Tuesday, September 15, 2009

kerenah budak sekolah 3

seperti yang dinyatakan dalam post sebelum ini...ini ialah sambungannya......
tapi kali ni aku bagi keyword dulu..huhu~

1-duit kecik- camni depan kedai buku tu, ada mesin air..alaa..mesin yg masuk duit syiling, tup tup kuar air dalam cawan kertas dgn air sekali, ada air milo, kopi, sirap, laici..so, budak2 ni suka sgt la menjadikan kedai buku itu sebagai tempat tukar syiling...ada tu sanggup tipu kami semata-mata nak photostat sekeping dua kertas ape2 entah untuk dapat duit tukar..sebab kami memang tak bagi tukar2 duit syiling camtu je..kalau nak beli barang yg setakat 20 sen pastu bagi seringgit kertas pun kadang2 kami tak layan sebab duit syiling selalu tak cukup..lagi pun malas la nak layan semua orang nak tukar duit je, bukan nak beli barang2 pon..pernah gak depan2 mata aku lepas kami photostat page yg dia nak, dia keronyok dgn selamba je kertas tu..dan buang kertas yg dah digumpal dlm tong sampah, lepas dapat duit syiling yg dia nak... grrr.. sakitnya hati... kalau bagi rm 1,sebab nak beli tisu 30 sen, then die pegi beli air yg 70 sen kat mesin tu, aku boleh terima lagi..isyy..

2-sakit-ermm..hari tu kan..ada budak gurl cina baru daftar kat skolah tu..pucat je muka dia..dari perbualan ayah dia dgn cikgu, aku dgr dia sakit leukemia.. muka budak tu ceria dan bersemangat betul nak pegi sekolah..dia sorang je yg hari2 pakai topi jalur kaler itam merah dan pink, mungkin untuk sebab2 tertentu kan...terharu gak tgk2 ari2 ayah dia akan hantar sampai ke dalam sekolah, tak macam budak2 sekolah lain..nape la budak2 lain tak amik pengajaran, sakit2 dia pun still nak pegi skolah, ini tak..ada yg sampai2 je sekolah merayau tak tentu hala, sampai cikgu nak kene cari ke mana diorang menghilang..

3-bau-errkkkkksss..yg ni kan..kadang2 budak2 laki yg beli brg kat situ berbau rokok time beli brg..ceh..mak bapak still tanggung korang blaja, pastu pegi beli bende tu plak..eeiii..ade gak aku tanya diorg kadang2, ko smoking eyh tadi??..bau kuat la dik..
mana la diorang nak ngaku, sengih2 jawab "mana ada kak"..itu kes pertama, yg kedua kan..errr..hari tu aku hampir nak pitam sebab tiap2 budak india yg dtg beli kat kedai tu..ade bau colok..alaa..yg asap2 buat semayang depa tu kot..sumpah aku tak tahan gile sampai nak muntah..korang bayangkan.. bau tu melekat kat baju diorang, buku2 yg diorang nak photostat, duit syiling dan kertas yg diorg bagi.....grrrr..puas aku pegi tandas guru sebab ada sabun nak basuh tangan bagi hilang bau tu..sampai abih keje tak hilang2 weyh.. esok tu, aku tanya la diorg.. korang bawak semayang ke semua benda2 ni, pen, pensel, duit bla3..diorg kata ada perayaan apa entah kene angkut semua tu hari tu..aku dan ika just saling berpandangan.. huk2..

errr..tu je kot untuk hari ini..bersambung lagi..........

4 comments:

-Shafawati- said...

yeeksss..bau colok! kalau bau rokok boleh tahan lagi... kau tak pening ke lepas habis keje? Aku tabik spring kat kau kalau dapat kejer sampai hujung tahun ni dgn bau colok....

farhan khairudin said...

haiyo, racist nye..hehe

ajeem_hazim said...

oit oit rose...nih ade bau2 racist!! hehe...hati2 nnt ade grup HINDRAF serang umah ko...hehe

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.