Sunday, December 26, 2010

cakes



suke gile kek ni!


nama kek rahsia..haha~


lepas pergi kelas buat tart ari tu, rasa cam best la plaks kan pergi kelas masak2 ni, maka haruslah pergi lagi sekali kelas kan kelas2 camtu..chef yang same gak ajar kali ni..best2..blaja buat 3 jenis kek pada sebelah pagi, pastu belah petang blaja masak ais krim plaks..waaa..yg ais krim tu tak sempat amik gambar sebab bateri kamera abih..ngeh2~


lepas blaja buat tart ari tu, yg bab praktikal dah dibuat, tapi yg kek ni, sampai skang tak sempat buat lagi..al-maklumlah, bz okey kat umah ni..haha~geli jek..ok2..nak bukak sekolah da..selama kembali ke sekolah ye adik2 semua...blajar rajin2~

Sunday, December 19, 2010

sweet 17


SELAMAT HARI LAHIR BUAT ROSE LINDA BT ROSLAN



kami semua sayang linda sangat2 taw..dah besar adik akak ni sorang ni..dah abih spm pon die.
jangan nakal2 k..semoga tabah untuk menghadapi dugaan hidup yg mendatang lepas ni...




p/s: linda dah 4 hari kerja kat mcd rawang tu..hihihi~

Monday, December 13, 2010

kenduri

ahad lepas pergi 3 umah kenduri..2 umah orang kawin, 1 umah org bertunang..
minggu ni pon maybe ade pegi lagi 1 umah bertunang..best woooo pi umah org kawin..
ape yg best??.heh~semua laa..dari bab makan, pastu dpt gift tu, pastu dpt tengok pengantin.so, bulan disember ni mari memenuhi undangan orang kahwin..sejak kat nz lagi kempunan nasi minyak n lauk kenduri org kawin..jadi mari membantai makanan2 tersebut pada bulan disember ini..muahaha~best2~

umah pertama-first round, nampak tak ade kentang masak ape ntah aku tataw, tapi tiap kali kenduri kawin kat area kampung aku, mesti ade..dan aku wajib amik.hihi~

umah kedua-2nd round..hihi~nasi kaler2, rendang terbaekkk.i likeee~


umah ketiga, kenduri pertunangan..aku surrender laaa..amik buah2 pastu ratah sambal udang petai tanpa nasi..ngeh2..tapi aku tengok skang ni majlis pertunangan memang macam kenduri kawin da ek..memang trend skang camtu eh?..tu yg bile majlis kawin kene buat besar dari majlis bertunang..gitu??


;)

Tuesday, December 7, 2010

tart

al-kisah aku ni kan suka makan tart..maka, haruslah belajar kan..

memang la banyak je resepi kat internet ni..boleh je nak belajar sendiri, pastu tukar2 la bahan2 die, kurangkan gula laa, tambahkan tepung la, ini ke itu ke..tapi, kalau last2 tu jadi alhamdulillah la kan, but if tak jadi, masuk tong sampah or telan je la yg tak jadi tu kan..kan rugi camtu..

so, better kite blajar dari orang yg berpengalaman kan..tak kira la sape yg ajar, kawan ke, akak senior ke, chef2 ke..amik ilmu dari dia..tanye direct time die ajar tu kan..biar kene keluar modal sikit, tapi berbaloi ape..huhu~itu pandangan aku laaa~tapi ok je nak try and error resepi2 ni..blajar dari kesilapan gitu~


maka di rumah ini, aku sudah dilanda kebosanan sebenarnya..ngeh2~ade sape2 nak ajak aku kuar meh roger aku..hihi~so, masa yg ada jangan lah dibazirkan.mari memantapkan still memasak..hahaha~saya tak suke masak lauk..saya suka makan blue berry cheese tart...yeahh~memang menggemukkan..


maka hari tu, dengan sokongan mama diri ini telah mendaftarkan diri ke kelas memasak tart..ade 6 jenis tart yg die ajar.ngeh2~kat rawang ni ade satu kedai kek ni..selaen menjual bahan2 buat kek, die ade buat kelas memasak gak..macam2 yg die ajar..tapi aku minat yg kelas ajar buat tart tu, pastu nanti nak daftar kelas yg die ajar 4 jenis kek ala ala secret recepi dgn kelas ajar buat ais krim...hihi~bestttt~sebab bila dah abih kelas tu, mula la nak usya2 barang2 kat kedai tu..yela..kadang2 kite blaja, pastu tataw nak cari mane bahan2 tu..pastu chef yg ajar tu pon baekkk~klaka dan peramah orangnya..if nak tanye soalan apa-apa, terus tanya..

meh la klik sini if nak bace blog die..chef tu mengajar kat banyak tempat..


best sebab dapat kenal dengan orang baru..tukar2 pendapat..menarik la jugak..seronok aku tengok chef tu.anak dengan menantu die semua libatkan diri dalam bidang masakan gak..diorg ade jual cupcakes, biskut raya dan macam2 barang lagi laa..best kan..dapat buat benda yang kite minat and at the same time dapat buat duit dari bende yg kita minat tu..

aku suke la care die mengajar..time memasak tu, banyak gak celoteh tentang pengalaman dan tips2 menarik untuk dikongsi.selaen dari menjawab soalan2 dari kami ni..hihi~

ini la chef fauziah yang mengajar kami pada hari tersebut..hehe~


hehe..kan ade 6 jenis tu..chef tu ajar camne nak buat tiap satu filling tu dengan base die skali~

hehe..ade sesi tapau lepas tu..boleh la nak bawak balik rase bende2 yg chef tu masak depan kami tadi.
;)

lepas ni maybe ade post tart version saye sendiri plaks..haha~



Sunday, December 5, 2010

sate

hari ni ikot papa setelkan urusan die sikit...
pastu papa ajak pergi CapSquare sebab jefry bising nak sangat pergi situ.
hehu~takde ape pon kat situ..maybe sebab baru bukak kot.


pastu on the way balik rumah..singgah kedai sate jap.
*wink2*
layan sate...sukeee~nikmat ok..makan sate dgn kuah kacang + nasi impit..
hik2~nikmat sungguh..si jefry layan nasi goreng pattaya..bersemangat sekali mereka berdua ni makan..hihi~ececeh..air suam kan air fevret saye..maka haruslah mengorder air tu setiap kali keluar makan kan~

Friday, December 3, 2010

minggu ini

semalam lawat linda..
esok pon akan lawat linda lagi.hehu~
aku ingatkan dah manje abih adik aku ni nak kena selalu melawat die.before minggu peperiksaan spm ni pon tiap minggu mak aku pergi melawat die.tak pon mak aku bawak die balik umah..tapi rupa2nya, adik aku bitaw, ade parents kawan die gilir2 tidur kat sickbay sepanjang minggu peperiksaan spm untuk temankan anak die hari2..terkelu aku bila dengar..gilir2 maksudnya, minggu ni ayah die, next week mak die plaks.kagum aku..adik aku bitaw time pmr dulu pon parents die buat camtu..hehu~malas nak komen panjang2~masing2 ada cara tersendiri nak tunjukkan kasih sayang pada anak masing2...

cakap pasal kasih sayang mak ayah..aku sensetif sikit bende2 camni..mesti terbayangkan ade nenek tu nangis2 tunggu anak laki die tak balik2 umah..pengajaran ye buat laki di luar sana, jangan la sayangkan bini sangat sampai tak hiraukan mak ayah yg besarkan kamu dari kecik.kisah benar ni..dari kecik masuk asrama, pastu blaja oversea.pastu balik, sombong dgn mak ayah.dulu aku dapat tengok kat drama melayu je.bila dah terjadi depan mata.aku rasa sedih..aku rasa sebak.sebak yg amat..nanti la sambung kisah ni..rasa menyampah plaks ingat pasal benda ni..meluat geram semua ada.

berita gembira buat saya hari ini ialah:
hasrat untuk balik raya tahun depan insyaallah akan tercapai.doakan ye semuanya ok je nanti.airasia akhirnya dah buat flight dari nz-kl dan kl-nz..yeayy~
dari kul 12 malam tadi try nak beli yg promotion 3-5 dis tu..mama la yg tabah asyik try je..tapi tak dapat2..pastu try lg kul 5 pagi.tak dapat2 jugak.akhirnya mama jerit "kak nina, dah bley beli" dalam kul 7 pagi camtu..huaaaa~
alhamdulillah, berjaya gakkkk~
so, insyaallah, Christchurch-KL [Mon 29 Aug 2011, 0010 hrs ( 12:10AM)]
KL-Christchurch [Fri 09 Sep 2011, 0840 hrs ( 8:40AM)]

Wednesday, December 1, 2010

hoh~

before ni aku gune nombor kan sebagai tajuk post..sebabnya?aku takde idea nk letak tajuk post ape sebenarnya.mungkin lepas ni aku akan teruskan #24, #17 yang camtu lah untuk tajuk post yg seterusnya..hehu~

ok.bukan itu matlamat post untuk hari ni.
ari ni da masuk seminggu aku kat umah ni.
haha~sejujurnya, saya rase makin tembam..hoho~

ade lg due bulan ok cuti saye..jefry, mari teman akak maen badminton ptg ni keluarkan peluh..heh~ *poyo* nanti end up tido je lagi kot.hik2~

hari ni teman mama hantar jefry tuisyen..die nak masuk form 1 next year..
supaye cuti tidak dihabiskan begitu sahaje, mari hantar dia tuisyen supaye tak berebut tv dgn aku..
hehe~haha.tipu jek~ akak die selalu beralah he if die nak tgk bola or maen ps2..
ok..before, anta die tuisyen, kami bertiga makan roti canai..aku order roti susu.my fevret..yeayy..
eh eh..lepas anta jefry tuisyen, kereta pon da jalan..
aku bersuara " eh mama..kertas ape tu terbang2 kat wiper kete kite?"
mama balas "entah, boleh ke akak capai amik?"

aku pon bukak cermin kete, dan cuba la sedaya upaya amik kertas tu..
tetttttttt~ kertas saman laaaaaaaaaaaaaaaaaa~
haha..pengajaran hari ni.
sila la bayar parking RM 0.50 walaupun anda parking sekejap je dalam pukul 8-9 pagi camtu..pekerja majlis perbandaran tu cekap bekerja..hoh~~
kalau makan KFC, or pizza ke, leh kenyang abih tu drpd bayar saman sebanyak itu..waaaaa~

Monday, November 29, 2010

linda.

hihi~tajuk post ni name adik sy~

die tengah exam spm skang ni..
smalam pegi melawat die..

semalam jugak, pagi2, pegi pasar, berdua dgn mama..before membeli, kami berdua makan roti canai dulu kat kedai mamak..hik2~
beli udang, ikan pari...pastu anta ikan pari kat umah nenek.
lepas mama dah siap masak mee udang, bawak bende tu pi skola linda.
mee udang mama sgt sedapppp~ sy mkn banyak..hihi~
kire minum petang la..bawak bannoffe gak untuk linda sbb die suke sgt mkn bende tu..
2nd trial buat bannoffe kat umah..tp still tak puas hati..maybe susu yg digunakan tak same macam kat nz punye..tapi ape pon..layan jek~
mule2, aku ingat nak drive ke skola linda.lorhh.tgk2, baru perasan yg lesen da mati..aissyy~

muke excited rase cam nak abihkan sume

linda tgh mkn mee udang

linda tgh menyuap bannoffe..

all the best rose linda..akak doakan yg terbaek kamu~
caiyok2~nanti da abih exam kite bley kuar same2...hihi~~~

Saturday, November 27, 2010

update.

alhamdulillah, selamat tiba di LCCT, 23 nov, pada pukul 4 ptg camtu.

sory lambat update.tenet di rumah sangat slow.huaa~

perjalanan bermula pada 22 nov, 6 pagi dah bertolak dari HUIA ke airport auckland..
kami berenam..ena, diba, qila, husna, mai dan aku.

kat airport auckland tu..time check in tu, semua yg laen lepas je..aku tataw kenape org yg kaunter aku tu ngade2 sgt suh aku timbang hand luggage aku tu.grrr..masalahnye, die suh timbang sekali dgn beg laptop tu..
check in luggage aku 16 kg je taw..maximum 20 kg..then, die cam mara2 aku suh masukkan bende2 hand luggage aku dlm check in luggage..die kate cmni la lebey kurang dlm bahase mlayu "ko tak paham ke check in luggage ko banyak lagi bende leh isi, pegi la sumbat brg2 kat hand luggage ko dlm check in luggage".aku plak cam blur..
helooo..hand luggage aku 9 kg je kot termasuk beg laptop, itupon die bising cakap tak lepas..then, aku pegi kat ena, qila dibah semua, aku keluarkan laptop aku n mintak tolong diorg jage jap..pastu pegi balik kat kaunter tu dgn selamba tak payah beratur da..budak2 yg laen pon cm pelik je..diorg punya hand luggage ade yg 10-11 kg termasuk beg laptop lepas je..aisyyy..memang ikot naseb badan la jawabnya.aku lega je lpas da dapat boarding pass, aku masukkan balik laptop aku dlm beg tu..haha~lawak bile ingat balik..bley plaks cmtu.

naek flight pukul 9 pagi waktu NZ ke brisbane..4 jam perjalanan gak laa..sampai kat brisbane pukul 10 pagi waktu sane..pastu, amik teksi pegi umah kak syu..
mule-mule tu ingatkan nak tido kat airport je, tapi kami amik keputusan pegi umah kak syu..sebab flight kami dari airport gold coast ke LCCT kul 9 pagi esoknya..

kat airport brisbane, time beratur kat imigresen tu, ade la seekor anjing besar..eeeiiii..tak sukeeee..duk bau2 la kat org2 yg tgh bratur ni..anjing pengesan tu..aiyoo..then, ingatkan da lepas anjing besar tu da setel.ade plaks second round anjing kecik2 comey due ekor cmtu plaks.saiz anjing tu yg tu cm kat nz punye airport la..hurmm~syukur sgt semua brg aku lepas je..die bukak gak la beg aku n tgk2 cmtu..penuh coklat je..ngeh2~

pastu kami amik teksi ke umah kak syu..hah~amik..teksi kene cas $50++ camtu..
thanz sgt2 ye kak syu.kami tumpang mkn tdo kat umah die..segannnn~siap masak nasi briani lg..sdap plaks tu..
sampai umah die dalam zohor cmtu.pastu anik,(camni ke eja name die..tak pasti la.huhu.sory), bawak kami jalan2 sekitar pekan brisbane tu.naek bas pusing2.die bawak pi taman bunga, kedai mkn, kedai souvenir.rambang mata kejap.pastu baru teringat yg beg kami da pnuh kan.lupakan hasrat.anik kate better beli kat melbourne je souvenir.,.
ok..next year nk pi melbourne/sydney/adelaide.hoh~byk duit?huaaa~

brisbane ni meriah gak eh malam2.yg paling best dapat naek feri time malam2..seronok sgt.cantik la brisbane time malam2..tiket yang same untuk bas tu, kami leh gune lagi untuk naek feri, anik kate nk gune utk naek keretapi pon leh gak gune tiket yg same.bayar sekali je untuk naek bende dan ulang2 sepanjang hari.best~

dari city brisbane anik bawak kami pegi UQ( university of queensland) naek feri gak..pada malam tu kebetulan ade talk sorang brother ni dari amerika syarikat..dulu die rapper pastu peluk islam..aku ngaku la time talk tu, aku tak dengar sangat, tapi berusaha gak nak dengar sbb menarik..penat sangat kot..talk tu start kul 7.30 pm, abih kul 10 mlm cmtu..pastu kene jalan kaki pi umah kak syu..walaupun penat, aku tak tdo sangat malam tu.tataw nape.maybe tak bese kat tempat baru.

then, kul 4 pagi, kami naek cab ke tempat tunggu shuttle ke airport gold coast plaks..skali lagi terharu, azah masakkan kami nasi goreng kat umah kak syu.kami mkn nasi tu time tunggu shuttle ke airport gold coast..
shuttle tu datang kul 5 pagi camtu..tapi kul 5 pagi tu dah terang macam kul 8 pagi kat mesia kot..time dalam shuttle tu, aku cam cuak gak sebab risau sgt sempat ke nak sampai airport tu before kul 8 pagi.flight kami ke KL kul 9 pagi..kene check in at least sejam sebelumnye kan.
tp alhamdulillah, sampai sane kul 7 lebih camtu..nak kuar dari australia pon strict gak.kadang2 rase menyampah pon ade..beriya duk cek org2 yg nak keluar dari negare die..

dlm flight air asia tu..bosan gile..8 jam..memang la aku tdo.tp bile bangun tengok jam.laa..tak sampai2 lg ke..dah la lapa gile..last2 aku order gak la megi hot cup dgn air ribena.haha~tp syukur gak laa..takde la banyak sangat drama perjalanan balik ke mesia ni..berdebar taw mule2 tu.ye la.australia terkenal dgn strictnya tu..dah la kami kne tuka2 flight..sebenarnya, tak murah mane pon transit2 ni.nk bayar duit teksi la, itu ini.penatnya lagi.tak berbaloi pon sbnarnye.cuma, pengalaman yg dapat dikutip sepanjang perjalanan tu la yg berharga dan tak dapat ditukar dengan duit..heh~gitu......

mase nak dekat2 mendarat kat airport brisbane

kat taman bunga parkland

mase nak tunggu feri nak pegi university of queensland


kat airport gold coast, nk berlepas ke kl


sebab nasi lemak die harga rm 25, maka aku order la megi dan ribena yg berjumlah rm 12


Sunday, November 21, 2010

i'm gonna miss u!!


selamat tinggal Room 218 Huia residence, 110 Grafton Road, Auckland 1010

sayang akan rindu kamu nanti..

tahun depan kita tak berjumpa lagi dah..saya akan pindah rumah baru...

perjalanan bermula:

Auckland >> Brisbane>> Gold Coast >>LCCT

doakan saye ye.

;)

#19

19 Nov.

hari ni super duper penat..pagi2 lagi dah berjalan ke Volt (name apartment) yg kami bakal duduk tahun depan..berjalanlah kami 4 org, aku ena qila n dibah untuk setelkan pembayaran semua, nak tanda tangan agreement semua..ok..skang da pokai..duit abih bayar bond umah, dan sewa untuk 3 bulan yg kami tak duduk tu..hurmmm~sedihhh........

duk kat tingkat 12, izzati and the gang duk tingkat 15..
penat sebab kene clearkan barang2 dlm bilik ni, angkut naek van pegi hantar kat volt tu..3 kali trip gak la van pegi amik barang2 kami..hihi~thanz kak nisa sbb sudi tolong drivekan brg2 kami ke sane..


#18

18 Nov.

hari ni mengemas2 bilik je..sebab nak masuk barang ke rumah baru yg nak duduk tahun depan nanti.tak dirancang pon nak tengok cerita harry potter ni,tibe2 ternampak status izzati kat twitter cakap nak tgk harry potter..aku yg dah abih mengemas pon rasa cam nak berjalan2 la kan..hihi~aku bukan peminat cerita harry potter sangat pon, tapi aku bace la buku die yg dari 1-4 tu..lpas tu tak bace da..heh~

hari ni first day Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 ditayangkan kat NZ, kat mesia 19 Nov..so, kami dapat tengok awal sehari dprd orang2 die mesia..hahaha..tu je tujuannye..haruslah tengok hari ni, walaupun orang ramai jugak nak tengok hari ni..heh~




so far, cerita ni best la jugakk..
jenuh jugak la izzati kat sebelah aku kene cerite sikit2 ape yg berlaku dalam cite tu..haha~
bila tengok ron, hermione dan harry tu, aku rase cam cepat gile mase berlalu.
tengok2 semua orang da besar..ngeh2~
Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1
ade plaks part 1 tu, part 2 kuar tahun depan..aisyy...
tak sabar la jugak tengok part 2 kan, sebab da tengok part 1..haha~
sedih la part Dobby mati..waaa..suke tengok Ron sempoi je dan suka buat klaka..
suke gak tengok watak kembar adik bradik dgn Ron tu,
teringat time diorg kecik2 nakal sangat dlm cite harry potter yg before2 ni..hihi~




version izzati, klik sini..

#17

17 Nov.

hari ni hari raya aidiladha.tapi apa yg kami buat?..takde rendang, takde pakai baju raya..HUIA semakin sunyi dan creepy kot..aku ena dan izzati masak mihun sup je la..dgn mee goreng version izzati..pastu ena ade masak cucur adabi..makan ramai2..bile makan ramai2, semua bende jadi sdap~



lepas mkn ramai2 dgn qila & wan, kami turun tingkat bawah..maen ping pong, wii dgn pool..selama duk huia, ini first time aku nak maen bende2 ni..izzati jadi tunjuk ajar sifu.."attack bola ni, bukan yg bola kaler itam", "pegang kayu ni cmtu", "pukul bola ping pong tu camni", "camni, hayun tangan camni untuk maen wii"



heeee~izzati ckgu yg berjaye..knape la aku lambat taw ade wii kat huia ni?
bagus gak kan tataw.agaknya kalau taw before ni asyik kemaruk nak maen je..
tapi rugi dapat taw lambat, sebab sume bende ni free je if nak maen..huhu~tahun dpan tak merasa dah laa~
adakah aku patut search kat trademe dan bid sebijik wii tu..hihi~kite nantikan~




yeahh..libas2, hayun kuat lagi tangan tu..suke la wii..
muke kanak2 girang di hari raya bermain-main wii di hari-hari terakhir di huia


ohh.itu cerita di siang hari..pada malamnya, buat movie night..
tengok cite hantu dgn wan, ena dan izzati kat blik aku..actually bukan cite hantu pon..
cite suspens omputih bunuh2 camtu..haha..start tengok kul 12 malam..pastu jerit2..
tajuk cite tu "penny dreadful"..izzati tdo blik aku lepas cite tu abih..
rupa2nya die termimpi2 cite tu, tapi aku tengok die nyenyak abih tdo..banyak kali kejut, tak bangun2 budak nih..
klik sini untuk bace post pasal mimpi ngeri die tu..haha~

Saturday, November 20, 2010

#16

16 Nov.

pegi amik visa yg dah siap tu.on the way balik, pegi harbour jap..tak sampai hajat aku nak pegi devonport..nak naek feri..masa tak mengizinkan..see?ade due minggu selepas exam abih yg ada sebelum balik mesia pon still tak cukup..hurmm~
just jalan2 kat habour, usya2 phamplet yg ade..ade banyak pulau rupanya kat auckland ni..waiheke, rangitoto, tiritiri, devonport antara contoh2 name pulau yg ade..tiba2 cm teringin nak naek cruise kan..hihi~





on the way balik tu, singgah snow ice kejap..sedap sgt2..bende tu macam ABC, tapi rasa bende tu tak sama macam ABC..tekstur bende tu sgt soft..susah la nak gambarkan..haha~ kan skang summer, tekak pon haus kan, sekali minum terus hilang rasa haus & lapar kan..







untuk version izzati, klik sini

#15

15 Nov.
hari ni pegi buat visa untuk ke aussie..if buat on9 kene bayar kan, so nak jimat straight je terus pegi office yg buat visa tu..nak masuk tempat tu, strict gak la..org kat pintu masuk tu cek smua 1 badan..cek hand bag gak..hurmm.rupa2nya senang je nk dpt visa tu..tak payah isi apa2 borang langsung..mula2 cuak gak, tengok orang sekeliling bawak macam2 borang n kertas bila pegi kaunter tu, kami hulur je passport, pastu hari esoknya, kami amik visa tu..

on the way balik drpd amik visa tu hajat di hati nak naek sky tower (klik sini).tapi.......
tak jadi pon, ingatkan ade dapat free coupon tu, dapat naek sky tower tu free..tak free pon..kene bayar admission dulu, pastu baru free benda laen.hahaha...sedih taw..kene bayar $25 if nak naek gak..heh~tak payah laa..dapat minum air kat hulu cat 4 kali kot..tak pon dpt makan snapper fish dua kali..hihi~
so, untuk mengubat hati yg lara, kami jalan2 je kat sekitar sky tower tu..heh~


perasan tak ade kereta tergantung kat sky tower tu..huhu..tertanye2 gak la camne diorg letak kereta tu kat situ..dari jauh macam batang pokok krismas la kan..

sedih tak dapat naek sampai atas tu..T.T


pemandangan kat dalam tu sebelum pintu masuk naek ke atas

takpe, insyaallah tahun depan ade rezeki nak jugak naek atas tu..
walaupun maybe cam same je kan macam menara KL..

untuk version izzati, klik sini