Thursday, May 31, 2012

Kasih Bumi

amaran: ini bukan tentang pencinta alam.
haha.

ini link untuk tengok cerita Kasih Bumi tu.huu~

banyak pengajaran tersirat.so, aku suka cerita ini.
hello, bukan sebab suka hero cerita ni.errr.iye iye.memang la suka.
tapi lebih kepada jalan cerita kot, walaupun ending cerita ni erm ermm.

okthanksbye.

Wednesday, May 30, 2012

ais krim




hurmm.dah addicted dengan benda-benda macam ni.
haihh haihh.. no good..no good laaaaaaaaaaa
satu, sebab haruslah duit habis. $7 dapat dua scoop je.amendeeeee..
dua, sebab kan tak elok makan benda-benda manis camni
tapiiiiiii
bagi saya kenyang je makan benda-benda ni.happy pun happy.
heee.feeling yang best plaks makan benda-benda Gelato Ice cream, Movenpick, Kiwi-yo, Yogurt Story etc.tak tahulah kenapa.
tak elok ni Rose.
:(

Tuesday, May 29, 2012

random

comey la mama gune henfon baru.hihi.


ok.curik dari instagram 


yup.dan curik lagi dari Lyn. 



hoh.serious eh muke capik time meeting Bersatu.haa.nampak tak tu total $260. T__T
eh.pesal tetiba Sun ada cakap kat depan plaks tu.dah la datang meeting lambat. :P


haha..mereka berdebat/berbahas tentang undi pos :P team pembangkang menang. 



eh.kasut kita lebih kurang la :P

ada 6 kot total whiteboard kat depan tu. Arkadii, (nama lecturer maths 328) please jangan buat soalan exam yang susah2 ye.saya takots bangat subjek ni 




Monday, May 28, 2012

pms

one bad thing bout me is,
im totally sucks dealing with pms (Premenstrual syndrome)
urggh.

all of sudden, tiba-tiba nak menangis tak tentu pasal.
tiba-tiba nak moody, nak terasa hati dengan semua orang.hadui
come on la rose.lepas buat benda-benda bodoh mulalah menyesal.
contoh menangis kat tepi jalan macam budak kecik.
marah-marah orang yang kita rapat, tidur lama-lama tak nak buat kerja.
makan banyak tak hingat dunia.urgghh.

dan memang most of the time jadik time akhir bulan la.semua benda buat ikot emosi.teruk lah camni.tak boleh berterusan macam ni laaaa.nanti orang sekeliling jadi bosan.at least if housemates diorg boleh paham lagi, sebab diorg pun dah hafal my period cycle.hahaha.

haihh.takde pil happy ke untuk nak deal dgn pms ni.hehu.
lepas ni rose, if dah tahu akhir-akhir bulan tu, beringat la sikit awak tak yah nak amik pusing sangat benda-benda kecik ni.nanti serabut semua benda ikut emosi satu pun tak jalan.

okthanksbye.

*sambung buat assignment stats 210*


senyum

senyum kambing
senyum sedih
senyum gembira
senyum tersipu-sipu malu
senyum sinis
senyum ada makna
senyum sumbing
senyum manis

senyum je lah kan.

haihh.

dengan senyum boleh sembunyik kan rasa nervous, sedih, gundah gulana.

Sunday, May 27, 2012

"It's not about if we get married first. It's more about if our marriage will last"




-semalam hari yang agak sedih.tapi, biasalah.kita kena tengok certain benda dari perpekstif yang positif jugak lah kan.somehow, mungkin ada sedikit lega di situ
-tapi bila mana part, ada orang samakan kita dengan "orang lain", tambahan plak yg "orang lain" itu ialah individu yg kita tak suka..tak tahulah rasa macam mana.sedih, frust, tersedar mungkin?rupanya perangai kita sama je macam "orang lain" tu rupanya.haha.tak sukanya.senyum je lah.


yup.frust.sangat frust.terima kasih.

Saturday, May 26, 2012

oh lalalala.

dulu masa kecik-kecik, ada jugak kadang-kadang terfikir.haihh.
kan best if ada kakak.kadang-kadang jadi anak sulung takdelah best sangat.haha

eceh.
 *********************************************

masa mula-mula kenal Lala kan, (masa trip pergi Cape Reinga).eh budak ni macam budak-budak betol la.sangat hyper, suka gelak, comel.
Lepas tu, mula kenal makin rapat.Then makin rapat. Lepas tu mula spend masa together.gelak sama.main sama-sama. Lepas tu pergi trip Queenstown time winter last year, dengan Syafiq dan Hadi sekali..



Kadang-kadang before pergi kelas boleh plaks singgah rumah Lala, or we had lunch together.
Ada je benda nak borak, gelak dan share sama-sama..Lepas tu kitorang ni selalu duk texting via hp lah, inbox fb lah. Borak macam susah or lama je tak jumpa.haha.
Haihh.kamu dah nak balik for good ye awal July ni.

Thanks for everything Lala. You're such a good friend to me.Sweet, caring, understanding.hahaha.Walaupun Lala lagi tua dari Rose, tapi tak rasa pun camtu.miahaha~

Thursday, May 24, 2012

oh oh.yogurt story


lepas meeting Bersatu, ramai-ramai (girls only please) pergi makan Yogurt Story.
oh oh.saya suka sangat makan benda nih.hadoi.



lagi sedap dari Tutti Frutti kottt.hihi.more to yogurt base.i likeeeee~~
makan dan borak macam tak jumpa 3 tahun.haha.

tapi al-maklumlah masing-masing busy dengan komitmen masing-masing.maka bila berjumpa haruslah bergembira.


on the way balik tersempak dengan Zaki pulaks.haihh.Time sepanjang jalan kitorang duk gelak-gelak, tiba-tiba dia muncul dari mana entah dan duk panggil-panggil nama Lala.dah la before tu kitorang  tengah usik-usik Atiq dengan dia. Tiba-tiba dia muncul pulaks.Nasib baik dia tak dengar kan apa yang kitorang borak. Haihh.




Monday, May 21, 2012

some people


korang pernah came across benda-benda kat bawah ni masa duk scroll timeline facebook/twitter ke?haha.mesti pernah laaaaa..haaa.benda-benda kat bawah ni contoh je laa..ada yg aku reka, or memang copy paste pastu edit-edit sikit.

"kitew takde mood la today.bosan sangat2.meh la msg2 kitewww" 
"nak keluar makan dgn boiprengg tercayang la jap lagi.hik hik.yeyy!" 
"kenapewww dia tak nak layan titew lagiii.titew sedih la camni :(" 
"awk, kenapa awk buat camni..kiteww sedih la camnih..kiteww tak nak makan lewwwww..kitew sakittt taw tak..sanggup awk buat camni" 

*tepuk dahi*

lepas tu ada plaks yg jenis tak sampai setengah jam sekali nak update status facebook.hadui.
dalam hati aku cakap, haaa.pergi buat akaun twitter laa..
dalam hati teringat dah dekat 3 minggu gak la aku deactivate twitter tu 

oh well.
ada bagus dan tak bagus ye buat macam tu.
terpulanglah ye.
cuma kadang-kadang, hurmmm.tak tahulah.


me and lala berSMS cakap pasal topik ni

hell yeahh..too much carried away during expressing your inner-selves on the internet is no gooooood to your health maaaaaaa!
okey okey ini last >.<
lepas aku baca perenggan bawah ni, terus aku cakap dalam hati, "very the wow lahh adik ni when she expressing herself about her feeling towards someone special"
hek hek.(okey okey,of course dah tukar bukan nama sebenar dan sikit2 ayat dalam blog tu)
soryyyy..copy paste again from her blog.heeeee~

tentang kita - biar kita sendiri yang rasa, biar kita sendiri yang simpan, biar kita sendiri yang pegang. persetankanlah dunia yang sedang mencemuh wati bila wati mahu berdiri tegak bersama kamu. wati takkan beralih walau mereka menyabitkan wati sebagai pendosa. wati tahu siapa kamu di mata wati, maka, usah kamu gusarkan kalau-kalau wati terpaksa menentang sekalian manusia demi kamu yang satu.

ingat, wati akan sentiasa ada untuk kamu.

again.very the wow.huehuehue.
i rest my case now

Sunday, May 20, 2012

I feel the sun creeping up like tick-tock


ececeh.tajuk post nak mike posner sangatlah kan.ahaha~



hmmm.. we can't win over all hearts.

You can't make everybody like you,
You don't even like everybody.

hey you.yup.you.remember, dont let the past ruin your future :)

jangan stress dan amik pusing sangat benda-benda yang tak membantu ni okes.
sedih memang sedih.plus emo jugak haihh :P

Selalulah beringat ada lagi orang lain yang lebih teruk diuji dari kita.
Selalulah bersyukur dengan apa yang kita ada sekarang ni.


haihh.dah suka lagu ni.i mean this version la.bukan version asal.salah kamu la ni.haha~



 I stay running from tomorrow 
well I stay running from tomorrow

Saturday, May 19, 2012

gelak

hari tu ada orang tanya aku pasal benda ni:

Three Things I Want To Do/Achieve Before I Die
1. Went to mekah
2. went to disneyland
3. meet ‘someone’ that hate me so much to accept my apologize

benda ni aku pernah post kat sini dulu-dulu.tahun 2008.erkks.
betul-betul tak matang nih.puas aku duk ingat siapa la orang yang aku maksudkan time tengah taip post tu.suprisingly, ingatan aku tak kuat.haihh.
entah pape.


I always knew looking back on the tears would make me laugh.. 
but I never knew looking back on the laughs would make me cry.

Friday, May 18, 2012

Thursday, May 17, 2012

selamat hari guru!



hai mama, akak curik gambar ni kat facebook cikgu ju kot tadi.
wah wah.sweet la kawan-kawan mama kat sekolah tu.
rindu plaks akak kat warga SEGAR.yelahhh. akak jadi akak kedai buku sekolah tu dalam 4 bulan gak kan.hahaha.terima kasih buat kawan-kawan mama saya yang celebrate birthday my mum.hihi~




terima kasih cikgu!
maafkan kami cikgu!
halalkan ilmu kami cikgu!
doakan kejayaan kami cikgu!

Good Charlotte

lately i've been listening to Good Charlotte songs over and over again.
hell yeahhhhhhh..i think i fall in love for almost of their songs.
well written.i adore them.heh.

some of the songs:
Hold On
The Anthem
We Believe
Emotionless


Wednesday, May 16, 2012

profile picture

haihh.memang trend eh tukar-tukar dp kat facebook tu ramai-ramai camtu.
selalu kot aku tengok benda-benda camtu untuk promote sesuatu event tu.
bagus je benda-benda camtu.tapi, for me la, personally la.
agak serabut gak la bila semua dp orang dah sama,nak reply komen pun konpius.
hoho.apa-apa jela.
tak sedar diri dan still letak gambar Alicia Keys sebagai dp.
tak de kesedaran sivik lagi eh rose?haha.

random thought.okthanksbye

sambung dengar lagu-lagu Good Charlotte

am i?

the first person u remember as u wake up in the morning?
or
the last person u think of before sleeping at night?
or
both.
am i the one?

Tuesday, May 15, 2012

happy birthday, mama!


akak sayang mama!.
terima kasih atas semuanya.
tak kan terbalas semua jasa mama pada akak.hanya Allah dapat membalasnya.
akak akan always doakan yang terbaik untuk mama.

sorry if selama ni ada akak buat perkara-perkara yang tidak menyenangkan hati mama.
akak mintak maaf.

hehe.nah.akak letak gambar mama.
ingat lagi tak time bila ni?hihi.


 akak terliur tengok semua makanan ni laaa.waaa..



 wah..mama busy shopping tak sedar akak amik gambar ni kan.heee.



Age is an issue of mind over matter. If you don't mind, it doesn't matter.

Monday, May 14, 2012

doa

Isn't God amazing?
You may not reach people physically.
You might feel like you are of no help.
But there's one way where we are all connected ; doa. It comes from you this time.
Next time, you might be the one who needs it.

Allah tak duga kita dengan dugaan yang tak mampu kita tanggung.
Jangan doa taknak diduga, tapi doalah semoga kita kuat nak hadapi semua tu :)

Saturday, May 12, 2012

momo tea



of fish ball and baby octopus :)





of playing games and bluffing.

of chatting and laughing with best friends



of taking pictures and capture the memories



Friends are the family we choose for ourselves 

i admit that.i love my familia, here in auckland.
i will be missing u guys.
a lot.

Friday, May 11, 2012

cut

on the way nak pegi kelas, lately cuaca amatlah sejuk.
belum winter lagi ni.baru autumn lagi.
pastu nak pergi kelas biasalah,jalan kaki kena banyak lintas jalan pakai lampu isyarat pejalan kaki.masa nak tekan button lampu isyarat pejalan kaki tu, baru perasan darah dah banyak kuar menitik-nitik dari celah jari.hadui.sejuk punya pasal.jari jari kaki dan tangan rasa numb.so aku assume kulit kering kot.dan merekah lepas tu luka la.hehu.tiap tiap pagi pakai losyen kat kulit before pegi kelas macam sapu minyak apa je.tuang, jangan tak tuang.haha.




luka di luar nampak, luka di hati siapa yang tahu. eceh

Thursday, May 10, 2012

The love pirate, the treasure chest, and the sea of sorrows

copy paste from here
We all know.

We all know that somebody; whose his heart that is made of stone, ice and cold. Or maybe, he does not have a heart at all, we can never be sure. He was no bigger than an average human but, everywhere he crosses, a tidal wave of destruction was left in the wake.

His name is legend among the fearful and the hated. His story unsurpassed, unshakable as it is passed by murmur of those survived. But what do we know is that, he desires for the heart of gold, owned by maidens young and pure. Desire--more like a thirst, really—but he has that kind of insatiable thirst that even the universe cannot fulfill.

Thus then, he began his scheme.

The thieving of your heart.

That’s what I call the love pirate—when they come to your home and raid upon your chest, running away with a part of—if not all—your heart. He takes no heed of the consequences that would follow, only thinking of what’s satisfactorily fulfilling in his ship.


Sometimes he would give you a false sense of security, letting you onboard his ship—but at the time you least expected—will gut your hearts out for his to keep. And as he took your heart away, he pushed you overboard, to drown in at bottom of the sea of sorrows.

I know, as you lie undead—not dead, but not actually living either—in the bottom of your sorrow, you began to realize that jackass love pirate is not completely at fault. It was you too—if you hadn’t give the keys to your heart—the keys that keep your heart locked in your treasure chest—would he have easily taken it?

Why do you trust so easily?

Was it that little void in your heart that you think he’d fill?

Or were you clouded with all the glitters and gold he showered you as you were onboard his ship?
Keep your keys in a safe place next time, guard it with your life, or entrust it to someone who would.
Someone other than a love pirate, of course.

And to all of those love pirates out there, who on their enormous vanity would be reading this, I know—karma will come for you. For the more hearts you take, the more your soul fades away. And since soul is irreplaceable, the more your soul disappears, the weaker you’ll get. 

By the time you raided your last maiden‘s heart—you will be as hollow as an abandoned conch shell. And believe me one day, you will meet your match—a bigger, soulless female pirate who will burn your Black Pearl to the ground, and

You will sail no more.

Wednesday, May 9, 2012

nyummy

serunding-thanks abg adik yang datang lawat nina kat auckland hari tu.selamat pengantin baru..cantik la erin.hihi~
sushi-first time mkn makan eel kot.haha.



bubur cetel- ni ena yg ajar makan bende ni.suke2 :)

megi tomyam-untuk mengelakkan rasa bersalah makan megi, maka haruslah letak sayur banyak banyak sikit dalam tu dan kemudian letak cili & bawang pastu masak atas dapur.heh

Monday, May 7, 2012

apa kes?


ok.bawah ni memang aku copy paste dari blog seorang manusia yang tiap kali aku baca blog dia, asyik pain tak habis2.ni latest entry dia smalam.

i can see that my health is getting worse. the pain in my stomach does really kill me. on ten point scale of describing the pain, i must say that it has now reached at sixth point. gastritis, i assume, never been healed ever since i was in high school. if it's worsening, could it be a peptic ulcer? gerd? seriously, i'm so worried if i suffer one of them. what more if i have a cancer. 
i know, i have to take care of myself. i can't afford to be sick. yet, i don't know why i choose to be in pain. maybe because pain is my survival mechanism. it is from the pain that i harness a strength. 
to be frank, i lose pounds in my weight now. the first two weeks after an argument with a close friend, i lost four kilos. due to depression and stress, i refused to eat properly, like i didn't want to eat rice. all i ate was simple food, never touched the heavy meal. realising how fast my body is shrinking, i change my diet, from a moderate to a strict diet. i don't take carbs, not even cookies or slices of bread. my food largely consists of fish, not chicken or meat. i take vegetables more than before. and, i start to drink peppermint tea almost all the time. 
the strict diet was a harsh for me, at first. but, from time to time, i manage to go through all of it. however, i have to admit that i am too much with myself. on the day i have no classes, i skip lunch and tea-time, in which, i'm like fasting for twelve hours without any food but only the tea. it does feel painful at one point. yet, i keep one eye closed and try to ignore the feeling. 
i am obsessed to be as skinny as olivia wilde or posh beckham. i always think i'm still fat although some people notice how my body has changed. one of them even told me that i look sick. sick? yes, i am sick. the sickness is coming from the inside, here, in my heart. and i never expect it could affect the outerside of me.
for some reason, i just feel i can't be happy anymore in this life. let me be as skinny as those celebrities. at least, being obsessed with the science and beauty of such body makes me to achieve something which probably in turn, gives me a little bit of happiness.
waddefak?
heyy.ko tak payah menyiksa diri kau boleh tak?
kau tak fikir family, or orang2 yang sayangkan ko?
*facepalm*
macam psiko dowh.please stop it.
tolong kesian kat diri sendiri sebab takde orang lain yang boleh buat macam tu selain diri ko sendiri.
apa faedah yang ko dapat bila buat macam ni?

aku pun pernah kecewa yang amat sangat..semua orang dalam dunia ni ada masalah masing2.but how u deal with it, how u react to it will reflect yourself the best..
tak perlu nak tulis dalam blog sampai satu dunia perlu tahu kau sakit, kau kecewa segala.
cukuplah mengadu pada Tuhan, or ur mum or keep your own personal diary.
or tulis atas kertas pastu bakar or koyak or buang.

memang aku tak kenal kau.kau tak kenal aku, tapi kita sama sama perempuan.
tak perlulah kot terhegeh-hegeh sampai macam tu sekali.dia dah tak nak layan kau lagi.cant it be clear/obvious enough?..if dia msg ko pun, if dia layan kau macam dulu pon. kau suka ke?dia layan kau sebab kasihan.kau boleh ke terima keadaan macam tu?

seriously, kau takde sakit tapi cari penyakit dan cari pasal.get a life dude.
go hang out with your girlfriends, explore new things, meet new people, try a new recipe.
thats is what i always do during my rainy days.
pergi la karok, shopping, buy what u want, watch movie kat cinema.heyy.
banyak kot benda boleh buat.aku tak paham betol kenapa nak kena sedih2 selalu.
go and get a healthy food, if u really serious nak diet, search the correct methods to do it.go gym, or zumba, joging etc.

yup.memang susah.the memories that u had with him, although both of u takde officially "couple" lah katakan literally, but.please lah.
aku tak boleh tengoklah perempuan lemah lembik macam ni sebab laki.
hidup ko sebelum ni tanpa dia okey je kan?memang la ko tengok dia hari hari kat kelas, ko jadi good listener kat dia selama ni.lepas tu dia tiba tiba hilang..dia pun ada jugak life sendiri, dia pun ada gak orang lain yang dia nak take care of, dia pun nak lepak gak dengan kawan-kawan lain yg luar circle dia selama ni.

hurmm.kan dah panjang aku mengarut kat sini.
so, i guess, there is enough reason why i should continue to make my blog private.

Sunday, May 6, 2012

my only lil bro




2012 


2009



2006
 

 kehadapan rosli jefry,

tahu tak akak sangat sayang pada epi?
huhu~ bila tengok macam-macam la benda pada hari ni selalu buat akak risau dekat adik-adik.

banyak sangat pengaruh tak baik kat media sekarang ni, pengaruh rakan sebaya. etc.

kalau epi salah pilih kawan, kalau epi tak belajar rajin2, siapa nak tolong epi kemudian hari nanti?
epi guna masa sebaiknya okey?..nanti if menyesal, dah tak ada guna.epi kena kuat.
epi jaga papa & mama baik2 kat rumah..jangan susahkan diorang..contoh:nak benda yang mahal-mahal..buat diorang susah hati..akak jauh.hujung tahun ni akak balik ye?

salam sayang dari kak nina :)

Friday, May 4, 2012

:(

.

 


be strong rose
too tired to hold on.
too in love to let go.

the truth is, can you handle the truth?

Thursday, May 3, 2012

graduation






tahniah !!!
 :)
semua senyum riang time amik gambar.

nanti time spring mesti lagi banyak senior yg datang untuk graduation kan.hehe..
huaaa..fokus rose.fokus rose..insyaAllah..tahun depan your turn pakai jubah tu.heee~

p/s:tadi dibah dah start tanya, "ampa nak grad time bulan april(autumn) or september (spring)?"
aku pun cakap, "entahlah, kalau boleh nak grad dengan satu batch sekali, baru best amik gambar ramai-ramai"
hehe.