Monday, August 30, 2010

tarikh hari bapa berlainan mengikut tempat

eh..korang taw tak tarikh hari bapa ni ada beberapa fatwa?..
haha.. bukan fatwa laa..i mean tarikh hari bapa ni rupa rupanya berlainan mengikut tempat taw.. bukan ape, bila pergi berjalan jalan membeli barang semenjak dua menjak ni kan, macam galak sangat promotion father's day di sini sana.. ada kad comey2 laa..
and brg2 laen sale utk father's day ni laa..so, aku pun ter pk..awat nak sambut hari bapa banyak banyak kali kan..bukan da sambut ke hari tu kan..
so, baru tahu tentang ni tadi.. sila la klik link di bawah ni..

link 1

link 2

so, kat new zealand dan australia ni depa duk sambut pada 5 september untuk tahun 2010 ni..berlainan di USA, Canada dan UK diorang sambut pada 20 june.. yg malaysia aku kurang pasti la bape ari bulan..tapi dalam bulan june rasanya.

In the USA, UK and Canada - Fathers' Day is celebrated on the 3rd Sunday in June since being made a national holiday in 1966. In Australia and New Zealand, fathers are honored the first Sunday in September


apa apa pun..tiap tiap hari pun hari ibu dan hari bapa kan..
tanpa diorang, siapalah kita kan..
yg dah jage kite sejak kecik..jage kite bagai menatang minyak yg penuh..
huhu~kan dah homesickkkkk..wuwuwu~


to my dearest papa:
papa apa khabar? jage kesihatan baek2 ye..
dah lame tak skype dgn papa..tadi berbuka papa makan ape?
jangan banyak makan makanan yg manis2 taw..
hati hati ye di jalan raya, hari hari bawak motor pi keje..
akak sayang papa..
~salam sayang dari anakanda mu , rose nina roslan~

papa was smiling at jefry.

papa and me when i was 4 years old.

Wednesday, August 25, 2010

unfold story

ececeh..tajuk kat atas ni gempak la konon.hihi~
hai semua..saya baru lepas berbuke..
makan bubur kacang hijau di sponsor ena..
dan pancake di sponsor oleh qila.
dan segelas air horlicks di sponsor oleh mama..eh..yela..parcel baru sampai last week..ade milo..ade horlicks..ade sardin..dan lain lain yg seangkatannya..seronok2...

so, ape yg unfold nya?
itu yg kita tak tahu..
smalam baru anta assgment maths 260..esok stats..lusa maths 270..
pastu naseb baek wendy baek hati bagi anta assgment math 250
isnin depan kan..hihi..
[now playing :jaded by aerosmith] *tetiba kan*.ye laa..jaded ok..penat2..
errkkss..tapi malam tadi sempat je pi bilik dibah, sebab nk mntak tolong download movie..errr..tapi tak tengok lagi ok..tengah tahan2..sabar2...nnt da anta sume assgment bru tgk..kire reward laaa..hihihi~
*menaep sambil mkn bubur kacang lagi*

so, sebenarnya motif untuk post kali ini adalah tidak diketahui sangat ye.
tengah mix feeling inside, so tak berapa nak stabil sangat ye..
so, saya telah meng"youtube" benda2 yg maybe kurang faedah sikit ye..eh eh..jangan salah anggap ok..tiba2 menaep perkataan "origami" sebab cam rase cam stress n mahu blaja melipat2 kertas..apakah?..ya, rasa macam comel pulak tengok kat sci space (tempat kami budak2 maths lepak errr a.k.a berbincang asigment) ada banyak kertas2 origami comey2 kat situ..selalu duk usya sebenarnye..so, seketika tadi melpaskan niat di hati sambil melayan perasaan yg kurang stabil..
so, hasilnya adalah seperti di bawah:
perlukan 6 helai kertas yg berukuran 15 cm x 15 cm..tiada gam diperlukan.











chaakkkk....jadi tak????..hihi..first try memang tak kemas sikit ye lipatan..walaupun bersusah payah sket tadi..tapi berjaya gak buat..yeayyyy!!!..

Saturday, August 21, 2010

august

random.

1-nampak kat sebelah kanan ni?nampak?saya ada 4 assigment nak kene submit next week..tapi rose nina die baru buat tak sampai 40% percent semua 4 subjek tu..camne tu?

2-saya mengalami masalah tidur..abih2 tarawikh(dalam kul 9 mlm je pon) terus tidur yg sangat lena sampai orang datang ketuk2 bilik pon tak sedar2 da..kadang2, terjage kul 2 pagi ke, then tak leh tdo smpai subuh da..

3-saya rindu nak makan bebokol.( makanan tradisi sg choh)

4-tadi berbuka puasa kat perkampungan melayu.. best..dapat makan rendang ayam, sambal belacan yg terbaek, keropok lekor..kek coklat..mmg terbaek laaa..macam macam ada..next week nak kene pegi lagi laa.hihi..rase mcm kat mesia, dapat tarawikh dgn makcik2,orang2 yg convert pon islam ade.best2..ade ramai budak kecik2 lari2 bising2,.seronok borak2 dgn diorg..kbanyakan diorg mix..bapak melayu, mak omputih ke kan..yg singaporean plak ade yg duk kat nz ni sjak tahun 1987 laa..mule mule segan teramat,sebab ye laa..first time kan datang..sekali auntie tu kate buat la macam umah sendiri, tapi jangan lompat2 plak..haha..memang terbaek..feels like home..

5-last week beli ipod touch 8gb..huaaa2..hepi giler time menang bid kat trade me tu..150 NZD termasuk delivery kan..ade calar2 sket je kat blakang ipod tu..orang tu baru beli last year ipod tu..ingatkan nak beli next year, sebab duk HUIA ni bukan ade wireless pon kan..hihihi~

6-saya balik bulan 11 ni ye rakan rakan..dan saya tak balik time raya ni..tolong la faham..nape ade rumours kate sy balik raye ni..stress btol~tibe2 kat chatbox tanye, eh bukan diorg kate ko balik ke raye ni..no no no..new zealand dan australia tidak same seperti di UK, Ireland ke Czech ke, mesir ke..ok? cuti kami yg 3 bulan time summer itu adalah bulan 11 nanti..adoi~~ni skang tgh winter ni..nak masuk spring da..

7-cukup da kot perkara yg nak di list..nanti saya update lg..

selamat beramal~~
da nak masuk pertengahan ramadhan ni..

Tuesday, August 17, 2010

Walt Disney Animation is no harm to children??.. think it again after watch this one..




The Little Mermaid?
The Lion King?
Narnia?
Peter Pan?
Alladin?
Dumbo?


angkat tangan siapa yg TAK pernah langsung tengok kartun2 disney ni mase kecik2?..aisyy..dulu, bajet2 comey la semua bende2 ni..bile tengok2 balik..rase creepy dah..mak bapak mane yg tak bagi anak2 diorg tengok cite kartun kan...ingatkan selamat..tapi..entah laa..dunia dunia..



Sunday, August 15, 2010

september 11

ngengs~selame ni duk layan cite kartun The Simpsons tu, tak perasan pun semua benda2 ni..
dan rupa-rupanya sign 9/11 tu is everywhere..



p/s: new world order?

Thursday, August 12, 2010

[update]

hai semua.. sihat?
puasa tak tu?..hihihi~
kat mesia dah masuk hari kedua kan berpuasa?
kat sini hari ni ialah hari yg pertama kami berpuasa..
lewat sehari drpd korang yg kat mesia...
mule2 tu konpius gak..sebab waktu kat sini kan cepat 4 jam dr waktu mesia..
tp lewat puasanya..huhu..takpe la..pengalaman puasa kat tempat orang~
oh ye..bersyukur gak dapat berpuasa time winter nak masuk spring kat sini..
sebabnya?..subuh masuk dalam kul 5.40 pg cmtu skang, then maghrib pon masuk dlm 5.40ptg cmtu gak...pastu isya n tarawikh dlm kul 7.30ptg cmtu..yeayy.

ok.tu bab puasa..bab study..
skang ni nak masuk minggu keempat da untuk sem II ni..so far, ok laa..
busy dgn assignment berderet..memang la hari-hari kelas start kul 9 pagi abih kul 2 petang, lega kan bunyi die..
sebab if nak compare dgn sem lepas, ade klas yg abih kul 8 mlm la, 4 ptg la..pastu sampai2 bilik semput..pastu penat, pastu tdo..sebab..yela...30 minit tu nak jalan kaki ke uni..tapi sem ni..3 subjek maths, and 1 subjek stat..byk assignment yg due datenye dekat2 cmtu n bertindih plak tu pade hari yg same..huaaa2..takpe rose..takpe..sabar..ko da abih kelas kul 2 ptg tu kire bersyukur sgt la..sempat la nak masak ke nk buat segale bagai bende laen kan..hihi~



ok.tu bab study.bab sayu..
errr..cepatnye setahun berlalu, alhamdulillah..bertemu lagi dgn ramadhan..cakap pasal ramadhan, semua orang pon tahu kan, setiap amal kebaikan yg kite lakukan, berganda-ganda pahalanya..so, jom la rebut peluang yg ada ni untuk melakukan ibadah dgn sebaik2nya..

ermm..tipu la if cakap pasal ramadhan, tak teringat pasal bazar ramadhan kat mesia..wuwuwu~~tadi mama tag post kat facebook nak jalan-jalan cari makan kat Serendah ke, Rawang ke, Bukit Beruntung ke..heeeee~ rindu nk makan jantung pisang dgn sambal belacan dan gulai nangka time berbuke..tambah terung telunjuk rebus lg..perrghh~hahaha..mimpi je la nak dapat semua tu kan..tambah lak kuih muih pelbagai kan..ikan pari bakar cicah kuah asam kan..hahahaha~sorry semua...terover plaks~

ok..rindu nak buke puase dgn family sbnarnye..itu point nye..aisyyy..rindu nak sahur kat umah..tak pernah miss taw if sahur kat umah..mesti bangun punye nak tolong mama siap2kan meja..kan mama kan?sebab if puasa kat KMS dulu or time sekolah, jarang la sy bangun sahur.bangun pun sekadar nak minum air masak je kot..pastu tdo balik..huaaa2..
oh ye.smalam call nenek, die tanye "nina, cukup tak makan kat sane tu?makan ape je?"..oh nenda ku..jgn risau... hari2 nina makan nasi kat sini..hihi..takdenye terkurang makan..terlebih2 kot kadang2 tu..hehehe..


ok laa..stop dulu..nanti update lg..
oh ye..di kesempatan ini, sy ingin mengucapkan..
SELAMAT MENJALANI IBADAH BERPUASE kepada seluruh umat Islam..tidak kira di mana anda berada..puasa bukan setakat menahan lapar dan dahaga, tapi lebih dari itu..ingat tu..


surah al-A'raf, ayat ke 31:
Makan dan minumlah, tetapi jangan berlebihan.
Sungguh, Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan..

Sunday, August 8, 2010