Saturday, June 27, 2009

ahakz..topic itu lagi..

bukak2 je blog redza tadi..
topic itu..
semalam bukak blog majod, topic tu gak
wahh...blog ezzat pon..
blog asmaa pernah je ckp pasal tu dulu..
blog wankhai pun ade gak cakap bab2 tu before ni..
pendek kata, semua orang nak tulis topic tu dalam blog..
topic hot lah katakan..
semua ada opinion dan mengupasnya dari perspektif yg berbeza..
al-maklumlah..umur dah cecah 20-an gitu..

kalau korang perasan, aku tak pernah lagi kot letak pasal isu tu kat blog ni..
maybe ade, tapi secara tak langsung la kot..pernah ke??..anyone yg ingat, ada?
pernah je tergerak hati nak buat post tentang tu before ni.
everytime nak tulis je.mesti delete..sebab..entahlah.. ;P

walaupun one of the reasons camne blog ni tiba-tiba boleh wujud dan
kenapa aku delete friendster pada tahun lepas (walaupun friendster tu aku ada sejak form 3) tu macam ada kena mengena dgn topic tu...tapi nanti aku rasa macam sifat budak-budak aku hilang la pulak kalau cakap bab tu serius2 kat blog.. haha..ececeh..takde laaa..

hoho~..
aku suke je baca semua hasil penulisan korang tuh..
macam2 isi tersurat dan tersirat tuh...

Thursday, June 25, 2009

calar-balar

sejak mula bekerja (a day after kem KUPAS), tiap-tiap hari aku bangun sebelum pukul 6.30 pagi taw, kecuali hari sabtu ahad..hebat tak???.. hebat la sebab lepas bangun aku tak tidur2 dah sampai la malam..
sebab mase kat kolej dulu pon aku takde kekuatan pun nak bangun awal2 camtu taw..
bila fikir2 balik, amende la aku bersusah payah setiap hari nak pergi tempat kerja..
ececeh...bajet best je tempat kerja aku tu..

meh aku ceritakan apa yg aku dah buat dalam dua minggu ini..
aku sekarang bekerja sebagai akak koperasi sekolah menengah..
sek men keb sri garing, rawang..
korang ingat senang kerja sbg akak koop??
nanti aku update macam2 cerita menarik..
tiap2 hari ada benda menarik berlaku..
al-maklumlah, sekolah itu..
bilangan pelajar ada dalam 3000 lebih..ada sesi pagi dan petang
sesi pagi je ada 3 kali rehat..
sesi petang ada 2 kali rehat..
bilangan cikgu2 semua sekali ada 180 lebih..hoho~
pelajarnya majoriti kaum cina dan india, melayu minoriti..
so, korang dapat bayangkan tak betapa penatnya melayan mereka semua,
bukan setakat pelajar2, cikgu2 pun tak kurang gak kerenah mereka ni..
photostat mcm2 bende sehari..akak nak pembaris, buku, gam..bla33..
nak kena update stok hari2 pulak tu..haha..
itu hanya pengenalan..

mula2 aku tak nak kerja.. tapi, sebelum pergi BTN lagi, ada akak kat tempat kerja lama call aku cakap bos nak pakai orang..ada kerja kosong..tempat kerja lama aku, iaitu 2 tahun yg lepas(sebelum masuk KMS, oh cepatnya masa), adalah di kedai buku kat rawang ni jugak laaa..
so, aku terima dgn hati terbuka untuk kerja kat kedai koperasi skolah menengah tu..sebab bila fikir, nak pegi kerja boleh je sekali dgn mama...cuma nak balik tu aku naik bas laa..

eh..eh..ape ni??..tajuk tentang calar balar..ok2..back to the topic..
semalam kereta mama kena calar dgn budak2 nakal..before ni banyak je kereta cikgu2 lain kena calar..geram gile ok..diorg calar2 lukis gmbar bunga dan nama kumpulan samseng yg diorg anggotai kat luar skolah..ade la name group tu..last week kereta pengetua yg kena calar.
hai budak2 zaman sekarang nih..tadi, mak aku dah dapat detect siapa yg buat..

budak sesi petang yg saja2 nak calar2 kereta cikgu..entah lah..kaum tu memang tak boleh nak tengok bende yg kilat2 agaknya (kaum tu, sbb bukan orang melayu)..
aku memang bengang dengan kaum tu..kadang2 terjerit2, bergendang2..ingat skolah tu ape..ohhh..terover plakss..oppsss..

oh..later aku update k..tak larat pula rasanya..
hari ni bangun kul 4 pagi, sebab hantar papa kat airport..
balik drpd airport terus masuk kerja kul 7...



Tuesday, June 23, 2009

blogging part 2

ececeh.
bila masa plak ada blogging part 1??..
ada la...kat bawah2 tu..
tapi post kali ni bukan pasal aku..
tak terfikir pun nak buat post baru..sebab sampai2 umah nak dekat pukul 5 lebih
penat naik bas..penat keje..sampai2 umah..bukak blog..
hehu..blog S.E berada paling atas di list KMS KIDS..
meaning, blog pertama yang aku baca untuk hari ni adalah blog dia..
wahhhhhh...
saya suka baca post dia untuk hari ini..
hahaha..
saya juga telah link blog2 mereka itu..
walaupun ada di antara mereka yang saya tidak pernah atau jarang bercakap dgn mereka semasa di KMS dulu..
marilah saya listkan antara beberapa blog yang baru sebentar
tadi saya listkan di tepi ini. iaitu blog kepunyaan:
majod (aku letak smalam), farid, hazim, shazmin, pok jak, redza

tahniah eyh semua..lawa-lawa blog korang..
ada gak aku tengok pengisian blog yg mantap..syabas..
tapi blog aku??..huhu..camnilah..
aku tahu memang tak matured..tapi nak buat macam mana..
this is me...

p/s-oh ye..ramai jugak yg telah start facebook-ing..gud2..

Saturday, June 20, 2009

tagged by syasya

What you're supposed to do... and please do not spoil the fun.
Create a new note, copy and paste this message, delete my answers and type in yours.
Then tag 21 good friends and family INCLUDING the person who tagged you.
The theory is that you will learn one new thing about each of your friends.


THREE NAMES I GO BY
1. nina
2. rose
3. rosey

THREE JOBS I HAVE HAD IN MY LIFE
1. pekerja kedai buku
2. jadi akak koperasi sekolah menengah harian
3. berniaga buah-buahan spt durian, rambutan di tepi jalan

THREE PLACES I HAVE LIVED
1. kem sungai udang, melaka
2. jasin, melaka
3. kuala sg baru, melaka

THREE TV SHOWS THAT I WATCH
1. desperate housewives
2. CSI
3. numb3rs

THREE PLACES HAVE BEEN (with frens)
1. genting highland
2. penang
3. kedah

THREE PLACES I WANT TO GO
1. mekah
2. venice, italy
3. deisneyland

THREE OF MY FAVORITE FOODS
1. spageti
2. pizza
3. laksa(yg mama masak je)

THINGS I AM LOOKING FORWARD TO
1. dapat gaji lepas penat2 keje
2. nak jumpa klasmates kat jasin dulu, eina, zaida, mai dll
3. banyak actually, tak mahu list kat sini okay..


THREE PETS THAT YOU HAVE OWNED
1. kodi
2. -
3. -

THREE FRIENDS WHO WILL probably REPLY
1. rabiatul adawiyah
2. izyan
3. azhani

THREE FAVORITE BANDS/SINGERS
1. awie
2. ziana zain
3. alici keys

THREE FAVORITE SPORTS TO WATCH
1. badminton
2. -
3. -

THREE FAVORITE DRINKS
1. mineral water
2. -
3. -

saya mahu tagged:
emosah yg saya rindu,
asmaa ex-rumate yg baik hati,
majod yg baru ade blog,
chang yg saya jarang cakap dgn dia,
fain seorang yg lembut dan ayu,
ezzat razinie yg tgh bosan kat umah kot..

silakan..

kerja oh kerja

hari ini masuk hari ke-empat aku kerja..
penat sangat penat..
lepas BTN ade kem kat UM..
lepas kem KUPAS tu, esok pagi tu terus masuk kerja..
start kerja pukul 7 pagi, habis pukul 4 petang..
hari sabtu dan ahad je cuti..
aku rasa macam aku je yg kerja,
kawan-kawan lain ada yg kerja tak??
yelah..korang fly dalam bulan 8,9,10 camtu kan..
aku maybe lambat lagi..next year...bulan january
huhu..later aku update amende yg aku buat..
=)

Monday, June 15, 2009

perkara 153

kursus kenegaraan (dikendalikan oleh biro tatanegara)
tarikh : 8-12 jun 2009
tempat : kem bina negara meru, klang

pada permulaan, memang sgt berat hati dan tidak mahu pergi..
tetapi, semasa dan selepas mengikutinya..saya akui sgt seronok ok~
sumpah tak tipu..BTN sangat2 best..
aku sangat berminat dgn semua apa yang telah disampaikan oleh facilitator semasa LDK dan sesi ceramah..
biarlah orang nak cakap aku org pro-kerajaan atau apa sekali pun...
yg penting, aku dapat tahu byk bende baru drpd program ni..

ya, aku mengaku aku nangis time kena nyanyi lagu 'warisan' ramai2 tu..
ya, aku geram semasa tangan diikat dan mulut kena selotape walaupun tidak bersuara pun semasa aktiviti 'stones' itu..aku sorang plak tu wakil group aku..
ya, aku suka aktiviti abseiling dan masuk hutan (walaupun tak semencabar spt PLKN dulu)
ya, aku mengakui politik itu penting daripada 3 faktor lain itu
ya, aku setuju yg negara itu penting untuk dipertahankan dan 3 elemen lain itu menjadi pendukung kuat sesebuah negara itu
ya, baru aku tahu tentang perkara 160(2), 43, 153, 152, 10, 181, kontrak sosial dan sebagainya..
ya, aku mengaku yg aku tidak menghayati subjek sejarah ketika nak amik spm dulu
ya, baru aku tahu aku minat nak dengar perkara2 yg disampaikan dan diterangkan semasa sesi pembentangan kertas kerja (aku tak tidur pun sesi ceramah tu)


malas nak cerita panjang2,
terasa lemas dgn keadaan politik sekarang..
terasa lemas dgn orang2 yg tidak tahu atau sengaja tidak mahu ambil peduli dengan kontrak sosial
terasa lemas dgn golongan yg tidak sedar diri dan tidak tahu malu meminta yg bukan2 yg secara terang-terangan bukan milik mereka
terasa sgt geram dgn orang2 yg mahu mencabar kedaulatan raja2 melayu, yg mahu menghapuskan ISA dan perkara 153 dan sebagainya
terasa geram dgn individu yg sanggup menggadai maruah bangsa kerana ingin memenuhi kehendak diri sendiri
ermmm..

Aku
bukanlah seorang perwira
gagah menjunjung senjata
namun hati rela berjuang
walau dengan cara sendiri
demi cinta ini

ku ingin kotakan seribu janji
sepanjang kedewasaan ini
ku ingin sampaikan pesanan
aku lah penyambung warisan
(antara bait lirik lagu warisan)

janganlah kita setakat menang bersorak, tapi kampung tergadai..
renung-renungkanlah..

p/s-lagu ini best

Friday, June 5, 2009

blogging..

yup2..memang rindu nak merepek2 kat sini..haha..
ececeh..bajetlah ko rose..macam la ada orang nak baca segala rapuan ko weyh..
hahaha..tak kesah pon..tapi ade je yg tanye sejak akhir2 ni..
"kenapa ko mcm dah tak minat nak menulis kat sini?"
"ko busy ke sbb aku tgk blog ko tak update sgt dah.."
"idea dah kering ke nak menulis?"

ermm..sebenarnya...sejak bulan 3 sampailah final exam IB pada mei yg lalu..
aku telah tinggalkan laptop ni tersadai di rumah..
"knape tinggalkan weyh?"
sebab bilik aku dapat line wireless..
"dpt wireless?..so??"
yup2..so, bile aku on je laptop, secara automatiknya akan terconnect ke wireless koop..line laju plak tu..kalau tak laju, takde la hamba2 allah yg tinggal2 laptop mereka di bilik aku untuk mendownload pelbagai bende..
best memang la best..tapi dugaan ok..sebab aku akan mula membuka youtube..
dan search cerita2 astro yg aku miss tak dpt tengok kat umah..dan mula menekan laman2 web lain yg tidak baik sebagai pelajar IB yg akan mengambil peperiksaan final..
alaaa..name je tinggal laptop kat umah, tapi sape2 yg on9 dalam bilik aku, aku tumpang la laptop diorg bukak ape2 yg patut..tapi dah name tumpang laptop orang lain, so aku beragak la jugak dan takde la gune lame sgt pon...
dan sejak minggu IRP start, aku tak pernah turun rehat makan kat dewan selera..
kira wat rekod gak laa..(rekod ape weyh?..tu namenye mengade)
"kenapa ko tak turun makan weyh?"
sebab aku malas nak jalan jauh2 dari dewan razak ke ds tu..dan..
sebab aku akan pegi makmal komputer hari2 time rehat tu..haha..bab ni emosah taw sgt dah perangai aku.. so, sepanjang waktu rehat akan digunakan untuk berinternet sepenuhnya..ok la tu..selepas penat berfikir sepanjang waktu IRP, layan internet jap..

eyh2..nape cakap pasal internet lak nih..
owh lupe2..tu mcm explanation aku tak blogging sgt semenjak due menjak nih..
"aikk..dah kat umah pon tak reti nak update ke?"
ermmm..yg tu ada la sebab2 tertentu knape x update..merajuk maybe..haha..

cuti ade 6 bulan ok..sgt boring..(takla boring pon, best je)
so, aku akan tidak biarkan page ini bersawang dah..
haha..abih la korang kene baca rapuan2 aku lepas ni..
(kalau nak baca la, kalau tak nak, sila jgn view page aku dah..)

p/s-on9 pagi2 buta nih, sbb kalau kul on9 kul 11-12 mlm tu, line streamyx selalu wat hal

Tuesday, June 2, 2009

trip to genting



actually, pada mulanya asal trip ini adalah untuk budak2 kelas BT
tapi, akhirnya..hanya 5 orang je bdk2 BT yg pegi..
sbb mereka yg lain semua ada alasan yg tersendiri tak dapat pegi..
sdey ok..sbb aku mcm nak sgt diorg pegi sekali..as a class trip.
so, yg pegi ialah aku, yana, ena, auni dan rab..
nasib baik bdk2 AS lagi 3 orang tu tu join sekali..iaitu min, ikha n han..
bukan ape, liyana dah booking dua bilik hotel taw kat sana..bilik tu cuma rm 40 je satu malam.so, dua bilik rm 80..eyh2..jgn ingat tu hotel murah kat jalanan tu..aiyoo..
normal rate biasanya rm 100 ke atas laaa..kenape yana dapat murah??..
sebab kalau tak silap mak dia yg tolong tempahkan online kat website hotel tu, a month before final exam IB taw..so, dapat la harga yg murah giler.haha..

yana..thanz taw..die yg mastermind untuk trip ni..die yg belikan tiket dari terminal putra untuk kami semua..die yg rancang semua..huhu..bagus minah ni..penyabar pulak tu atas kerenah2 manusia yg memeningkan..thanz again untuk yana..hihi..

yup2..memang seronok sgt laa..1st time naek cable car pi genting..before ni, mmg dah banyak kali pegi..tapi semua dgn family dan naek kereta..ermm..1 bilik kami duk 4 orang..kami je orang melayu yg ade kat situ time tu selain drpd pekerja2 kat situ..
memang penuh kaum cina n india je n mat salleh je time kami maen2 kat situ..
even time breakfast, kaum2 lain je yg penuh..cerita part brekfes..haha..makanan sgt byk ok...tp takde la sedap sgt..yg klaka, kan brekfes tu free untuk 2 org je, tapi kami gamble pegi 3 org(yg sorang lg tido)..smpai kat pintu masuk, abang tu bagi je kami masuk 3 orang.dan kami terus makan dgn hati gembiraaa..

ape lagi ek.. ade permainan yg kami naik ulang2 laa..bukan sebab takde orang, tapi abg yg jage permainan yg tak nak bukakkan palang mainan tu..n bagi kami naek ulang2, walaupun ade je org beratur nak naek mainan tu..haha..maybe sebab kami je orang melayu kat situ.so, die tak kisah..
yang tak best tu, mase kami sampai2 kul 12 lebih tu, hujan..so, tak dapat maen outdoor games puas2..outdoor boleh main smpai kul 7 ptg je..so, byk gak mainan yg kami tak sempat naik.huk2..lepas solat maghrib, kami sambung main indoor games plak..sampai kul 12 malam.haha..puas2..tapi outdoor games lagi best la dari indoor..huhu~

best spend mase dgn diorg bertiga..asyik menjerit je ..sampai takde suara..
haha..time naek solero yg space shot tu la yg paling best!..naek bumper car ramai2 n buat due team..team rab n team kami berlawan..best2..
ermmm...yup2..memang seronok..
tgk je la slide pictures kat atas..malas taep pape dah..

p/s-aku pegi genting tu pada 25-26 may yg lalu..