baik hati yg telah memberikan CD itu kepada saya merupakan rakan yuna semasa di matriks undang2 dan uitm shah alam...dia telah memberi CD YUNA itu kepada saya pada bulan yg lepas, iaitu semasa saya saya sedang sibuk bekerja di koperasi itu, apabila dia tiba2 muncul di situ..huhu~
dia telah mendapatkan CD itu semasa di urbanscape 2009 yg lepas...kerana yuna telah membuat persembahan di situ pada tempoh hari..

to her: thank you soooo mucchhh taw..
saya sukakan CD itu sgt2 laaaa........
terima kasih daun keladi
terima kasih kerana telah memberikannya kepada saya..

dalam tu ada 5 buah lagu sahaja, dan yang sebenarnya adalah satu-satunya lagu melayu yg ada dalam tu..

gambar2 di bawah ini ialah cover album tu..





p/s-saya sangat sukakannyaaaa..

Sunday, July 19, 2009

sejati

actually, tajuk post tiada kaitan dgn apa yang aku nak tulis pun..
sambil menaip, tgh mendengar lagu 'sejati' dari kumpulan wings..
yup..aku suka lagu2 awie..kan awie kumpulan wings dulu..
suara awie besstt..

sebenarnya, aku tak perasan pun dalam bulan julai..setakat ni..
rupa-rupanya ada dua post je yang aku post kat blog ni..
byk reasons sebenarnya, antaranya:
1-terlupa password..hari tu saja gatal tukar password..then, tiap kali idea datang..
tak jadi post sebab lupa password
2-minggu lepas fikiran agak bercelaru, berkecamuk dan sebagainya...
hari2 aku tidur awal sbb malas nak fikir banyak2..
3-penat sangat2..seriously penat..sebab kerja..balik kene naik bas dua kali, pertama dari skolah menengah tu ke rawang..then, dari rawang ke rumah plak..pastu, kene jalan kaki plak nak sampai umah..penat2..
4-sebab duk asyik main game2 kat facebook..best wooo..farmville, uno dan sebagainya.
5-internet lembap dan tak betol..taep2 nanti hilang semua..cis2~

p/s: ini antara lirik lagu sejati dari wings tu..

Tinggal kenangan
Gagal segala impian
Tinggal bertanya
Erti sejati

Monday, July 13, 2009

tagged by LYN bdk comey..

Syarat-syarat :
1. 'Tag' dijawab dalam Bahasa Melayu sahaja.
2. Tag orang yang telah men'tag' anda
3. Tag orang yg anda mahu tag.

Sila jawab soalan-soalan ini dalam Bahasa Melayu sahaja.

1. Apakah yang anda sedang lakukan 30 minit yang lalu?
::baru balik dari kerja laa..balik naik bas..sampai2 umah terus bukak laptop..
sbb nak maen game yg best tu kat facebook..

2. 2 jam yang lalu?
::sedang kerja laa..nak cari duit..

2. Anda suka
::tengok TV, tido, memerhatikan perangai manusia yg pelbagai ragam

3. Minggu lepas
::saya pergi ke KMS jumpe ckgu siti sbb nak uruskan hal yg itu,
sehari selepas result IB keluar

4. Tiga lagu yang boleh anda dengar berulang-ulang kali
::dilemma(nelly dan kelly)-sejak form 2 okayy
::kesepian (dygta)
::mungkin(anuar zain)

5. 3 binatang yang anda tak suka
::cicak..eeuuwww..sgt geli laa..

6. 5 fakta tentang anda
::suke mkn laksa
::sekarang perasaan agak bercelaru
::amat sayang akan keluarga saya
::takde hp(sekarang tgh gune hp adik sentiase, hp yg ade telah lama rosak)
::hari2 malas nak pegi keje(kene bangun b4 kul 6)

7. Tahun depan mungkin.
::saya dah start blaja laa..insyaallah~~

8. Saya tak reti
::nak masak sedap2 mcm nenek saya

9. Saya pandai
::makan, makan, makan..haha~~

10. Kawan saya
::semua baik2 belaka(harap2nya begitulah)

11. Saya ada
::keluarga yg bahagia..dan saya sgt happy!

12. Saya seorang
::yang pemalu(haha..)

13. Adik saya
::ada dua org..seorg lelaki dan seorg perempuan

14. Saya tak pernah bosan dengan (senaraikan 4)
::buku cerita yg best!
::makanan yg sedap!!
::kawan2 untuk berborak!
::internet~

16. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda
::ermm..tataw la pulak bab nih..sape2 yg bace nih sila jawab untuk saya peliss..

17. Saya rindu
::of course la kawan2, cikgu,tilam kat KMS dulu..sbb sangat empuk laa..haha..kat umah punye keras..

18. Saya tak sabar
::nak tahu result tentang yg itu~hurrmm..

19. 5 laman yang anda slalu layari:
::blog rakan2, politik2.
::facebook
::laman web yg boleh detect sape2 yg invi kat YM tu
::laman web boleh detect siapa, dari mana, berapa lama mereka yg lawat blog saya
::utusan malaysia, berita harian dan sewaktu dgnnya

20. siapa yang anda mahu tag?
::emosah, majod, fain, rifqi, redza, sarah nur, syasya
dan siapa2 yg saya telah list blog mereka di sebelah ini
SILALAH BUAT ye..

Friday, July 10, 2009

You Are Not Alone

by michael jackson

Another day has gone
I'm still all alone
How could this be
You're not here with me
You never said goodbye
Someone tell me why
Did you have to go
And leave my world so cold

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

But you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
But you are not alone

'Lone, 'lone
Why, 'lone

Just the other night
I thought I heard you cry
Asking me to come
And hold you in my arms
I can hear your prayers
Your burdens I will bear
But first I need your hand
Then forever can begin

Everyday I sit and ask myself
How did love slip away
Something whispers in my ear and says
That you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

chorus
For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart
For you are not alone

Whisper three words and I'll come runnin'
And girl you know that I'll be there
I'll be there

You are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay
For you are not alone
For I am here with you
Though we're far apart
You're always in my heart

For you are not alone
For I am here with you
Though you're far away
I am here to stay

chorus

For you are not alone...