Friday, August 11, 2017

Love is putting someone else's needs before yours- Olaf (Frozen)





I miss my family so much...
insyaAllah nak balik Rawang jumaat ni...

Tiba-tiba rasa nostalgia pulak tengok gambar-gambar lama ni...
Banyak pengorbanan papa mama untuk kami tiga beradik...
We will do our best to make u proud papa mama...
Tak terbalas jasa kami adik beradik ni..hanya Allah dapat membalasnya...


Thursday, May 18, 2017

Bekerja dengan bijak, bukan hanya kerja keras

Ohh..mantapnya tajuk ni kan??

Memang kena kerja keras.Itu betul.kalau tak kerja keras macam mana nak cari rezeki yang halal dan berkat kan?Kalau setakat buat kerja ala kadar, sekadar makan gaji atau tak bersungguh, aisehh..tak elok tu..
kita ni sebagai pekerja biasa tolong tanamkan dalam ingatan tu, walaupun bos tak nampak, jangan la curi tulang ye.. buat kerja sehabis baik tapi jangan sampai membebankan diri sendiri.. boleh je say NO, kalau betul-betul tak mampu. if ko YES YES dengan semua benda, lepas tu hasil kerja tak memuaskan nanti memakan diri.. betul kan?

Apa maksud bekerja dengan bijak?Macam mana nak buat bekerja dengan bijak ni?
Bagi aku la, pandai-pandailah buat jadual kerja, mana yang patut buat dulu, sila utamakan yang tu dulu. Bukan bertangguh, cuma kadang-kadang ada benda yang tak boleh buat lambat-lambat..Lepas tu tulis dan catat la apa yang nak dibuat dalam minggu, bulan tu, lepas tu minggu dan bulan mendatang.. Barulah tak kelam kabut hal kerja dan hal rumahtangga...
Even hal nak membersih rumah pun kena plan ye.. minggu ni nak basuh toilet, next week nak vacuum bilik tamu..weekend nak buat groceries..kalau nak best lagi boleh plan menu makanan untuk seminggu terus..takde la pening nak makan apa, kat mana..lepas tu nak fikir hal duit belanja lagi...

Bukan apa taw, kadang-kadang, ini ikut pemerhatian aku lah, zaman belajar ada orang boleh plan dan fokus tentang perjalanan hidup..contoh next month nak jalan mana, nak study apa, makan kat sini situ..tapi bila kerja macam bercelaru sikit..lepas tu merungut takde masa nak bersenam dan spend time with family or nak balik kampung..
Hey tak boleh macam tu taw..aku ni takde la perfect sangat..hehe,,sebab tu tulis post ni.. sebagai ingatan untuk diri sendiri dan yang tabah membaca..
Aku rasa korang lagi hebat sebab selalu tengok dan dengar ceramah agama atau motivasi sana sini..cuma, sebagai manusia biasa yang hanya ada 24 jam sehari, aku harap kita dapat guna masa dengan sehabis baik.. sebab umur makin singkat..nak berbakti pada mak ayah, adik beradik, kat pasangan, kat jiran, kawan sekerja..eh macam-macam lagi lah..



"To achieve is to work hard,
Work hard and priorities right.
Do things in right order, and you will achieve.
You must give something to get something"

Wednesday, May 10, 2017

13 Reasons Why

I just finish watching a series. 13 Reasons Why.


The plot is simple. It has 13 episodes.

If you want to know more about the story line, go google yourself.




Mungkin ada yang cakap cerita ni mengada sangat tunjuk watak lemah Hannah Baker sampai bunuh diri. Yup memang betul. Banyak benda yang boleh dibincangkan untuk series ni... Ada yang cakap tak patut tunjuk scene bunuh diri... tapi bagi aku bagus je tunjuk.. the pain she felt during doing it..it is not an easy death.. kesian mak ayah Hannah lepas dia bunuh diri..selfish je sebenarnya ..tapi kenapa dia jadi macam tu?

Bagi aku cerita ni best sebab dia explain untuk setiap watak dan kaitannya dengan Hannah Baker.. Kadang-kadang kite tak sedar the smallest thing we did boleh bagi impact yang besar kat hidup orang lain..jangan ye sesuka hati cakap or buat apa-apa tanpa fikir dulu..







so yeahh..ini quote Hannah Baker.. selamat menonton cite ni kalau rasa berminat..

p/s : Ada buat apa-apa yang menyakitkan hati orang lain tak hari ni?


Monday, March 27, 2017

all praises to Allah


Di akhir bulan Februari yang lepas, dengan tak disangka-sangka keluar pekeliling yang telah lama diharapkan setiap kali borang pindah dihantar..

Sesungguhnya rahsia rezeki dari Allah yang Maha Mengetahui tentang segala aturan perjalanan hidup kita ini walaupun kita merancang segalanya :)


Tiba-tiba penuh whatsapp mesej dengan ucapan tahniah dari rakan-rakan dan family...
Terdiam dan cuba jugak untuk cubit diri sendiri masa tu mana la tahu hanya mimpi kan..
alhamdulillah ya Allah.. penantian untuk balik Semenanjung telah berakhir..
selamat tinggal Borneo...bercampur baur perasaan,
terkejut, gembira, sedih nak berpisah, serabut nak mengemas dan lain-lain masa tu..
syukur sangat si suami banyak sungguh membantu..aku rasa kalau sorang-sorang tu memang tak berjalan la proses mengemas..thank you Abang..

Semoga bertambah murah dan barakah rezeki di tempat kerja baru nanti.Amin

Nantikan post seterusnya dari Kuala Kangsar.hehe.

Wednesday, February 8, 2017

page 39/365

Januari dah berlalu.
Februari menjelma.

oh blog baru nak update?hoho,kemalasan melanda diri. acah acah bajet busy.

TV drama Lara Aishah dah habis.total 100 episod. tiap satu episod di tengok tanpa satu yang terlepas.keh3.

Now tengah layan The Promise (Pangako Sayo version baru) kat 105..yang tu beratus-ratus ye episod.setakat ni masih istiqamah melayan walaupun geram jugak takde sarikata.just alih bahasa macam kartun Doraemon dan Conan. The reason tengok Pangako Sayo? takde ape. suka tgk Yna yang comel.tak jugak.tak pasti kenapa tengok.mungkin cerita drama Melayu terlalu membosankan.

Isnin lepas pendaftaran pelajar Ting 1 dan 4.dapat 3 orang anak homeroom baru.

lambatnya cuti sekolah.cepatlah cuti.

alhamdulillah dah join Shaklee.hehe.jom la order kat ahkak.syokkknya Shaklee.hehe.

oktujebye.