Saturday, April 11, 2009

so yesterday

by hilary duff

yeaazaa..berakhir sudah seminggu untuk exam trial bagi IB batch 3 di KMS.
ini bermakna saat penentuan iaitu final exam juga semakin dekat..
excited + suka + nervous + happy + cuak..semua ada..

bak kata asmaa dalam blognya yang serba hijau itu..
"suasana yang menyebabkan makan tak kenyang, tidur tak lena,
dan mungkin mandi tak basah"
seminggu ini jugalah penat, lenguh semuanya ada..
manakan tidak, 15 paper yang ada kesemuanya di himpunkan dalam satu minggu sahaja..
bermula dari 8 pagi hingga hingga 5 petang di dewan razak..


di bawah ini adalah sedikit sebanyak imbasan sepanjang tempoh seminggu itu:

1-hari 1st exam dah bikin cuak buat aku..ceritanya bermula bila sebaik sahaja aku duduk di kerusi, baru aku perasan kad pengenalan aku tiada dalam simpanan..apa lagi aku cepat2 keluar dewan untuk amik IC dalam beg..
tapi, ianya tiada di dalam beg..tiada juga di celah2 buku..
waduhh..cikgu2 juga dah perasan apa yg berlaku..
cikgu foziyah, ckgu azian, cikgu ikhwan, cikgu hasram semua tolong cari
sama kat sekeliling dewan tu..ya allah..malunyer..
adalah suara2 yg menyuruh aku balik blok amik IC, tapi aku dengan yakin mengatakan bahawa aku bawa IC tu tadi..
last2, cikgu hasram yang ternampak IC tu dalam longkang..dia yg tolong angkatkan penutup longkang yang berat itu..syukur yg teramat..kalau tidak, memang ckgu tak bagi aku amik exam lgsung..adoi..pastu ckgu azian suruh cepat2 basuh IC n minum air banyak2 before jawab exam.

2-berikutan kejadian itu, hari2 seterusnya memang aku ikat dgn getah semua pensel, pen, pembaris, pemadam dgn IC tu sekali..

3-hari kedua exam-semua orang dah amik kamus masing2..tapi aku masih tercari2 kamus kepunyaan aku..oh ye..buat pengetahuan semua, semasa exam IB nanti memang boleh tengok kamus kecuali paper subjek2 bahasa..
gelabah jugak sikit2 semasa mencari-cari kamus itu..tiba2 aku nampak toklan(sir azlan) sedang selamba baca kamus aku yg paling besar antara semua kamus orang lain (serius ni, aku tengok kamus2 orang lain semua comel2)..pastu aku sengih la kat dia,
tapi dia still wat muka serious..dah jelas terang besar2 nama aku kat depan kamus tu..masa dia bagi kamus tu, sempat pulak tu dia tanya aku,
"IC mane
?"..issyyy..ni konfem cikgu2 ni cerita pasal aku kat dia...ceh~

4-antara kesemua 15 paper, hanya pada hari terakhir iaitu ketika english p2 je aku sempat letak pen before cikgu kata "masa dah tamat.letakkan pen masing2"..isyy..memang semua paper aku tak cukup masa..sdey gile..
idea ade nak jawab, tapi tak sempat..

5-muka ketat, muka kering adalah antara contoh reaksi pelajar2 bila berjalan keluar dari dewan razak itu..dowwwwnnnn...(trademark bebudak ni)

6-setiap kali paper nak di kutip, mesti budak2 star iaitu those who are apply ke rep czech and UK punya kertas yg kena kutip dulu..diorang kene stand up and teacher datang pungut kertas mereka dahulu..

7-tempat duduk aku adalah baris yg paling kiri sekali di dalam dewan, dan ketiga last dari belakang..selamat~kerana tidak berada di sebelah laluan orang lalu lalang di tepi dewan..

8-setiap hari exam aku tido awal gilaaa..sebelum light off lagi..yup2..
bagi sesiapa yg tidak tahu, di KMS ada light off okay..tepat 12.30 malam.. poofffff..gelap gelita secara automatik di keempat-empat blok...
tujuannya??..kerana nak jimat bil api sekolah..piirrahhh..nyampah aku..
rasa berpinar2 mata aku nak study guna study lamp yg disediakan skolah untuk setiap pelajar tu..lampu kat bilik tu akan dibuka secara automatik hanya pada pukul 5.30 pagi kalau tak silap aku..haha..
situasi kami ni mengalahkan budak2 kat sekolah asrama la weyy..

9-habis sahaja exam, kebanyakan drpd IB batch 3 pulang ke rumah masing2 selepas tamat sahaja paper bisnes pada pukul 5.30 ptg itu..
kerana kami sahaja yg mendapat cuti sehingga hari selasa ini...yahoooooo...
kat umah takde light off...

sekian sahaja laporan minggu ini..

perjuangan belum berakhir..rose..bersabarlah..

17 comments:

nAjiHah said...

huisshh..akak..cuaknye ic leh hilang plak time tu..

s.e said...

wehhh. ni lawak. downnnnnn. hahahaa. betul dowh. da jd trademark. hahaha

fieqa said...

salam~~

haha..
nice story..
such a good reporter~

sian nye sal ic tue..
gudluck eh for ur result!..chaiyok2

'maat taufiq wannajah'..=)

-miyn- said...

lama x nampak karose!

btw, enjoy ur hols..jeles ai, mmg sakit mata stadi dgn lampu meja nih..

it'sme said...

rose..
aku tataw pon sume crita ko..
haha...
ic hilang...
tdo awal...
kamus pon ilang..
hahaha...
kita sume da lepas benda tu kan..
tgu result..n the final...
is our last perjuangan here~~
cayok2 rose..

..alicia-rnro.. said...

najihah-taw takpe..mmg sgt cuaks time tu..

S.E-hari2 aku dgr korang semua dok sebut trademark tu..mcm tak sah klu korang semua tak ckp perkataan tu time IRP..

fieqa-gud reporter eyh?..haha..thanz dik..

miyn-lame eyh x nmpak..ye la kan..1 blok pon masing2 tidak brjumpa..hehe..taw takpe..mmg sakit mate..

qila-camne aku nak cite..kite semue bz time tu..hehe..chaiyok2..aja2 fighting!!~BT roxxx~~~

a.khairul said...

tu la pasal, aku prasan gak ko ikat ur IC skali dgn pen2 sume.. cam kelakar jek~

asmaasolehah said...

makan kenyang, x lapar2...huhu..

emosah said...

syabas rose...
laporan yang mantap
aku nak tambah skit...
bukan budak2 as ke yang star???
hehehehe...

..alicia-rnro.. said...

a.khairul-heh~inilah org yg duduk belakang aku time exam..ko nampak ek tiap kali abih exam, aku dok ikat balik semue brg2 aku tu..segan seyh..klaka eyh..haha..

asmaa-eley asmaa..kuat makan roti chocolate raisin n butterscotch..hehe~

emosah-apesal plaks bdk2 AS yg star??..hahaha..star bende laen adelah kot..=)

emosah said...

ha... star apa pula kak beca?

usop said...

uih..ad lg trial..
ak igt dh kua skolah dh xda trial2 dh..

rose said...

emosah-heh~tu kelas ko..ko lebey taw amende yg starnye..hehehe..hampeh ko..nak promote2 pasal beca2 lak sini..=(

usop-yup2..kami di sini mmg dilayan tidak ubah seperti kanak2 di sekolah..=)

emosah said...

welcome to kolej mara seremban
eh silap
sekolah mara seremban...
baru betul kan kak beca???

akak beca said...

betol2..heh~
aku tak nak akak beca weyh
aku nak AK..oopsssss~~

Afiq said...

Wahh.. Gud luck pada exam yg akan mendatang

rose said...

afiq-thank you for the wish..