Monday, November 29, 2010

linda.

hihi~tajuk post ni name adik sy~

die tengah exam spm skang ni..
smalam pegi melawat die..

semalam jugak, pagi2, pegi pasar, berdua dgn mama..before membeli, kami berdua makan roti canai dulu kat kedai mamak..hik2~
beli udang, ikan pari...pastu anta ikan pari kat umah nenek.
lepas mama dah siap masak mee udang, bawak bende tu pi skola linda.
mee udang mama sgt sedapppp~ sy mkn banyak..hihi~
kire minum petang la..bawak bannoffe gak untuk linda sbb die suke sgt mkn bende tu..
2nd trial buat bannoffe kat umah..tp still tak puas hati..maybe susu yg digunakan tak same macam kat nz punye..tapi ape pon..layan jek~
mule2, aku ingat nak drive ke skola linda.lorhh.tgk2, baru perasan yg lesen da mati..aissyy~

muke excited rase cam nak abihkan sume

linda tgh mkn mee udang

linda tgh menyuap bannoffe..

all the best rose linda..akak doakan yg terbaek kamu~
caiyok2~nanti da abih exam kite bley kuar same2...hihi~~~

Saturday, November 27, 2010

update.

alhamdulillah, selamat tiba di LCCT, 23 nov, pada pukul 4 ptg camtu.

sory lambat update.tenet di rumah sangat slow.huaa~

perjalanan bermula pada 22 nov, 6 pagi dah bertolak dari HUIA ke airport auckland..
kami berenam..ena, diba, qila, husna, mai dan aku.

kat airport auckland tu..time check in tu, semua yg laen lepas je..aku tataw kenape org yg kaunter aku tu ngade2 sgt suh aku timbang hand luggage aku tu.grrr..masalahnye, die suh timbang sekali dgn beg laptop tu..
check in luggage aku 16 kg je taw..maximum 20 kg..then, die cam mara2 aku suh masukkan bende2 hand luggage aku dlm check in luggage..die kate cmni la lebey kurang dlm bahase mlayu "ko tak paham ke check in luggage ko banyak lagi bende leh isi, pegi la sumbat brg2 kat hand luggage ko dlm check in luggage".aku plak cam blur..
helooo..hand luggage aku 9 kg je kot termasuk beg laptop, itupon die bising cakap tak lepas..then, aku pegi kat ena, qila dibah semua, aku keluarkan laptop aku n mintak tolong diorg jage jap..pastu pegi balik kat kaunter tu dgn selamba tak payah beratur da..budak2 yg laen pon cm pelik je..diorg punya hand luggage ade yg 10-11 kg termasuk beg laptop lepas je..aisyyy..memang ikot naseb badan la jawabnya.aku lega je lpas da dapat boarding pass, aku masukkan balik laptop aku dlm beg tu..haha~lawak bile ingat balik..bley plaks cmtu.

naek flight pukul 9 pagi waktu NZ ke brisbane..4 jam perjalanan gak laa..sampai kat brisbane pukul 10 pagi waktu sane..pastu, amik teksi pegi umah kak syu..
mule-mule tu ingatkan nak tido kat airport je, tapi kami amik keputusan pegi umah kak syu..sebab flight kami dari airport gold coast ke LCCT kul 9 pagi esoknya..

kat airport brisbane, time beratur kat imigresen tu, ade la seekor anjing besar..eeeiiii..tak sukeeee..duk bau2 la kat org2 yg tgh bratur ni..anjing pengesan tu..aiyoo..then, ingatkan da lepas anjing besar tu da setel.ade plaks second round anjing kecik2 comey due ekor cmtu plaks.saiz anjing tu yg tu cm kat nz punye airport la..hurmm~syukur sgt semua brg aku lepas je..die bukak gak la beg aku n tgk2 cmtu..penuh coklat je..ngeh2~

pastu kami amik teksi ke umah kak syu..hah~amik..teksi kene cas $50++ camtu..
thanz sgt2 ye kak syu.kami tumpang mkn tdo kat umah die..segannnn~siap masak nasi briani lg..sdap plaks tu..
sampai umah die dalam zohor cmtu.pastu anik,(camni ke eja name die..tak pasti la.huhu.sory), bawak kami jalan2 sekitar pekan brisbane tu.naek bas pusing2.die bawak pi taman bunga, kedai mkn, kedai souvenir.rambang mata kejap.pastu baru teringat yg beg kami da pnuh kan.lupakan hasrat.anik kate better beli kat melbourne je souvenir.,.
ok..next year nk pi melbourne/sydney/adelaide.hoh~byk duit?huaaa~

brisbane ni meriah gak eh malam2.yg paling best dapat naek feri time malam2..seronok sgt.cantik la brisbane time malam2..tiket yang same untuk bas tu, kami leh gune lagi untuk naek feri, anik kate nk gune utk naek keretapi pon leh gak gune tiket yg same.bayar sekali je untuk naek bende dan ulang2 sepanjang hari.best~

dari city brisbane anik bawak kami pegi UQ( university of queensland) naek feri gak..pada malam tu kebetulan ade talk sorang brother ni dari amerika syarikat..dulu die rapper pastu peluk islam..aku ngaku la time talk tu, aku tak dengar sangat, tapi berusaha gak nak dengar sbb menarik..penat sangat kot..talk tu start kul 7.30 pm, abih kul 10 mlm cmtu..pastu kene jalan kaki pi umah kak syu..walaupun penat, aku tak tdo sangat malam tu.tataw nape.maybe tak bese kat tempat baru.

then, kul 4 pagi, kami naek cab ke tempat tunggu shuttle ke airport gold coast plaks..skali lagi terharu, azah masakkan kami nasi goreng kat umah kak syu.kami mkn nasi tu time tunggu shuttle ke airport gold coast..
shuttle tu datang kul 5 pagi camtu..tapi kul 5 pagi tu dah terang macam kul 8 pagi kat mesia kot..time dalam shuttle tu, aku cam cuak gak sebab risau sgt sempat ke nak sampai airport tu before kul 8 pagi.flight kami ke KL kul 9 pagi..kene check in at least sejam sebelumnye kan.
tp alhamdulillah, sampai sane kul 7 lebih camtu..nak kuar dari australia pon strict gak.kadang2 rase menyampah pon ade..beriya duk cek org2 yg nak keluar dari negare die..

dlm flight air asia tu..bosan gile..8 jam..memang la aku tdo.tp bile bangun tengok jam.laa..tak sampai2 lg ke..dah la lapa gile..last2 aku order gak la megi hot cup dgn air ribena.haha~tp syukur gak laa..takde la banyak sangat drama perjalanan balik ke mesia ni..berdebar taw mule2 tu.ye la.australia terkenal dgn strictnya tu..dah la kami kne tuka2 flight..sebenarnya, tak murah mane pon transit2 ni.nk bayar duit teksi la, itu ini.penatnya lagi.tak berbaloi pon sbnarnye.cuma, pengalaman yg dapat dikutip sepanjang perjalanan tu la yg berharga dan tak dapat ditukar dengan duit..heh~gitu......

mase nak dekat2 mendarat kat airport brisbane

kat taman bunga parkland

mase nak tunggu feri nak pegi university of queensland


kat airport gold coast, nk berlepas ke kl


sebab nasi lemak die harga rm 25, maka aku order la megi dan ribena yg berjumlah rm 12


Sunday, November 21, 2010

i'm gonna miss u!!


selamat tinggal Room 218 Huia residence, 110 Grafton Road, Auckland 1010

sayang akan rindu kamu nanti..

tahun depan kita tak berjumpa lagi dah..saya akan pindah rumah baru...

perjalanan bermula:

Auckland >> Brisbane>> Gold Coast >>LCCT

doakan saye ye.

;)

#19

19 Nov.

hari ni super duper penat..pagi2 lagi dah berjalan ke Volt (name apartment) yg kami bakal duduk tahun depan..berjalanlah kami 4 org, aku ena qila n dibah untuk setelkan pembayaran semua, nak tanda tangan agreement semua..ok..skang da pokai..duit abih bayar bond umah, dan sewa untuk 3 bulan yg kami tak duduk tu..hurmmm~sedihhh........

duk kat tingkat 12, izzati and the gang duk tingkat 15..
penat sebab kene clearkan barang2 dlm bilik ni, angkut naek van pegi hantar kat volt tu..3 kali trip gak la van pegi amik barang2 kami..hihi~thanz kak nisa sbb sudi tolong drivekan brg2 kami ke sane..


#18

18 Nov.

hari ni mengemas2 bilik je..sebab nak masuk barang ke rumah baru yg nak duduk tahun depan nanti.tak dirancang pon nak tengok cerita harry potter ni,tibe2 ternampak status izzati kat twitter cakap nak tgk harry potter..aku yg dah abih mengemas pon rasa cam nak berjalan2 la kan..hihi~aku bukan peminat cerita harry potter sangat pon, tapi aku bace la buku die yg dari 1-4 tu..lpas tu tak bace da..heh~

hari ni first day Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 ditayangkan kat NZ, kat mesia 19 Nov..so, kami dapat tengok awal sehari dprd orang2 die mesia..hahaha..tu je tujuannye..haruslah tengok hari ni, walaupun orang ramai jugak nak tengok hari ni..heh~




so far, cerita ni best la jugakk..
jenuh jugak la izzati kat sebelah aku kene cerite sikit2 ape yg berlaku dalam cite tu..haha~
bila tengok ron, hermione dan harry tu, aku rase cam cepat gile mase berlalu.
tengok2 semua orang da besar..ngeh2~
Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1
ade plaks part 1 tu, part 2 kuar tahun depan..aisyy...
tak sabar la jugak tengok part 2 kan, sebab da tengok part 1..haha~
sedih la part Dobby mati..waaa..suke tengok Ron sempoi je dan suka buat klaka..
suke gak tengok watak kembar adik bradik dgn Ron tu,
teringat time diorg kecik2 nakal sangat dlm cite harry potter yg before2 ni..hihi~




version izzati, klik sini..

#17

17 Nov.

hari ni hari raya aidiladha.tapi apa yg kami buat?..takde rendang, takde pakai baju raya..HUIA semakin sunyi dan creepy kot..aku ena dan izzati masak mihun sup je la..dgn mee goreng version izzati..pastu ena ade masak cucur adabi..makan ramai2..bile makan ramai2, semua bende jadi sdap~



lepas mkn ramai2 dgn qila & wan, kami turun tingkat bawah..maen ping pong, wii dgn pool..selama duk huia, ini first time aku nak maen bende2 ni..izzati jadi tunjuk ajar sifu.."attack bola ni, bukan yg bola kaler itam", "pegang kayu ni cmtu", "pukul bola ping pong tu camni", "camni, hayun tangan camni untuk maen wii"



heeee~izzati ckgu yg berjaye..knape la aku lambat taw ade wii kat huia ni?
bagus gak kan tataw.agaknya kalau taw before ni asyik kemaruk nak maen je..
tapi rugi dapat taw lambat, sebab sume bende ni free je if nak maen..huhu~tahun dpan tak merasa dah laa~
adakah aku patut search kat trademe dan bid sebijik wii tu..hihi~kite nantikan~




yeahh..libas2, hayun kuat lagi tangan tu..suke la wii..
muke kanak2 girang di hari raya bermain-main wii di hari-hari terakhir di huia


ohh.itu cerita di siang hari..pada malamnya, buat movie night..
tengok cite hantu dgn wan, ena dan izzati kat blik aku..actually bukan cite hantu pon..
cite suspens omputih bunuh2 camtu..haha..start tengok kul 12 malam..pastu jerit2..
tajuk cite tu "penny dreadful"..izzati tdo blik aku lepas cite tu abih..
rupa2nya die termimpi2 cite tu, tapi aku tengok die nyenyak abih tdo..banyak kali kejut, tak bangun2 budak nih..
klik sini untuk bace post pasal mimpi ngeri die tu..haha~

Saturday, November 20, 2010

#16

16 Nov.

pegi amik visa yg dah siap tu.on the way balik, pegi harbour jap..tak sampai hajat aku nak pegi devonport..nak naek feri..masa tak mengizinkan..see?ade due minggu selepas exam abih yg ada sebelum balik mesia pon still tak cukup..hurmm~
just jalan2 kat habour, usya2 phamplet yg ade..ade banyak pulau rupanya kat auckland ni..waiheke, rangitoto, tiritiri, devonport antara contoh2 name pulau yg ade..tiba2 cm teringin nak naek cruise kan..hihi~





on the way balik tu, singgah snow ice kejap..sedap sgt2..bende tu macam ABC, tapi rasa bende tu tak sama macam ABC..tekstur bende tu sgt soft..susah la nak gambarkan..haha~ kan skang summer, tekak pon haus kan, sekali minum terus hilang rasa haus & lapar kan..







untuk version izzati, klik sini

#15

15 Nov.
hari ni pegi buat visa untuk ke aussie..if buat on9 kene bayar kan, so nak jimat straight je terus pegi office yg buat visa tu..nak masuk tempat tu, strict gak la..org kat pintu masuk tu cek smua 1 badan..cek hand bag gak..hurmm.rupa2nya senang je nk dpt visa tu..tak payah isi apa2 borang langsung..mula2 cuak gak, tengok orang sekeliling bawak macam2 borang n kertas bila pegi kaunter tu, kami hulur je passport, pastu hari esoknya, kami amik visa tu..

on the way balik drpd amik visa tu hajat di hati nak naek sky tower (klik sini).tapi.......
tak jadi pon, ingatkan ade dapat free coupon tu, dapat naek sky tower tu free..tak free pon..kene bayar admission dulu, pastu baru free benda laen.hahaha...sedih taw..kene bayar $25 if nak naek gak..heh~tak payah laa..dapat minum air kat hulu cat 4 kali kot..tak pon dpt makan snapper fish dua kali..hihi~
so, untuk mengubat hati yg lara, kami jalan2 je kat sekitar sky tower tu..heh~


perasan tak ade kereta tergantung kat sky tower tu..huhu..tertanye2 gak la camne diorg letak kereta tu kat situ..dari jauh macam batang pokok krismas la kan..

sedih tak dapat naek sampai atas tu..T.T


pemandangan kat dalam tu sebelum pintu masuk naek ke atas

takpe, insyaallah tahun depan ade rezeki nak jugak naek atas tu..
walaupun maybe cam same je kan macam menara KL..

untuk version izzati, klik sini

#14

14 Nov.

hari ni pegi stardome.stardome ni cam ala ala planetrium negara la..tapi seriously la, planetrium negara tu lagi best drpd stardome ni.dulu aku kutuk planetrium negara takde pape kan..so, bayangkan la stardome tu camne..
naseb baek la free sbb time kami pegi tu die buat public day, so free laa.tapi tayangan die tak free pon..aisyy...kalau tak free, kene bayar 11 dollar per entry..apakah..dah la kecik sgt2 tempat tu..
at least planetrium tu kire besar la jugak tempatnya...terutamanya tempat tayangan die sebijik je cam planetrium ngara, cume yg stardome punye kecik sgt2..planetrium ngara punya tempat tayangan yg bentuk kubah tu besar..before ni da pegi 3-4 kali ada sangat, semua cite best2 je..hihi~cukup la sekali tu je pegi stardome.boring~~

kami pegi sane time siang kot, mybe tak best kot tak dapat tgk bintang2 ke kan..heh~dah die free dr kul 11 pagi sampai 6 ptg je, malas la nak bayar kan..




klik sini untuk bace sizukaizzati punye entry.

itu cerita hari siang..malamnya, aku dibah & ena masak banoffee..
nanti nak letak banffee tu kat sini laaa.sdap sangat2 bnde tu.hihi~lagi suke banoffee drpd tiramisu kot..heh~


Friday, November 19, 2010

#13

sesi membayar entry tertunggak masih diteruskan.
berturutan dari post-post yg sebelum ini..

13 Nov.

hari ni pegi MOTAT (Auckland's Museum of Transport and Technology).
tempat tu best..wajib pegi kot if pegi auckland ni..hihi~suke tengok bende2 yg diorg pamerkan..maybe sebab care diorg pamerkan tu mnarik dan tak membosankan kot..menarik minat aku gak la nak nak amik taw mcm2 bende dlm tu..yang paling best tayangan die kot..due kali masuk, due2 cite yg berlainan..hihi.suke2~

kat pintu masuk

ini la tempat tayangan tu dari luar.tayangan tu best sbb rase cam real..
bende ni bergerak2 time kite duk ramai2 dalam tu.

ala-ala tempat tunggu tren

yg kat blakang tu best..perjalanan pegi balik naek bende tu ade la dlm 30 minit..bende tu bawak kami ke satu lagi tempat untuk MOTAT gak...tapi kami tak turun pun sebab malas..heh~

ena maen mate dgn mamat tu.ok tipu je.yg tu patung.bukan org betul

ade je tayangan teater cm ala style lame2 kat dalam tu.tp tak tengok pon..sebab bosan..hehu~


ok.itu cerita di siang hari.pada petangnya...balik2 je dari MOTAT, aku dan ena siap2 nak temankan izzati photoshoot..memang tak reti duk diam kan..nak brjalan je kejenye..saya suka berjalan harap maklum..biar la penat dari pagi sampai malam keluar berjalan2..tak kesah..
lokasi photoshoot kali ni kat restauran india kat mission bay..cantik la mission bay.tapi tak berkesempatan makan ais krim die lg..huhu~


izzati dan kamera beliau

cantik pemandangan dari restauran ni.
pemandangan tepi laut yg mendamaikan.


pinggan rose licin?
*dia kan suka makan*

posing khas dari ena..