Monday, April 30, 2012

Somebody That I Used To Know


try listen to this song.
kreatif sungguh orang yang cipta lirik lagu ni.
but i bet it is a true story where i think most of us experienced almost the same
:)

Sunday, April 29, 2012

photo apps for iphone



  • These are some of the photo apps that I am using for my iphone :)
  • The top five goes to:
  1. sosoCamera
  2. Picframe
  3. Leme Cam
  4. Gifrus
  5. Instagram

Saturday, April 28, 2012

fall into place?


What does "fall into place" mean?
  • Could it mean something like things are going according plan? Or does it mean something entirely different?
  • Is it means that things are working out just as you want them to, without a lot of effort on your part?

Fall To Pieces by Avril Lavigne is always be my all-time-favourite song since the very first time I listened to it.
#nowplaying click here

**************

warning: This is only my random thought.. I just feel like writing here in my blog.heuheuheu. =P

Things will fall into place, if you let it.

Again.if only you let it.

I believe everything happens for a reason.
Good or bad. Big or small. Everything that happens to you...
happens for a reason.


A lot of the time we ask ourselves why certain things have to happen to us, or maybe why things have to happen to other people.

Sometimes we sit around wishing things would happen, but we don't put in enough effort.
Sometimes we do everything in our power to make things happen, but they still don't .
and it frusterates us.
Again, everything will fall into place, if you let it.


This doesn't mean we will sit around waiting for every good thing to happen to us.
We need to put in at least some effort and stay positive for good outcomes.
We need to keep hope and faith alive.
We need to believe in ourselves and believe in others.
We need to learn how to love ourselves before we can love others.
We need to serve others.
We need to be true to ourselves and learn how to trust others.
We need to have faith in God, that he is there for us every step of the way and know that he is leading us on a path that will help us grow.

**************

If there is anything that causes fear or doubt, pray.
When you don't feel like praying is when you need it the most... even if you think you are perfectly happy.

I bet you have felt like God gave up on you or that you are not worth his time.
Guess what? He loves you. I've had these same feelings numerous times before.
Want to know what caused these feelings and thoughts?
Selfishness. Carelessness. Sadness. Fear. 

Doubt. Anger. Frusteration. 
God never gave up on me. He was always there and is always there.
I was just too blind in the heart to see/feel it.


This is where effort needs to take place. You are in control of your thoughts.
You choose how you feel and you choose how you react to things.
With faith, anything is possible. I promise you.


These past few days,weeks, months or years have definitely been a learning experience(?)
I've felt plenty of stress, anxiety, fear, anger, frusteration, doubt, and helplessness.
I caused a lot of bad things to happen, because I didnt care enough and I lost hope.
I let one bad thought take over, then I let more bad thoughts appear. I reacted to each of them the same way. I couldnt stop one thought, because I told myself I couldnt. So I believed I couldnt. It was a neverending pit of bad thoughts I dug myself into.

Another thing I learned  is that you cannot let another person define who you are.
This was probably the hardest thing I had to learn and I am still learning from it.

You cannot make another person happy if you cannot even make yourself happy.
You can care about someone and try to help them, but if you cannot take care of yourself, it will not work out in the long run. No matter how much you want it to. 

Work on yourself everyday, but serve others as well.
Find happiness in helping others.
Find happiness in things you enjoy.
Find true friends that will care for and support you.
Ones that wont pressure you into doing something you don't want to do.
The people that matter the most dont mind, and the people that mind dont matter.


I learned that we cannot hold onto everything.
Let me put it this way...If we force things to happen and if we are making ourselves unhappy by trying to make something happen, then its probably not supposed to happen...at least for the moment or time.

I learned that we need to love who we love, and say that we do.:)

I learned that we cannot give up when things don't go the way we want it to.
We need to have hope every. single. day., even on bad days. When we fall we need to pick ourselves back up and try harder next time.

We need to move on when we are ready or when the moment is right.
Sometimes we never want to let go because we want to prove something.
When you can fully let go of something, no matter how much it hurts at first, you have already learned a lesson and you become stronger emotionally.



I've learned that time heals everything.

Tuesday, April 24, 2012

of being a teacher

well, tadi blog-walking, terjumpak benda ni.so aku rasa macam menarik je if nak share kat sini.
memang copy paste dari sini

Aku ada baca pasal satu eksperimen dekat sekolah rendah di mana ada 2 orang cikgu diberikan dua buah kelas untuk diajar. Seorang cikgu diberitahu dapat kelas pandai dan seorang lagi dapat kelas tak berapa pandai. Tapi...cikgu2 tu tak diberitahu benda sebenarnya. CIkgu A yang dapat kelas pandai, sebenarnya diberikan kelas tak berapa pandai. Situasi yang berlawanan dicipta..cikgu B ldapat kelas tak berapa pandai..tapi sebenarnya kelas tu kelas pandai. 
Hasilnya? Budak2 tak berapa pandai makin pandai. Budak2 pandai jadi tak berapa pandai. Kenapa jadi macam tu? Hasil eksperimen kat sekolah tu membuktikan satu benda...budak2 yang diajar dengan method yang membuatkan diorang rasa diorang pandai akan jadi lagi pandai. Cikgu A tu assume kelas tu pandai jadi dia ajar dengan cara mengajar budak pandai. Cara bercakap lain..cara tunjuk kat dalam kelas lain.

Tapi bila cikgu B yang dapat kelas pandai tapi dia ingat kelas tak berapa pandai, dia dah setkan dalam kepala dia...."aku buat apa pun tak guna jugak sebab diorang ni memang dah lembap." Jadi method yang cikgu ni gunakan juga adalah method yang diapply untuk budak2 lemah membuatkan budak2 dalam kelas tu rasa diri diorang tak pandai, jatuh result periksa kelas pandai tu.

Encouragement sangat penting....Bila CIkgu B dah tertanam dalam kepala dia, kelas tu tak pandai, encouragement pun kurang diberikan kepada budak2 tu.



Orang Melayu kurang encourage anak. Sebab tu kita ramai mat rempit. Sebab tu kita ada Rempit United. Kita ada bohsia. Orang Melayu jugak lah yang paling ramai hisap dadah. Ramai orang Melayu selalu buat anak dia rasa useless.

Dari kecik lagi kita dah di discourage untuk explore, discourage untuk belajar sendiri. Berapa orang yang ajar anak dia..masuk kereta pakai tali pinggang? Tah la, ada la kot. Tapi berapa ramai yang terangkan dekat anak dia kenapa kena pakai tali pinggang tu kalau anak bertanya? Tak ramai.

Kalau ada pun selalunya jawapan dia mesti "sebab kat depan tu ada polis trafik. Cepat cepat!"

Mungkin ada yang jawab sebab kerajaan buat undang-undang kena pakai. Adakah itu jawapan yang betul? Tak. Jawapan yang betul adalah "Sebab abah dengan mak nak adik selamat dan tidak tercampak keluar kalau terjadi sesuatu yang buruk."

Kalau anda merasakan jawapan tu terlalu extreme untuk anak kau..cuba baca balik cerita cikgu A dengan cikgu B tadi.

Sunday, April 22, 2012

tamat sudah

hehu. easter break selama dua minggu sudah habis.
if orang tanya, "ko pergi mana je cuti ni?ko buat apa je?"
"laaa, ko duk auckland je?tak pergi mana2?bosannya.."

heh.its okey.orait je duduk auckland tak pergi mana-mana (except yang waitomo, itupun tak sampai sehari) tak bermaksud kita tak enjoy cuti kan..yelah..orang lain berjalan pergi cape reinga, tongariro, coromandel, rotorua, hamilton etc..

so basically apa yang aku dah buat sepanjang cuti dua minggu:

  • start cuti dengan pergi easter show tu
  • buat makan2 dekat umah.ada orang aussie datang.heh~



  • pergi mount eden time malam-malam (boleh tengok satu auckland dari situ)


  • diet [eh.takde laaa..ini sangat tipuuu..makan banyak lagi ada laa]
  • shopping [alaaa.terbeli beberapa helai baju kat queen st, pastu do some groceries kat pak n save.orait la tu kan]
  • tengok wayang cerita Hunger Games dengan rumate tersayang (Adibah)
sementara nak tunggu masuk wayang

  • pergi mission bay.dua kali jugaklah pergi.dua-dua pergi time malam.ada sekali tu, aku yang drive.miahaha~pastu main kat taman permainan, pergi kiwi-yo pastu upload gambar ke page fb kiwi-yo, borak-borak etc.






  • pergi tempat dekat-dekat je.final year sindrom kot.pergi mana-mana mesti nak amik gambar, even simple2 things pun still nak amik gambar..capture the memories lah katakan~

ni kat aotea square ada apa entah kotak banyak2

ada gloria jeans baru bukak kat depan art gallery.suka3 :)

hehe.turn ena plaks customize bank card die.hek hek.



  • pergi main quadbike kat waitomo tu

  • pergi berzumba dengan lala.hek hek hek.




  • private kan blog (eh.ini pun kena mention ke.miahaha).yela.sebab tak pernah privatekan blog.heh.
heh.sekadar gambar hiasan.


  • pergi rec centre main badminton, basketball.ececeh~


  • melawat rumah lala dan izzah.time cuti la baru ada kesempatan nak ziarah menziarahi kan.heh.
time melawat lala, ternampak dia tampal kad ni kat dinding.hihi
yang ni pun lala tampal kat dinding bilik dia.terharu :)







  • pergi domain main frisbee





  • makan luar je kerjanya.ayutthaya,chocolate boutique, kampung delight, mamak tapas.
kat mamak tapas.heee~lala senyum lebar eh sebab ada orang christchurch datang.weee~
gloria jeans :)

selepas penat bermain, makan ramai-ramai kat ayuthaya
kat chocolate boutique

hek hek.ayutahaya
yogurt story with lala.heee~




  • tengok movies [The Vow, Friends With Benefits, 500 Days of Summer etc.banyak kot]

  • masak egg tart [sebab ada orang request]- takde gambar sebab lupa nak amik.heh.
  • pergi spookers dgn lala, tawfik dan sun.hahaha~takot dowh pergi sana.amik yg pakej 3 attractions (yang ini, ini dan ini) plaks tu.


Saturday, April 21, 2012

reminder

just a reminder to myself.thanks to those who share it on their facebook.

1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggalkan solat.

2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi s.a.w di... rumah dengan keluarga. Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi s.a.w sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yang soleh yang mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia akhirat.

3. Baca Al-Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al-Quran dan muhasabah “Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini”.

4. Mendidik anak secara islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun, iaitu doa seharian Nabi s.a.w seperti doa tidur,bangun tidur, makan dan sebagainya.

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. Setiap titisan air masakan & basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah s.w.t atas wanita tersebut.

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yang menggalakkan suami untuk solat berjemaah di Masjid / Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.

Mudah-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Muzakarahlah bersama teman2 wanita yg lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita & mudah nak amalkan.

Friday, April 20, 2012

Dream On

by Aerosmith
every time that I look in the mirror
all these lines on my face getting clearer
the past is gone
it went by like dusk to dawn
isn't that the way
everybody's got their dues in life to pay

yeah, I know nobody knows
where it comes and where it goes
I know it's everybody's sin
you got to lose to know how to win

half my life's in books' written pages
live and learn from fools and from sages
you know it's true
all the things you do, come back to you

sing with me, sing for the years
sing for the laughter and sing for the tears
sing with me, if it's just for today
maybe tomorrow the good Lord will take you away

dream on, dream on, dream on,
dream yourself a dream come true
dream on, dream on, dream on,
and dream until your dream comes true
dream on [7x]

Wednesday, April 18, 2012

Quadbike

kami bersembilan bertolak dari Auckland ke Waitomo dalam pukul 10 pagi camtu.
mula-mula dalam event kat fb ada 13 orang yang kata nak join, tapi last minute ada 9 orang je.so, cancel la plan asal nak gerak dengan satu estima & satu kereta.last-last naik estima je kami bersembilan.heee~sepatutnya estima tu boleh muat 8 orang je.


ena yang drive dari auckland ke waitomo tu.aku duk sebelah driver.
pastu seat tengah; axie, yasmin, atiq & ash
seat belakang sekali; syafik, fadzli & atif


sampai waitomo dalam pukul 1 pm camtu.

muka excited sebelum naik quadbike tu.hihi~




best woo main benda ni.rasa tak puas plaks main sejam je.hihi~
masuk lumpur la, lalu tengah2 kumpulan lembu, lalu celah lereng bukit segala.best2.

bergambar dengan tuan punya quadbike, rasanya farm tu pun memang dia punya gak kot.kayo2~

inilah kami bersembilan ;)
kat pintu pagar farm tu.

muka semua orang happy sebab selamat, takde yg eksiden tengah jalan ke ape.pakcik tu kata semalam ada team yg eksiden.pakcik tu kata kitorang semua bagus.hehe.awesome.. miahaha.iyolahh..nanti if cakap kami bad driver nanti siapa nak datang main kat situ dah kan.hee~

lepas main semua orang lapar.sebenarnya nak je mkn before main, tapi atif cakap dah lambat, nanti pakcik tu tunggu kitorang lama plaks kan.thanks atiq sebab sediakan nasi tomato yang sedap.hihi~


lepas makan bergambar lagi.hee~

lepas makan solat


(4 orang ahli familia, lagi dua orang takde.huu)


dalam perjalan balik tak terus balik auckland,
singgah apa nama tempat tu eh.tak ingat.hadui.tapi singgah kejap untuk tengok sunset.hihi.

sampai auckland dalam pukul 10 malam camtu la.
hihi.penat.tapi seronok.
thanks kawan-kawan sekalian :)



eh.hihi~

Monday, April 16, 2012

private

hi peeps.

masa post ni ditaip, blog ni sudah di privatekan.huuu~
hampir 4 tahun berblog, ni kali pertama aku private kan blog ni.
atas sebab-sebab tertentu, lebih elok privatekan sekejap/sementara.
nanti sampai tempoh tertentu,maybe akan public kan balik okes
heee~

have a nice day everyone.

Sunday, April 15, 2012

Easter Show

habis jugak seratus keping kupon yang ada tuu.hehu.

miahaha.semua orang pening naik permainan yang pusing2 mcm roller coaster etc.

transformers!



lokasi: ASB Showground

oh lala sangat hyper so jadi macam ni lah pic die.hik hik~