Friday, February 26, 2010

timetable..

MON
maths 162 (L)(MLT2)(1-2pm)

TUES
stats 101 (L) (Lib B28)(10-11am)
maths 162 (T) (303S-B75)(12-1pm)
maths 150 (L)(MLT1)(3-4pm)

WED
compsci 111 (L) (MLT1)(9-10am)
maths 150 (T)(TBA)(1-2pm)
compsci 111 (lab) (MLT1)(5-8pm)

THURS
compsci 111 (L) (MLT1)(9-10am)
stats 101 (L) (Lib B28)(10-11am)
maths 162 (L)(MLT2)(1-2pm)
maths 150 (L)(MLT1)(3-4pm)


FRI
compsci 111 (L) (MLT1)(9-10am)
stats 101 (L) (Lib B28)(10-11am)
maths 162 (L)(MLT2)(1-2pm)
maths 150 (L)(MLT1)(3-4pm)

note:
subjek, L=lecture, T=tutorial, tempat, masa
compsci= science computer, stats= statistic

p/s: hari isnin paling best kot..huhu~

Wednesday, February 24, 2010

12 dollar

hari ni hari ketiga minggu orientasi..oh..hari pertama, setelkan bab2 enrolment..aku n ena pahamkan bab2 course yg kene amik sume tu...bout stage I, II, III yg kene amik sume..pilihan2 subjek yg ade..ape yg perlu ade or amik..class yg available..option yg ade sume tu..haha..bunyi cam ape je kan..yela..kalau salah pilih subjek, dan tak susun betul2, bley merana kot idup kat sini nnt..huk2..
ok.cukup bab enrol..sbb da setel petang tadi..thanz qila n ena......

semalam, hari kedua orientasi..pegi rainbow's end theme park..20 minit dari HUIA ni..best laa..maen dari kul 11 pagi, smpai la kul 5 ptg..yg ni orientasi under HUIA residence..ade due jenis orientasi..yg lagi satu, uni yg buat..hari ketiga, iaitu pagi tadi, pegi lecture hall chemistry.. kire tadi ade ucapan alu-aluan la kat sume bdk2 faculty of science..pastu pegi yg under maths department plak..

eh..jap..ape kene mengene tajuk post dgn bab2 orientasi??..haha..camni, balik2 je dari uni.on the way nak balik HUIA...ade kene lalu church ni...mcm klasik2 sket bangunan tu....pastu, aku ternampak papan tanda kat luar tu tulis "nothing more than 5$"...lbey kurang cmtu laaa..aku pon jenguk2 kat dalam tu..1st time kot masuk tmpat cmtu..aku ajak la husna masuk skali..si ena, dibah n qila takut2 plak..haha...rupe2nye, diorg wat garaj sale cmtu..sume brg ade..baju, tali pinggang, topi, pinggan mangkuk, cadar, lampu..mcm2 lg laa..tu jualan utk charity diorg laa..

ape lagi, kami memborong segala bende gak la..tapi baju2 je laa..sbb dress lawa2 n elok lg.. sume 1 or 2 dollar je..org tu siap bagi kami kotak lagi nak isi brg2 sume...haha..so, aku beli due beg tangan yg masih elok, tiada kecacatan dan koyak2..blouse sehelai..t-shirt sehelai..winter coat kaler purple sehelai..dan tiga helai jaket kulit yg sweet...waaa..kaler putih ade, pink pon ade taw..best2..sume skali ialah $12NZD...yeaay!!...

p/s-ade minah omputih tu siap naek basikal die, dan tegur aku on the way nak balik HUIA..die cakap die nak yg jaket kulit kaler pink tu sebenarnya...huhu..no..no..sape cpat die dapat ye..

Monday, February 22, 2010

seminggu

yeahh..hampir seminggu lebih berada di auckland..seminggu lebih jugalah telah meninggalkan keluarga tersayang..hampir setiap hari skype dgn mama, papa dan epi...yelah...sebab cuti sekolah kan seminggu yg lepas..mama ade je kat umah..slalunya time2 cmni, mama dah ade tunggu akak on9 kan..huk2..tapi ari ni bukak2 lappy je...mama tak on9 oovoo pun...terlupa sebentar yg hari ni dah mula sekolah..waaa..teringat hari2 biasa di rumah...selalu temankan mama anta or lawat linda kat skolah dia..tak pun, sama2 berdua pegi pasar malam serendah, bukit beruntung, pi pasar tani dgn nenek dan atuk..huhu...setelah lebih seminggu..baru tiba2, rasa homesick...

honestly,i dunno how to describe here, in auckland..maybe only the breathtaking views..and the wind...yeah...its still summer..but sometimes i just cant stand the cold wind..
the class does not started yet...but i feel excited bout it although i know my life after this will not be the same as before..a lot of assgmnt need to be done..those lectures and yadda yadda..

today, nothing interesting..ena and i went out for shopping..hey...not that kind of shopping spree ye...tapi membeli brg2 makanan seperti roti...beras..fruits..i beli buah avocado, kiwi, grapes...biscuits..rase sgt lega today..sebab bab2 enrolment dah setel...yeayy!!..nanti akan update jadual klas sy di sini...lega sebab takde la clash sane sini..nak klas itu ini..ermm..cam berdebar gak sbenarnya nak mula klas..senior pon ade ckp mcm2..tp diorg mmg baek laaa..tengkiu2 sbb bwk kami shakespeare regional park semalam...then, pegi tepi pantai picnic sume tu...due jam prjalanan dari auckland..tapi berbaloi...huhu~byk btol kambing biri2 kat sini..
ermm..ok..nak stop..coz nak pegi mkn bbq...ari ni management HUIA ni ade wat bbq utk welcome new students...tibe2 teringat yg sepatutnya, aku fly semalam..or kelmarin laa..bukannya awal seminggu...hari ni da start orientation..hurmmm...

Friday, February 19, 2010

1st week.....

ermm..minggu ni sgt penat sebenarnya..ari2 keluar beli barang..starting with cooking utensils..next, groceries..settle up all those enrolment things..a lil bit confuse to choose the subject n arrange the timetable..coz we didnt go for the summer school..grrr..geram gak bile pk balik pehal mara tak bagi kami wat kami wat school tu..takpe la..bende da lpas..penat sbb kat sini kene jalan jauh sume tmpat..mmg bley naek bas.tapi...bas2 tu slalunye tak berhenti kat simpang yg kat apartmen kami...so, selagi larat nak angkat bnde berat2, angkat n jalan je la..kene jimat..sob3..sob2.baru tadi bayar duit accomodation..total semua..$1622 NZD..tak termasuk bende2 laen lagi tu.... gulpp..takpe2..prmulaan..mmg sakit gak la..

ermm..ape bende menarik nak cite eh..oh..depan bilik aku kat HUIA ni toilet laki..huk2..ade sekali tu aku kuar bilik air lepas mandi, ade mat salleh org america tegur, die tanye aku yang memang selalu ke cuaca panas camni..pagi2 lagi plak tu..haha.padahal aku duk tahan sejuk angin kuat kat sini..borak2 dgn die, aku ckp la baru smpai gak 2 days ago n die plak baru smpai malam tadi camtu..diorg tu jalan2 kat koridor memang tak pakai kasut selalunye..even yg aku pelik, jalan2 kat tepi jalan raya, lintas jalan ada yg kaki ayam taw..tu yg aku konpius..diorg duk pegang je selipar or kasut diorg..nape ntah..bersih sgt ke nz ni..aku pon tak paham...haha..ermm..bende yg tak best kat sini ialah tak boleh basahkan lantai bilik air time mandi n buang air..kene lap balik kering2 if ade lantai basah..isyy..dan tiap kali kuar je pintu pintu bilik, kene pakai tudung la kan...sbb byk kot mat salleh ni duk jalan2 gak..sama aras kan..org sbelah blik aku laki...selambe je diorg pakai seluar pendek je ke sane sini..sejuk kot angin kat sini tapi summer kan..bagi diorg da panas abih da..

semalam, dapat gak makan nasi lemak senior masak..waa..sdap2..tengkiu2 bagi kami mkn..then, kak kk bagi lauk tomyam..yeayy..suke2..ari ni plak, tadi aku n ena memborong kat jualan garaj senior buat..hehu..ade la..bbrape helai baju yg kami beli.yeayy..pastu alhamdulillah, ari ni dapat gak setel kan enrolment.rase cam lega sangat...yela..cube byk kali x dpt2..asyik clash sane sini jadual yg kami arrange..tapi sakit gak la ade 1 ari tu..maybe khamis kot..tak ingat..sebab time tu je dapat selit2 kelas yg kami nak..huk2..ape lagi ek..oh ye..kami 9 org kat sini buat turn sape yg masak..haha..smalam qila, husna n dibah..ari ni..aku ena, ena dan hilmi..hahaha..ok.. skang ni nak tdo..kul 5.30 ptg baru nak stat masak..hehu~

Wednesday, February 17, 2010

alhamdulillah

yeayy!!..1st post bersiaran secara langsung dari tingkat 2, nombor bilik rahsia, HUIA residence kat grafton road..syukur..semuanya selamat..9 jam perjalanan dari KL ke auckland..tak leh tdo sangat, sebab ada pakcik tu berdengkur kuat gila..isyy2..

sampai2 je airport, kan kene declare sume bende2 yg kite bawak, mcm spices sume tu, then, ada anjing comey2 duk sniff2 kat beg2 kite...if ada buah-buahan or barang2 terlarang yg kite bawak ade dalam beg tu, nnti die rampas n buang je brg2 tu..huhu~semuanya ok je..dibah je yg kene tahan sebab bawak ikan bilis..cam lama gak la kene sangkut..haha..tp naseb baek lpas je..yeayy!..

1st day: R.A(ketua aras la lebih kurang) buat BBQ untuk kami kul 6 pm cmtu...kat HUIA ni ada sebelas tingkat...so tiap2 aras ada R.A masing2..oh ye..ade sorang je R.A tu malaysian, tapi he's chinese laa..huaa2..penat gile kot..sampai airport kul 12 tgh ari..pastu kul 3 ptg cmtu kot, terus senior ajak beli br2 kat food town..ermm..R.A sume friendly la jugak..lpas BBQ terus tdo laa..tak larat sgt daa..oh ye..kat sini single room..privacy abih laaa..tapi kalau terlajak tdo abih laa.takde sape nak kejut..arap kawan2 la nak ketuk pintu..huhu~

2nd day:ade brief meeting dgn samantha..we call her sam..she's very nice lady..n sometimes kinda funny also..she's american..she bring us for walking around the university compound.hehu.....sgt besar laaaa...lenguh, sakit abih kaki, badan semua..tiring day......bcoz after that without sam, we went to queen street..semua budak2 ni nak beli sim card..haha..walaupun pnat, kami happy walaupun cam sesat2 sket.....oh ye..akibat kelaparan yg amat sangat..aku dan yana pegi beli kebab..yana beli nasi ayam..melayang 9 dollar..tapi takpe..berbaloi2 kot..kebab tu besar..aku simpan separuh untuk makan malam..huk2..

3rd day: untuk berjalan kaki kaki ialah selama 20 minit(kalau jalan laju2 la, adoi..sakit kaki la) dari HUIA ke science faculty..then, kami di bawa ke library..ternganga gak la aku mule2 masuk..sebab.....ada 8 tingkat..2.2 million books..excited sgt tgk buku2..huhu~pastu ade mesin canggih tu boleh print, scan n photostat...ala..aku ckp canggih sebab je swipe card tu untuk photostat n printing sume tu..bende2 ni kene bayar..card tu act as debit card la..mcm beli brg2 kat kdai..EFTPOS..one more thing, if nak scan, automatically bende tu akan masuk dalam email kite..ermm.bab2 printing pun same.bukan maen cucuk2 pendrive..tak paham sgt cmne nak gune printing tu..huhu~pasni la blaja nak gune..

then, pegi national bank, wat akaun..fuhh..lega..tak yah nak pegang traveller cheque yg byk tu lagi..hehu~pastu pegi DELNA test..hahaha..kami berlari2 kot macam dlm amazing race tu..adoi..jalan dah le berbukit bukau..tataw pon test tu kat mane sbnarnya..straight je dari bank maen pakai jalan je..luckily we managed to arrive before the test began..errkkss..ada 3 parts..reading, writing and listening..part listening kantoi kot..sbb die bagi dgr sekali je.nak tulih jawapan lagi..nk dgr lagi...hehu~

ermm..so far everything is ok laa..
ari2 skype or oovoo dgn mama..yeayy!
sepanjang minggu ni free laa..ade gak hikmah dtg awal sket..sebab bab2 enrol belum setel lagi..tataw nak choose ape untuk 1 lagi subjek tu...ermm..
next week ade orientation...that's all for now..da ngantok..

Friday, February 12, 2010

tamat sudah

ok..cuti 8 bulan saye telah berakhir ye..
hehu~semalam pre-departure di bangunan mara itu..
erkkss..diharap kami semua dapat menggunakan jumlah wang yg ada itu dengan sebaiknya..insyaallah..isau gak kalau terlebih pakai...waaaa..
sebenarnya, kami semua sepatutnya mendaftar di sana pada 21 febuari..tetapi, mara telah tersalah membeli tiket kami awal seminggu..maka, kami terpaksalah membayar sendiri accomodation selame seminggu itu..takpe lah..nak wat camne kan..
sehari 2o NZD tu kalau tak silap..gulpp..:(
esok konfem jalan jem..kan nak raye cine, diorang nak makan besar malam esok..
then, kalau yg melayu tu nak balik kampung la itu ini..ermmm....
ok2..kene gerak awal dari umah la ni..

doakan kami semua selamat dalam perjalanan dan selamat tiba ye..
di kesempatan ini juga, saya mahu meminta maaf gak la kat sape2 yg pernah terkecik ati dgn diri ini..saya mohon maaf atas semua kesalahan saya pada kalian, sama ada sengaja ataupun tidak sengaja..huhu~..
halalkan makan dan minum saye ye..terima kasih~

p/s- 13/02 , KUL/AKL, 2130-1250, MH 131 CFM

p/s/s-arap2, cukup2 la muatan beg2 itu semua, 37 kg..hehu~amin2..

Tuesday, February 9, 2010

cupcakes

ermm..waktu maghrib tadi, jiran kata ada bungkusan kuih drpd siapa tidak tahulah tetapi di alamatkan ke rumah saya..
mak saya pun musykil laa..lepas tu kami sambung tengok tv...
pastu jiran tu datang balik, dia kata dia telefon nombor telefon yang ada kat bungkusan tu untuk tanya siapa empunya semua kuih2 tu..
ermm..rasanya kalau tak silap kira..
ada 88 ketul cupcakes semuanya...huhu~~
banyaknya..siapa nak makan banyak2 ni??..
lagi satu, siapa yg hantar pada saya ni??...
saya rasa, orang yg hantar tu, mesti bace blog saya kan kan kan??..
terima kasih walau anda berada di mana pun......
semoga panjang umur, murah rezeki, dan sentiasa dipermudahkan urusan oleh yg Maha Esa..amin.........
seriously, sangat sedap cupcakes itu...dan kiyut...saya sukaaa...
ada krim coklat yg sungguh sedap di dalamnya..yummmy..yummy..





yg ni mcm menarik, byk pulak bendera tu..hihi..kasi close up sket...




oo..ade gambar kapal terbang rupanya..huhu~~

Sunday, February 7, 2010

Updates:

ok..cerita minggu ini.....

1-epi demam selama dua hari(khamis n jumaat)..dia tak pi skolah.

2-barang yg tak beli lagi; kunci mangga, selipar nak pakai dalam umah...

3-semalam ada kenduri doa selamat

4-nak cari kotak..sebab nak post barang2 ke sane..beg tak muat..

5-rasa cam excited nak start blaja walaupun otak dah cm beku sket..chaiyok2..(DELNA test..errr)..

6-nenek dah amik kan jantung pisang kat blakang umah die untuk aku..yeayy!..dan sudah selamat dalam perut ini..

7-tibe2 rasa holiday selama 8 bulan sgt singkat..haha..

8-bilik linda aku buat macam bilik sendiri sepanjang cuti..haha..

9-mood nak mengemas beg tu ada, tapi bile nak start packing je..rasa mcm malas yg teramat..

10-khamis depan pre-departure..

11-tadi pegi kalumpang..best sangat dpt mandi sungai..

Friday, February 5, 2010

(+.o)



somewhere there's someone
who dreams of your smile,
and finds in you presence
that life is worth while....

so when you are lonely,
remember it's true:
somebody, somewhere is thinking of you..

Tuesday, February 2, 2010

16 tahun yang dulu..

mase saya kecik-kecik, mase tu hanya ada saya je..adik-adik pun takde lagi..
mama dan papa saya bawak saya pegi genting highlands..hehu~
ni lah gambarnya..kat tempat permainan yang sama..


1-dulu-dulu..


minggu lepas..(ni linda n epi pun dah ade..haha)


2-dulu-dulu...

minggu lepas...(alaaa..gambar tak clear laa..tapi dalam tu papa dan epi je yang ada..saya, linda dan mama naik yg lagi satu..sebab tak muat satu gondola tu..haha)


3-dulu-dulu...

minggu lepas...(haha..time ni, saya pulak tukang amik gambar ye..)