Wednesday, April 28, 2010

twitter

ok.saya cam tak larat nak taep post2 baru untuk blog ni.
sebab cam busy n tak larat lately..
test+assignment cam berderet..
so, check out my twitter kat sebelah ni je la k.

or formspring sebelah ni if nak tanye pape.

or chatbox kat sebelah bawah tu..
or directyly email to me..

tak payah msg kat YM sebab saya dah lame tak on9 YM

tu je kot~

bye bye
have a nice day everyone~

Saturday, April 24, 2010

u r my hero..


papa, selamat hari lahir yg ke-46 !!!...


waaa..tadi oovoo dengan mama, papa, linda, epi..semua ada kat umah kecuali saye!!
happy sgt dapat nyanyi2 lagu happy birthday live dgn semua orang walaupun saye jauh di sini.tapi ok je..still dapat sambut dari sini..so sweet...
saya dapat tengok papa potong kek coklat yg sedap..
lepas itu,saya nampak mereka semua makan kek itu dengan sangat berselera..*jeles*
yeayy..parcel yg saye pos untuk mama, papa dan linda dah sampai..nape barang yg di hantar dari sini ke sana tak sampai seminggu sudah sampai ye..nape la barang dr mesia ke sini smpai lambat gile.


papa,
semoga papa sentiase berada di bawah lembayung rahmat Allah dan dikurniakan keberkatan dalam hidup di dunia dan di akhirat...papa always take care taw..akak kat sini always doakan yang baek2 untuk papa...akak mintak maap atas segala kesalahan akak pada papa..akak ingat semua pesanan papa..waa..rindu nak dengar papa bebel2..hihi~


last but not least.
The best father in the world is my Dad.
I have known him my whole life. He gave me life...
He showed me how to live..


AKAK SAYANG PAPA...

p.s: cepat gile kot masa.. ni link ke post befday papa tahun lepas..

Wednesday, April 21, 2010

craving

aaaaa~~
menci menci.*benci*
tengah study maths 150 untuk test sok..
tiba2 teringat satu jenis makanan ni..
geramm...makanan tradisi sungai choh..kampung halaman ku..
tempat laen takde...waa..rupa die macam tapai, tapi rasa tak same pon mcm tapai tu..laen sgt2 laa..sedapp..aisyy...da tahap teruk aku mengidam macam2 ni..




harga tiket kapal terbang sila la turun..sila2..
aikk..dah takde h1n1 sgt, so mmg tak nak wat promotion ke...
ade bbrape pilihan..nak naek brunei punye ke, arab punye ke, air asia yg transit kat melbourne ke..aaaa~tadi husna kate ade promotion 1400 NZD utk pegi balik mesia yg emirates tu..mari la husna kite beli yg itu..huhu~~

mode : test maths 150, maths 162, stats 101.

Monday, April 19, 2010

|r.a.n.d.o.m|



If someone hurts you, betrays you, or breaks your heart, forgive them for they have helped you learn about trust and the importance of being cautious when you open your heart.

If someone loves you, love them back unconditionally, not only because they love you, but because in a way, they are teaching you to love & how to open your heart & eyes to things.


Friday, April 16, 2010

atas dan bawah



di mana bumi di pijak,
di situ langit di junjung......

(hamilton garden)


(milan)

p/s-saje suke letak due gambar ni..sbb suke tgk~
( a picture is worth a thousand words)

Wednesday, April 14, 2010

jaulah autumn

salam semua..yeayy!!..jaulah ke rotorua yg telah diorganized kan oleh senior2 kami ni memang best sangat2...jazakallah kepada akak2 dan rakan2 yg telah sama2 menjayakan jaulah kali ni..Semoga ikatan ukhwah antara kita semakin terjalin dengan baik dan dapat menambahbaikan segala urusan seharian kita, InsyaAllah..

sebelum tu..apa maksud jaulah?
Jaulah merupakan istilah arab yang membawa maksud berjalan-jalan

Tujuan jaulah?
adalah untuk membentuk sifat sabar, tawaduk, ikhlas, ihsan, dan sifat lainnya.
____________________________________________________________

jaulah kali ini, mengumpulkan 6 kereta dari auckland dan 3 kereta dari wellington di mana jumlah semua dalam 60 orang cmtu yg join trip selama 3 hari 2 malam ni..it took us bout 4 hours to reach there..dalam sepanjang perjalanan tu, kami ada singgah te puiya, hamilton garden, tepua lake, waikato..

selama ni aku duk tunggu nak tengok real NZ..i mean nk tengok those cows n sheeps as well kan..yeayy..akhirnye ketemu jua..hehe..alhamdulillah..banyak pengisian yg dpt diperolehi..tema jaulah kali ini ialah L.O.V.E..melihat kebesaran Allah dgn hati..berfikir tentang kebesaran Maha Pencipta..bukan setakat suka2 n melihat n ambik2 gambar je..banyak pengajaran yg terkesan sangat kat hati ni..sang hati menjadi tenang apabila melihat keindahan alam..ase cam nak nangis, kagum semua ada..

oh ye..nak cite sket...kami bertolak dalam kul 8 pagi camtu..setiap van ada name2 tersendiri..van yg aku naek name "Husnuzon" yg bermaksud bersangka baik.van2 laen ade name tafahum, tafakul,ithar, ehsan dll..itu sume name2 sifat sahabat yg baek utk diamalkan..

mula2 kan..kami yg dalam van husnuzon ternmpak dgn 1 kemalangan..van laen tak de mase kat simpang tu..aku dengar sore org menjerit n tengok sendiri ada satu basikal yg tengah laju merempuh kereta yg nak masuk simpang kami..orang tu melambung..tayar basikal tercabut..darah keluar membuak2 dari hidung n mulut hamba allah itu..tak sanggup nak tengok.tapi aku tengok jugak.alhamdulillah.die masih hidup ketika kami tinggalkan tempat kejadian..lpas tu, semua yg dalam van diam tak terkata..lantas kak pijah hulurkan al-mathurat untuk dibace kpd semua..syukur sangat perjalanan kami pergi n balik lpas tu semuanya selamat..ya, memang ada kmungkinan yg besar sangat if basikal tu tak langgar kereta itu, dia akan langgar van kami bila difikir2 semula dari sudut kami berada pada ketika itu.

lagu tema jaulah ialah lagu maher zain yg tajuk open your eyes memang tepat sangat la..dalam sepanjang prjalanan, kak pijah pasang lagu2 maher zain je pakai hp die..hihi..dibah suh duk ulang lagu yg tajuk for the rest of my life..isyy2..hurmm..bawah ni ade la sket2 gambar spjg trip tu..yg laen2 ade kat fb..gambar2 ni sume tangkap gune kamera biase saje ye dan tak di edit lgsg..sbb sy tak reti bab2 edit gmbar..(~.^)

salam semua..have a nice day..


hadiah dari Allah..macam taw2 je tema jaulan ni ialah L.O.V.E..kak suzila yg amik gambar ni mase dlm prjalanan...dalam bape saat je awan bentuk love ni hilang..

haha..banyak betul cows n sheeps kat nz ni..lagi banyak dari manusia..
nisbahnye..7 kambing 1 manusia camtu..


ni kat skyline..kene naek chairlift untuk naek luge lpas tu..if nak taw lebih lanjut sila google luge rotorua..huhu~

mkn tengahari kat waitomo cave..akak2 ni mantap la masak mcm2 spjg jaulah ni..
mkn berat ari2..kenyang..siap tambah2 tiap kali mkn.huhu..spageti la.mihun la.
tomyam la.ayam paprik, kicap la..mantap..

kat huka falls

dgn kak ain..driver husnuzon.thanz kak ain sebab sabar melayan kerenah adik2 sume..hihi..mantap la kak ain drive..kami tdo n mkn je dalam van..sampai semula ke HUIA dalam pukul 11 mlm cmtu..

dalam perjalanan balik ke auckland

kat lake taupo..lake tu besar singapore..besar kan..mule2 aku ingatkan laut..tapi pastu nmpak itik2 pulang petang mase senja..then, kami bace al-mathurat ramai2 sambil tgk matahari terbenam.sweet sgt..


ni ira yg buatkan utk husnuzon..comey kan sbb sume enam kete ade bende ni kat dalam kete masing2..hik2.


p/s-cuti tinggal 4 hari..test2 yg mendatang...(T.T)
p/s/s-klik gambar untuk imej yg lbey besar.

Thursday, April 8, 2010

filem melayu

hoyeh hoyeh hoyeh..
apakah?..seharian melayan cite2 melayu lame...
antaranya cita tragedi oktober, sembilu I dan II, maria mariana II
aku sukeeeeee sangat tengok cite2 ni..
apa persamaan semua cite ni?.
ada awie, erra..hihihihi~~sukeeeee.....

antara sebab2 laen aku suke tengok2 cite camni kan...aku rasa la.
-lagu2 dalam filem tu sume best.best sgt...
-suke sangat dengar dialog orang lama2 cakap.mana nak dapat dah dengar dalam cite mlayu sekarang..gaya cakap yg agak klasik..cm sopan gitu..hehe~
-suke tengok erra yg kiyut miyut..die lawaaaaa sgt....love u erra...
-suke dengar sore awie.haha...
-suke relate pengajaran dlm cite2 tu dengan real life..

banyak woo pengajaran..banyak laa..
-yang lain?..ermmm...korang tengok la n discover sendiri..

ok..bye bye..nak sambung tengok cite tragedi oktober pt 9 kat youtube

Monday, April 5, 2010

hari ke-4

ok..post ni random je.

1-hari ini order 13 ekor ayam(10.50 NZD seekor), 5 bungkus daging(yg harga 10NZD sebungkus), 12 bungkus roti canai yg 1NZD(1bungkus=4 keping) dan lain2 bende kat kedai mohamad..nanti esok diorang deliver kat HUIA ni

2-semalam, daylight saving telah berakhir..so, kini telah kembali ke waktu asal..the clocks go back one hour..senang cite, beza waktu dgn mesia sekarang ni 4 jam awal, bukan 5 jam awal lagi macam dulu..

3-semalam, percubaan untuk belajar kek tiramisu berjaya..thanz kpd kak nana yg ajar kami buat kek yg sgt sedap tu..siap masak mihun sup lagi tu..terbaek~

4-telah baca 1/3 novel "the other side of the story"

5-berjaya gagahkan diri untuk buat tutorial 4 maths 150

6-tadi baru bukak email..si david kate assgment maths 162 sudah ada untuk di download n untuk disiapkan...gagagaga~

7-fish burger yg mcm ala2 fillet tu, bila masak dalam oven..letak pulak cheese atas tu..mkn dgn roti...adoi..seperti mahu makan berkali2 la pulakk..

8-tadi pegi gym, tutup rupanya ari ni..cisss~so, pegi joging dgn qila kat auckland domain

-sekian-

Sunday, April 4, 2010

patah hati.

sejak akhir2 ni..suka pulak bukak youtube n bukak nasyid2 lame..
pastu tiba2 cm tertekan link untuk lagu saujana ni..
dengat banyak2 kali pon tak jemu
best2.try la search n dgr..

Tajuk: Patah hati
Penyanyi: Saujana

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
RUPA HILANG SERI
MANAKAH MANISNYA

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
MADAH TAK BERLAGU
MANAKAH GIRANGNYA

PATAH HATI
JANGAN TERDAMPAR SEPI
JANGAN TERSUNGKUR MATI
PATAH HATI
JANGAN LEBURKAN MIMPI
JANGAN MEMAKAN DIRI

BUKANKAH TUHAN CIPTAKAN MALAM
UNTUK BERADU MENANTI SIANG
BUKANKAH TUHAN TITISKAN HUJAN
MENANTI LIMPAH KEMARAU PANJANG

Thursday, April 1, 2010

;)

eh..senyum laa..
dah start cuti taw esok..
easter break..2 minggu....
  • -assignment statistics 101
  • -lab report computer science
  • -study untuk mid-term test (maths 162, maths 150 dan stats juga ye)
  • -updates notes
  • -nak tgk2 balik buku maths IB, especially statistics part
  • -nak tengok recording lecture
  • -jalan2 kat queen street(bosan nye yg ni.haha)
  • -jalan2 pi rotorua
  • -qada' tido(ngade...rose sedar diri sikit ko ari2 tdo awal nak qada' apenye)
  • -bace novel banyak2 yg ade kat commmon room tu..(dah start bace 1..)
  • -dan banyak lagi taw..tapi tak nak cakap kat sini..haha..

p/s: saya suka gambar ni, sebab muka semua orang senyum..