Wednesday, April 14, 2010

jaulah autumn

salam semua..yeayy!!..jaulah ke rotorua yg telah diorganized kan oleh senior2 kami ni memang best sangat2...jazakallah kepada akak2 dan rakan2 yg telah sama2 menjayakan jaulah kali ni..Semoga ikatan ukhwah antara kita semakin terjalin dengan baik dan dapat menambahbaikan segala urusan seharian kita, InsyaAllah..

sebelum tu..apa maksud jaulah?
Jaulah merupakan istilah arab yang membawa maksud berjalan-jalan

Tujuan jaulah?
adalah untuk membentuk sifat sabar, tawaduk, ikhlas, ihsan, dan sifat lainnya.
____________________________________________________________

jaulah kali ini, mengumpulkan 6 kereta dari auckland dan 3 kereta dari wellington di mana jumlah semua dalam 60 orang cmtu yg join trip selama 3 hari 2 malam ni..it took us bout 4 hours to reach there..dalam sepanjang perjalanan tu, kami ada singgah te puiya, hamilton garden, tepua lake, waikato..

selama ni aku duk tunggu nak tengok real NZ..i mean nk tengok those cows n sheeps as well kan..yeayy..akhirnye ketemu jua..hehe..alhamdulillah..banyak pengisian yg dpt diperolehi..tema jaulah kali ini ialah L.O.V.E..melihat kebesaran Allah dgn hati..berfikir tentang kebesaran Maha Pencipta..bukan setakat suka2 n melihat n ambik2 gambar je..banyak pengajaran yg terkesan sangat kat hati ni..sang hati menjadi tenang apabila melihat keindahan alam..ase cam nak nangis, kagum semua ada..

oh ye..nak cite sket...kami bertolak dalam kul 8 pagi camtu..setiap van ada name2 tersendiri..van yg aku naek name "Husnuzon" yg bermaksud bersangka baik.van2 laen ade name tafahum, tafakul,ithar, ehsan dll..itu sume name2 sifat sahabat yg baek utk diamalkan..

mula2 kan..kami yg dalam van husnuzon ternmpak dgn 1 kemalangan..van laen tak de mase kat simpang tu..aku dengar sore org menjerit n tengok sendiri ada satu basikal yg tengah laju merempuh kereta yg nak masuk simpang kami..orang tu melambung..tayar basikal tercabut..darah keluar membuak2 dari hidung n mulut hamba allah itu..tak sanggup nak tengok.tapi aku tengok jugak.alhamdulillah.die masih hidup ketika kami tinggalkan tempat kejadian..lpas tu, semua yg dalam van diam tak terkata..lantas kak pijah hulurkan al-mathurat untuk dibace kpd semua..syukur sangat perjalanan kami pergi n balik lpas tu semuanya selamat..ya, memang ada kmungkinan yg besar sangat if basikal tu tak langgar kereta itu, dia akan langgar van kami bila difikir2 semula dari sudut kami berada pada ketika itu.

lagu tema jaulah ialah lagu maher zain yg tajuk open your eyes memang tepat sangat la..dalam sepanjang prjalanan, kak pijah pasang lagu2 maher zain je pakai hp die..hihi..dibah suh duk ulang lagu yg tajuk for the rest of my life..isyy2..hurmm..bawah ni ade la sket2 gambar spjg trip tu..yg laen2 ade kat fb..gambar2 ni sume tangkap gune kamera biase saje ye dan tak di edit lgsg..sbb sy tak reti bab2 edit gmbar..(~.^)

salam semua..have a nice day..


hadiah dari Allah..macam taw2 je tema jaulan ni ialah L.O.V.E..kak suzila yg amik gambar ni mase dlm prjalanan...dalam bape saat je awan bentuk love ni hilang..

haha..banyak betul cows n sheeps kat nz ni..lagi banyak dari manusia..
nisbahnye..7 kambing 1 manusia camtu..


ni kat skyline..kene naek chairlift untuk naek luge lpas tu..if nak taw lebih lanjut sila google luge rotorua..huhu~

mkn tengahari kat waitomo cave..akak2 ni mantap la masak mcm2 spjg jaulah ni..
mkn berat ari2..kenyang..siap tambah2 tiap kali mkn.huhu..spageti la.mihun la.
tomyam la.ayam paprik, kicap la..mantap..

kat huka falls

dgn kak ain..driver husnuzon.thanz kak ain sebab sabar melayan kerenah adik2 sume..hihi..mantap la kak ain drive..kami tdo n mkn je dalam van..sampai semula ke HUIA dalam pukul 11 mlm cmtu..

dalam perjalanan balik ke auckland

kat lake taupo..lake tu besar singapore..besar kan..mule2 aku ingatkan laut..tapi pastu nmpak itik2 pulang petang mase senja..then, kami bace al-mathurat ramai2 sambil tgk matahari terbenam.sweet sgt..


ni ira yg buatkan utk husnuzon..comey kan sbb sume enam kete ade bende ni kat dalam kete masing2..hik2.


p/s-cuti tinggal 4 hari..test2 yg mendatang...(T.T)
p/s/s-klik gambar untuk imej yg lbey besar.

4 comments:

it'sme said...

sgt best kan jaulah autumn ni..organizers nampak sgt matang..

husna al-peraqqiy said...

thumbs up! Rose, aku macam nak buat gak post pasal jaulah ni tp xpe lah. Ko dh buat.. haha. Kire mcm fardu kifayah gak la.

cik nina said...

qila--yup2..setuju..syg akak2 senior..huhu..insyaallah kite wat adik2 cmtu gak nnt mase akan dtg..

husna--alaaaaa..ko buat la jugak..nk dgr cite dari pihak ko plak..share la ape yg ko nk cite..huhu~aku x reti wat ayat best cm ko..

husna al-peraqqiy said...

wow! ade permintaan! em, akan dipertimbangkan..