Sunday, August 21, 2011

forgive and forget


nape sejak dua menjak ni aku asyik nak emo ni?
punca?konflik dalaman yang tak tahu di mana puncanya.
bukan sebab orang di sekelililing.
kawan-kawan semua baik, housemates semua baik.cikgu/lecturer semua okey je.

cuma, kadang kala marah dekat diri sendiri.false hope.etc.

kena sedar diri. jangan banyak tidur, kena muhasabah diri.kena selalu ingatkan diri sendiri.kena ingat tujuan datang sini..kena fokus.jangan tamak..always mendahulukan orang lain.jangan pentingkan diri.jaga adab.itu dan ini.
banyak.
jaga hubungan dengan Allah.
jaga hubungan sesama manusia.
u know, basic things..tapi small-small things ni la aku lupa.lalai.


ya allah..tenangkanlah hati hambaMu ini.

tangan si kecil itu namanya afrina..budak tu cute sangattttt~ jumpa dia masa iftar kat pt chev semalam.
:)

Saturday, August 20, 2011

random

# While you're busy looking for the perfect person, you'll probably miss the imperfect person who could make you perfectly happy.

#The worst feeling is pretending you don't care about something, when really it's all you seem to think about.

#nowplaying Adele- Someone Like You



p/s: hectic week has started. next week, 2 assignment need to be submitted, plus 2 test. berjuang!

p/s/s: lagi seminggu nak balik rumah.yeayy~

Tuesday, August 16, 2011

snowing

Snow has fallen in downtown Auckland for the first time in 80 years as a 'once in a lifetime' polar blast spreads across New Zealand, forecasters say.Widespread reports of snow emerged this afternoon as bitterly cold and stormy conditions set in around Auckland.Weatherwatch.co.nz this afternoon confirmed snowflakes had fallen in Auckland city centre for the first time since the 1930s. Its head forecaster Philip Duncan said snow flurries could hit amid expected bitterly cold conditions this...
-NZHerald
dan Dia (juga) menurunkan (butiran-butiran) AIS dari langit, yaitu dari (gumpalan-gumpalan awan seperti) gunung-gunung, maka ditimpakanNya (butiran-butiran ais) itu kepada siapa yang Dia kehendaki dan dihindarkan dari siapa yang Dia kehendaki. Kilauan kilatnya hampir-hampir menghilangkan penglihatan.

Surah AnNuur (24:43)
alhamdulillah, subhanallah.

Sunday, August 14, 2011

izin dan redha

Antara perkara yang penting untuk dibezakan ialah ungkapan ‘izin’ dan ‘redha’. Kedua-dua perkataan ini berasal dari bahasa Arab. Apa yang kita izinkan bukan semestinya kita redha. Juga apa yang kita redha bukan semestinya kita izinkan. Juga mungkin apa yang kita izinkan itu kita redha, atau sebaliknya juga mungkin apa yang kita redha maka kita izinkan. Mengizinkan bermaksud membolehkan sesuatu itu berlaku (lihat: al-Kafawi, al-Kulliyyat, 72, Beirut: Muassasah al-Risalah). Sementara redha bermaksud suka atau kasih kepada sesuatu. Disebut al-Mahabbah wa al-Ridha atau cinta dan redha (ibid 76).

di ambil dari sini

p/s: berusahalah untuk mencari redha Ilahi..

Friday, August 12, 2011

#NewTwitter


taraaaaaa~itu diaaaaaa..twitter dah transform kan sendiri jadi new twitter..selame ni die duk tanye je, nak tuka twitter baru tak?aku klik la tidak..tak mahu tukar.
dangs.alih-alih, die tukarkan je sendiri.cis2~

kacak gak twitter baru kat komputer ni.haha~
selama ni log in twitter bukan dari komputer..so, memang tak perasanlah.

hurmm..pinky tak sihat lagi..huhu~merajuk sebab ada baby baru la tuuuu.. T_T

Sunday, August 7, 2011

hari ke 7

hai semua.puasa tak tu?
hari ni nak masuk hari ke tujuh dah kita berpuasa.

"21 hari lagi saya nak balik rumah.yeayy."

okey.takde bende nak update sangat sebab life still macam ni.study.assignment.

cuma,
bangun sahur kul 5.30 pagi.alhamdulillah..hari-hari aku berjaya bangun sahur dan makan apa-apa at least biskut cicah air teh/milo...setakat ni, baru ada dua hari je yang aku bangun sahur n minum air kosong je kan..hehu~

buka puasa?oh, setiap kali berbuka memang rindu makanan kat bazar mesia..
sapa yg duk overc WAJIB rindu la makanan kat bazar.tipu if tak rindu.
sebab apa rindu?sebab mudah dan cepat, dan.yup.murah if nak compare kat sini paling murah boleh dapat sepinggan nasi/mee goreng ialah $10.00 nzd~ T__T



errrr..saja nak copy paste gambar makanan time berbuka dari hari pertama sampai hari ke enam berpuasa.hihi~ada je makanan lain sekali time berbuka, mana yang sempat snap, snap la..yang tak sempat, memang takde laa.hik2~


Hari 1
ayam paprik

Hari 2
roti bakar dgn gula dan butter


Hari 3
daging masak kicap sayur kubis


Hari 4


nasi arab (tak sempat amik gambar dah ngappp)


Hari 5

nasi goreng seafood

Hari 6
pavlova


apa-apa pun, hope semua dapat mengerjakan ibadah puasa dengan sebaik-baiknya..i mean, bukan ibadah puasa je, tapi yang lain-lain lah...sama-samalah kita kejar dalam bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan ini..all the best semua!!!