Tuesday, March 31, 2009

no air

by jordan sparks and chris brown

situasi itu..

kamu berlari meninggalkan sesuatu atau kepada sesuatu?

*diam*

dia menjawab..
saya berlari kerana...
supaya saya boleh bernafas setelah penat berlari..
rasa bersalah itu telah lama wujud dlm diri ini..
hingga menyukarkan saya untuk bernafas..
saya suka berlari..
berlari membuat saya terlupa sebentar akan masalah yg dihadapi..

dia berlari dan terus berlari menuju sesuatu ingin dikejarnya
mungkin dia mengejar sesuatu yg pasti
dan mungkin juga
dia mengejar sesuatu yg tidak pasti..

atau mungkin juga..
dia berlari kerana ingin meninggalkan sesuatu yg sudah sepatutnya lama dia tinggalkan.. atau..
dia berlari kepada sesuatu yg sgt diingininya sejak sekian lama..
hanya pada dia..semua persoalan itu akan terjawab..

berlari dan terus berlarilah dia..
semoga dia akan temui jawapannya..
walaupun sepanjang larian byk dugaan yg mendatang..
kasut yg hampir haus..dahaga yg teramat..
tetapi dia tetap tabah..
diharapkan ada sahaja insan yg baik hati yg akan menghulurkan pertolongan
yg perlu kpdnya..
namun, tidak kurang juga insan yg cuba utk menjatuhkan dia di sepanjang larian..
ada juga yg hanya memandang sinis kepada dia..

semoga
senyuman manisnya akan kembali terukir di wajahnya..


p/s-happiness is not how much u have, but your capacity to enjoy what u have..

Thursday, March 26, 2009

sometimes

by britney spears

some things r left undone,
some words r left unsaid
some feelings r left unexpressed..

p/s- sometimes, people need to learn the importance of "let it go"..

Saturday, March 21, 2009

bring me to life..

by evanescence

i understand i am not perfect and life won't always wait for me..
i say "life is what i make it!"
i dream of tomorrow, not of yesterday..
i try to be successful and bold and brave..
i hope tomorrow creates a new foundation because
i am young and making my own roads..

Friday, March 20, 2009

learn

i learnt few things recently:

- ignorance is a bliss
- breaching promises end up in conflict
- buat baik berpada pada. never over over
- listen to both sides before jumping into conclusion
- apologize if u made mistake
- jd froggy under kelapa better drpd being concerned

quoting from some friends:
- sebaik baik mana pun kita, skali buat silap, itu yg org nampak sampai bila2
- perception org kalau dah berubah mmg susah nak recover balik
- people always trying to believe the worst in others

p/s-"We’re meant to lose the people we love. How else are we supposed to know how important they are?"

p/s/s-saya suka baca ayat2 stylo yg dekat perenggan akhir artikel ini(klik sini).
dan saya sgt bersetuju dgn ayat yg sebelum ayat "dont ask me why" itu..

Tuesday, March 17, 2009

tagged by remy, fain & rifqi

tagged yg cmni dah pernah buat b4 ni, tapi takpelah...
buat la jugak..alang2 ade 3 orang tag bende yg same..
kire 3 in 1 la eyh..huaa2..

penat r bace bio td utk final exam..saje2 nak merepek kejap..


click la nama2 diorg tu utk link ke post blog diorg yg pasal tu..

#1 Describe 10 things about the person who tag you
REMY
1-aku tak knal dia kat mrsm trans dulu
2-skang blaja kat uniten kot..rasenye laa..
3- klas Iota time kat trans dulu

4-ade dlm list friends kat facebook aku

5-dah ade awek

6-suke maen game

7-sory la weyh, aku tataw sgt psl ko..

FAIN
1-bagi aku la kan..die ni cun, cantik, ayu..lembut..huhu~
2-satu skola time kat mrsm trans dulu..
3-dah ade bf kot..rasenya laa..
4-rajin study..pandai..
5-seorang yg tabah..kan fain kan..aku taw ko tabah..
6-seorang yg baik..taro prnah ckp ko ni baik orangnya..
7-skang blaja kat UTP..
8-sory fain..tu je kot yg aku taw..time kat trans pon,
kite jarang ckp sgt kan..huhu..

RIFQI
1-tgh blaja kat melbourne, aussie..course ape eyh..aku tataw..
2-dah ade awek cun yg tgh blaja kat KMB
3-anak sulung.
4-aku tak pernah ckp dgn die lgsg..tapi rasenye, ade la skali kat jasin...
itupun die sampaikan salam orang..haha..aku ingat lagi time tu..
5-kelas epsilon rasenye time lower form kat mrsm trans tu
6-berat badan dia dah naik bile blaja kat aussie tu
7-blog die kadang2 private, kdg2 tak private...huhu
8-bapak die pilot
9-tu je kot yg aku taw psl ko..huaa3..


#2 Describe 10 things about you
1-tak suke pegi kedai kasut..sebab orang kedai itu selalu bilang tidak ada saiz buat kaki aku ini..selalu aku fed up bile pilih2 kasut nih..
2-tak suke lintas jalan raya sesak..rase ngeri, serabut..tak suke sgt ok..
3-suke makan ubi kayu rebus dgn kelapa parut..
4-suke tgk cite snoop dogg's father hood kat MTV channel tu..
5-ade lesen memandu, tapi mcm takde je..
6-tak ade akaun friendster..
7-suke basuh, sidai & lipat kain baju, tapi tak suke iron baju..
8-lgsg tidak memiliki alat2 make-up spt maskara, blusher dan
semua yg seangkatan dgnnya
9-tidak pernah mewakili sekolah dlm acara sukan spt
bola jaring, bola tampar & seangkatannya
10-tidak menyokong mane2 team bola EPL spt chelsux, arSengal, liverFool, MU(Maen kaYU) dll..tapi, dulu pernah la jugak sokong FULHAM....

#3 Choose 10 people to be tagged
rasenya, tidak perlulah nak tag sape2 lagi..kerana rasenya...
list kawan2 semua dah pernah buat..
tapi sape2 nak buat, dipersilakan..

=)

Saturday, March 14, 2009

PPSMI oh PPSMI..

teaching maths & science in english is a must!
please be far-sighted in this issue on long term basis..
get the facts right, u won't get good job with bad english..
why so "kecoh" bout teaching science & maths in eng..
after all, other subjects in BM..eg moral, sej, geog, sivic..
reverting teaching maths & science to BM is a waste of taxpayers..
new book to be publish in BM at this time of economic downfall..
plus, BM is not capable of explaining some of the terms in these two subjects..

for more..click THIS and THIS

p/s-terkejut jugak bila ade org tanye PPSMI tu ape..
bukan isu tu dah lame kecoh ke??aisyy...

Wednesday, March 11, 2009

DobrĂ½ den

membe2 kat KMS ni dah ramai yg apply U kat situ..
*org lain yg nak pegi sane,aku pulak yg sibuk2 gune bahase kat situ dlm post ni*

tarikh tutup nak apply U kat situ ialah jumaat ni..
ramai la yg tgh dilema nak apply or tak..
so, aku ada jugak la sibuk2 bg pendapat 'ya' & 'tidak' knapa diorg patut mohon kat situ..tu sume bagi bg pandangan aku semata2 la..
ini semua turut brdasarkan pada.....hahaha..entahlah..
mungkin brdasarkan pemerhatian aku n sdikit2 cerita yg aku taw la psl bdk medic kat sane..aku ade gak promote tmpat2 kat situ kat diorg yg dtg bilik ni..aku tunjuk blog n facebook bdk2 medic kat sane n beberapa video
kat youtube yg aku prnah tgk before ni..huhu..

and kalau diorg apply situ, tak dpt apply UK da..
itu mengikut apa yg pengarah ckp laa..dia yg mntk kat org atas MARA supaye
bdk2 medic KMS ni, dpt tempat sama mcm kat banting..
ape2 pon, gud luck eyh korang sume..
ade la nampak sinar2 harapan korang nak pegi tempat slaen india tu..

all the best la korang~
marilah kite same2 berusaha utk 4 mei ini..

p/s-klu bukan bdk medic, nak try apply kat situ jugak bley tak?..plz2..
nanti bley jalan2 kat milan, venice, frankfurt, austria sume tu..

tolong la rose..sedar diri sket ok~jgn nak perasan kamu tu bdk medic..
itu cite2 kamu yg telah lame terkubur..jgn nak berangan dah..cukup2 la tu~

ahoj

Sunday, March 8, 2009

i love this part..seriously~

MAKAN..
itulah antara perkara yg menggembirakan hidup aku..
menikmati rasa makanan yg enak dan sedap antara perkara yg sememangnya sgt2 mendamaikan hati ini..

ok rose..cukuplah merepek..pendekkan post kamu..buang masa saja..
tak sedar diri langsung exam final nak dekat..
ok2..saya sedar..cuma, kalau bab2 makan saya selalunya sgt2 excited..

petang tadi sy temankan mama pegi hi tea kat sime darby convention centre di bukit kiara...sebenarnya majlis tu kebanyakan yg pergi tu cikgu2 n ahli2 PIBG sekolah mama sebab nak raikan pengetua yg akan pindah ke skolah lain..
pergi ke sana menaiki kereta cikgu ju, die cikgu bi..aku suke r gaye die..sempoi abih..haha..

ok2..nak sambung study..let the pics je la tell the story..


yg ni aku tak sempat mkn..sbb kenyang sgt..


kegembiraan yg nyata..


=)

byk lagi makanan sebenarnya..byk sgt2..sgt2 byk..haha..
tapi aku tak sempat amik gmbr sume sbb dah lapar sgt tgk sume mknan2 tu..
all in all, saya suka makan..
hati akan riang girang gumbira apabila dpt mkn yg best2~

Saturday, March 7, 2009

cuti..

Disebabkan kolej aku yg kecik tu jadi tuan rumah untuk program nadwah yg berlangsung, maka dgn tidak semena-mena dapat cuti dari 5-9 mac..

yg aku tak paham, kolej aku yg kecik tu jugak la mereka nak sumbatkan semua pelajar2 dari kolej2 MARA yg lain..blok ferempuan hanya ada 1 blok shj..
blok laki ada 3 bijik kesemuanya..
maka, students semacam dipaksa balik untuk mereka2 itu ditempatkan
di KMS yg kecil n kiyut miyut itu..
so, aku selaku ketua aras terpaksa slow talk dgn bdk2 yg rumah mereka dekat2 spt area KL, selangor dll yg mampu utk balik agar pulang ke rumah masing2.. malas nak buat mcm tu sbnarnya, tapi sebab arahan warden, aku just sampaikan je..sebab aku paham..ade sesetengah orang yg prefer utk belajar kat skolah drpd kat umah..
mula2 aku pun macam diorang gak, degil tak nak balik rumah, kononnya selesa nak study kat skolah..nak final exam ok..dah dekat sgt22 dah.. tapi akhirnya terpaksa akur gak..hahaha..aku hepi je dapat balik umah..study kat rumah lagi best sebenarnya, walaupun bnyk dugaan spt TV n dll..tapi seronok..

tadi aku pergi pasar tani..dgn mama, atuk n nenek..
last week, ari jumaat gak..aku pergi gak teman diorang pegi pasar tani tu..
biasalah, atuk nak beli ikan2, sayur2 kat situ..dia dah tak larat nak naik bas pegi pasar..kesian aku tgk dia..terketar2 kaki dia bila berjalan..aku tolong angkat barang2 yg dia beli..borak2 dgn dia..dia tanya aku macam2 soalan gak..
aku pun menyibuk gak beli makanan2 lain..char kuew teow dan yong tau foo..(tamak abih)..inilah antara part yg best kalau balik umah..
dapat beli makanan best2 kat pasar tani n pasar malam..
ermm..k la..nak tengok cerita raja lawak kat astro..huhu~
aku sokong team SEPAH..~

Tuesday, March 3, 2009

happy birthday!!~~

pada 3 mac 1998, telah lahir seorang putera kpd pasangan
roslan dan rosidah di hospital mahkota medical centre, melaka..
rosli jefry
ialah nama putera itu, turut merupakan adinda kpd rose nina & rose linda. mereka semua kemudiannya berhijrah ke negeri selangor...

hahaha..to my dear lil bro..
u are the only HERO in our family..

HAPPY BIRTHDAY TO YOU MY DEAR~


ingatlah kami semua sayang kamu..
akak tahu kamu yg budak gute kat chatbox sebelah ni..
huhu..salah eja pulak die eyh kat situ..nak cakap dia budak cute la tu..
iye2..memang kamu kiyut pon..ces~abih perasan plaks die..huaa3..
rajin gak eyh kamu lawat blog akak..
sory lambat post pasal ur befday, sebab akak sgt22 busy minggu ni..

muka befday boy..sambut befday awal dua hari sebelum befday dia kat secret recipe..sebab masa tu semua orang ada kat umah..melantak spaghetti tu.. huhu..tak bagi akak rase sket pon eyh ari tu..


ermmm...
jefry dah 11 tahun taw sekarang..takde la kecik sgt..
jgn degil2 cakap mama n papa taw...belajar rajin2..jgn degil2..
jgn tinggal solat..jgn ponteng2 skolah agama..
jgn malas2 buat homework..jgn dok tgk channel TV astro tu je..
nanti mama potong astro tu baru taw..
n lg satu..jgn byk mkn sgt..nanti gemok sgt susah nak kurus balik..


p/s-sory sgt2 tak bawak balik hadiah epi tadi..tertinggal dlm loker.
kelam kabut sangat kemas2 barang nak bawak balik umah..sory taw..nnt next week cuti seminggu..akak bawak ye..bg la msg kat hp akak suh ingatkan..
caayaaangg epi..~

Sunday, March 1, 2009

saja

i love chemistry

i love chemistry

i love chemistry

chemistry is in my heart and soul

chemistry is in my heart and soul

chemistry is in my heart and soul






p/s-video ni takde kene mengena langsung dgn post..dah lame tak dengar..
saje nak dengar balik..

tagged by adik fieqa..

1)Go to your photos folder in your computer.
2)Go to the 6th folder of photos.
3)Go to the 6th picture in that folder.
4)Put the picture on your blog and description of it.
5)Invite six friends to join the challenge.

6)Link them in your blog and let them know they have been challenged.


-minggu ni, secara rasminya aku jadi ahli PBSM(persatuan balik setiap minggu) setelah dua minggu aku tak jumpa parents..huhu~windu2..kat jefry & linda pun..

-lepas mengajar linda add math tadi, aku saje2 tgk kat list tagged yg tak dibuat lagi...ternampak pula tagged adik fieqa ni..

-thanz dik sbb tagged akak eyh..alang-alang buka folder pictures tu, saja2 tengok folder pics yg lain2...huaa2..cepat gila mase..dah nak abih IB rupenye..

-tak sangka pulak, dlm folder yg ke-6 dlm photo folders ni..ade lg folder dlm tu..paham x??..kirenye dlm folder, ade folder lain lagi..

-so, inilah gambarnya...


a brief description bout it..
-yeah..secara jujurnya..ini pic yg aku cilok=curi dari photo album friend yg ada dalam facebook aku..sengal kan??..orang yg first aku add bila selesai saja create account facebook ialah tuan punya gambar yg aku cilok ni..

-lokasi gambar ni??..entah..aku main save je dalam folder ciloks itu..

-apa lagi aku nak describe??..entahlah..dia juga merupakan silent reader blog ni..

-pada waktu ini, dan entahlah sampai bila..gambar ini juga merupakan primary picture aku di facebook & yahoo messenger..kadang kala, ia menjadi background desktop laptop ni..
ada juga emosah bertanyakan.."gambar apa tu rose?"..aku just diam je..

-tamat sudah menjawab tagged by adik fieqa ini-
=P

aku nak tag sape ek?..
1-remy
2-emosah
3-zue
4-yatie
5-sarah nur

sila2..