Sunday, December 26, 2010

cakes



suke gile kek ni!


nama kek rahsia..haha~


lepas pergi kelas buat tart ari tu, rasa cam best la plaks kan pergi kelas masak2 ni, maka haruslah pergi lagi sekali kelas kan kelas2 camtu..chef yang same gak ajar kali ni..best2..blaja buat 3 jenis kek pada sebelah pagi, pastu belah petang blaja masak ais krim plaks..waaa..yg ais krim tu tak sempat amik gambar sebab bateri kamera abih..ngeh2~


lepas blaja buat tart ari tu, yg bab praktikal dah dibuat, tapi yg kek ni, sampai skang tak sempat buat lagi..al-maklumlah, bz okey kat umah ni..haha~geli jek..ok2..nak bukak sekolah da..selama kembali ke sekolah ye adik2 semua...blajar rajin2~

Sunday, December 19, 2010

sweet 17


SELAMAT HARI LAHIR BUAT ROSE LINDA BT ROSLAN



kami semua sayang linda sangat2 taw..dah besar adik akak ni sorang ni..dah abih spm pon die.
jangan nakal2 k..semoga tabah untuk menghadapi dugaan hidup yg mendatang lepas ni...




p/s: linda dah 4 hari kerja kat mcd rawang tu..hihihi~

Monday, December 13, 2010

kenduri

ahad lepas pergi 3 umah kenduri..2 umah orang kawin, 1 umah org bertunang..
minggu ni pon maybe ade pegi lagi 1 umah bertunang..best woooo pi umah org kawin..
ape yg best??.heh~semua laa..dari bab makan, pastu dpt gift tu, pastu dpt tengok pengantin.so, bulan disember ni mari memenuhi undangan orang kahwin..sejak kat nz lagi kempunan nasi minyak n lauk kenduri org kawin..jadi mari membantai makanan2 tersebut pada bulan disember ini..muahaha~best2~

umah pertama-first round, nampak tak ade kentang masak ape ntah aku tataw, tapi tiap kali kenduri kawin kat area kampung aku, mesti ade..dan aku wajib amik.hihi~

umah kedua-2nd round..hihi~nasi kaler2, rendang terbaekkk.i likeee~


umah ketiga, kenduri pertunangan..aku surrender laaa..amik buah2 pastu ratah sambal udang petai tanpa nasi..ngeh2..tapi aku tengok skang ni majlis pertunangan memang macam kenduri kawin da ek..memang trend skang camtu eh?..tu yg bile majlis kawin kene buat besar dari majlis bertunang..gitu??


;)

Tuesday, December 7, 2010

tart

al-kisah aku ni kan suka makan tart..maka, haruslah belajar kan..

memang la banyak je resepi kat internet ni..boleh je nak belajar sendiri, pastu tukar2 la bahan2 die, kurangkan gula laa, tambahkan tepung la, ini ke itu ke..tapi, kalau last2 tu jadi alhamdulillah la kan, but if tak jadi, masuk tong sampah or telan je la yg tak jadi tu kan..kan rugi camtu..

so, better kite blajar dari orang yg berpengalaman kan..tak kira la sape yg ajar, kawan ke, akak senior ke, chef2 ke..amik ilmu dari dia..tanye direct time die ajar tu kan..biar kene keluar modal sikit, tapi berbaloi ape..huhu~itu pandangan aku laaa~tapi ok je nak try and error resepi2 ni..blajar dari kesilapan gitu~


maka di rumah ini, aku sudah dilanda kebosanan sebenarnya..ngeh2~ade sape2 nak ajak aku kuar meh roger aku..hihi~so, masa yg ada jangan lah dibazirkan.mari memantapkan still memasak..hahaha~saya tak suke masak lauk..saya suka makan blue berry cheese tart...yeahh~memang menggemukkan..


maka hari tu, dengan sokongan mama diri ini telah mendaftarkan diri ke kelas memasak tart..ade 6 jenis tart yg die ajar.ngeh2~kat rawang ni ade satu kedai kek ni..selaen menjual bahan2 buat kek, die ade buat kelas memasak gak..macam2 yg die ajar..tapi aku minat yg kelas ajar buat tart tu, pastu nanti nak daftar kelas yg die ajar 4 jenis kek ala ala secret recepi dgn kelas ajar buat ais krim...hihi~bestttt~sebab bila dah abih kelas tu, mula la nak usya2 barang2 kat kedai tu..yela..kadang2 kite blaja, pastu tataw nak cari mane bahan2 tu..pastu chef yg ajar tu pon baekkk~klaka dan peramah orangnya..if nak tanye soalan apa-apa, terus tanya..

meh la klik sini if nak bace blog die..chef tu mengajar kat banyak tempat..


best sebab dapat kenal dengan orang baru..tukar2 pendapat..menarik la jugak..seronok aku tengok chef tu.anak dengan menantu die semua libatkan diri dalam bidang masakan gak..diorg ade jual cupcakes, biskut raya dan macam2 barang lagi laa..best kan..dapat buat benda yang kite minat and at the same time dapat buat duit dari bende yg kita minat tu..

aku suke la care die mengajar..time memasak tu, banyak gak celoteh tentang pengalaman dan tips2 menarik untuk dikongsi.selaen dari menjawab soalan2 dari kami ni..hihi~

ini la chef fauziah yang mengajar kami pada hari tersebut..hehe~


hehe..kan ade 6 jenis tu..chef tu ajar camne nak buat tiap satu filling tu dengan base die skali~

hehe..ade sesi tapau lepas tu..boleh la nak bawak balik rase bende2 yg chef tu masak depan kami tadi.
;)

lepas ni maybe ade post tart version saye sendiri plaks..haha~



Sunday, December 5, 2010

sate

hari ni ikot papa setelkan urusan die sikit...
pastu papa ajak pergi CapSquare sebab jefry bising nak sangat pergi situ.
hehu~takde ape pon kat situ..maybe sebab baru bukak kot.


pastu on the way balik rumah..singgah kedai sate jap.
*wink2*
layan sate...sukeee~nikmat ok..makan sate dgn kuah kacang + nasi impit..
hik2~nikmat sungguh..si jefry layan nasi goreng pattaya..bersemangat sekali mereka berdua ni makan..hihi~ececeh..air suam kan air fevret saye..maka haruslah mengorder air tu setiap kali keluar makan kan~

Friday, December 3, 2010

minggu ini

semalam lawat linda..
esok pon akan lawat linda lagi.hehu~
aku ingatkan dah manje abih adik aku ni nak kena selalu melawat die.before minggu peperiksaan spm ni pon tiap minggu mak aku pergi melawat die.tak pon mak aku bawak die balik umah..tapi rupa2nya, adik aku bitaw, ade parents kawan die gilir2 tidur kat sickbay sepanjang minggu peperiksaan spm untuk temankan anak die hari2..terkelu aku bila dengar..gilir2 maksudnya, minggu ni ayah die, next week mak die plaks.kagum aku..adik aku bitaw time pmr dulu pon parents die buat camtu..hehu~malas nak komen panjang2~masing2 ada cara tersendiri nak tunjukkan kasih sayang pada anak masing2...

cakap pasal kasih sayang mak ayah..aku sensetif sikit bende2 camni..mesti terbayangkan ade nenek tu nangis2 tunggu anak laki die tak balik2 umah..pengajaran ye buat laki di luar sana, jangan la sayangkan bini sangat sampai tak hiraukan mak ayah yg besarkan kamu dari kecik.kisah benar ni..dari kecik masuk asrama, pastu blaja oversea.pastu balik, sombong dgn mak ayah.dulu aku dapat tengok kat drama melayu je.bila dah terjadi depan mata.aku rasa sedih..aku rasa sebak.sebak yg amat..nanti la sambung kisah ni..rasa menyampah plaks ingat pasal benda ni..meluat geram semua ada.

berita gembira buat saya hari ini ialah:
hasrat untuk balik raya tahun depan insyaallah akan tercapai.doakan ye semuanya ok je nanti.airasia akhirnya dah buat flight dari nz-kl dan kl-nz..yeayy~
dari kul 12 malam tadi try nak beli yg promotion 3-5 dis tu..mama la yg tabah asyik try je..tapi tak dapat2..pastu try lg kul 5 pagi.tak dapat2 jugak.akhirnya mama jerit "kak nina, dah bley beli" dalam kul 7 pagi camtu..huaaaa~
alhamdulillah, berjaya gakkkk~
so, insyaallah, Christchurch-KL [Mon 29 Aug 2011, 0010 hrs ( 12:10AM)]
KL-Christchurch [Fri 09 Sep 2011, 0840 hrs ( 8:40AM)]

Wednesday, December 1, 2010

hoh~

before ni aku gune nombor kan sebagai tajuk post..sebabnya?aku takde idea nk letak tajuk post ape sebenarnya.mungkin lepas ni aku akan teruskan #24, #17 yang camtu lah untuk tajuk post yg seterusnya..hehu~

ok.bukan itu matlamat post untuk hari ni.
ari ni da masuk seminggu aku kat umah ni.
haha~sejujurnya, saya rase makin tembam..hoho~

ade lg due bulan ok cuti saye..jefry, mari teman akak maen badminton ptg ni keluarkan peluh..heh~ *poyo* nanti end up tido je lagi kot.hik2~

hari ni teman mama hantar jefry tuisyen..die nak masuk form 1 next year..
supaye cuti tidak dihabiskan begitu sahaje, mari hantar dia tuisyen supaye tak berebut tv dgn aku..
hehe~haha.tipu jek~ akak die selalu beralah he if die nak tgk bola or maen ps2..
ok..before, anta die tuisyen, kami bertiga makan roti canai..aku order roti susu.my fevret..yeayy..
eh eh..lepas anta jefry tuisyen, kereta pon da jalan..
aku bersuara " eh mama..kertas ape tu terbang2 kat wiper kete kite?"
mama balas "entah, boleh ke akak capai amik?"

aku pon bukak cermin kete, dan cuba la sedaya upaya amik kertas tu..
tetttttttt~ kertas saman laaaaaaaaaaaaaaaaaa~
haha..pengajaran hari ni.
sila la bayar parking RM 0.50 walaupun anda parking sekejap je dalam pukul 8-9 pagi camtu..pekerja majlis perbandaran tu cekap bekerja..hoh~~
kalau makan KFC, or pizza ke, leh kenyang abih tu drpd bayar saman sebanyak itu..waaaaa~