Tuesday, May 24, 2011

green-lipped mussels

last week, keluar dengan housemates.
biasalah, nak menguruskan rumah tangga ni.
keluar membeli barang2 groceries, barang2 keperluan rumah dan sebagainya.
haha~tiba2 tengok dibah and qila tengah pilih2 green mussels

haaa~korang mesti jarang dengar or tak pernah dengar kan bende ni?
if nak taw lebih lanjut apa bende tu, meh klik sini.

dah lame da actually teringin makan bende tu, tapi asyik2 tak jadi je..tataw nape tak jadi..so, kali ni kitorang nak try kelainan sikit.mungkin rindu nak makan lala, kerang, kepah dan seangkatan dengannya, maka kami angkut la satu beg plastik bende tu..
sampai2 je rumah, adibah google camne care nak masak n basuh bende tu..

ni la page yang dibah google tu.


okey.kene rendam dalam air sejuk dalam 10-15 minit before masak.


kami pun tak sure sangat camne nak masak bende tu kan.
asalkan bende tu masak dan tak mentah, kire okey la kan? =P


bende tu ade janggut2 sikit.kene buang janggut tu.
pastu kene bersih2kan sikit sbb cam ade kerang kecik2 terlekat kat situ..




ni rupa bende tu lepas direbus dalam 10 minit camtu.


susah jugak nak bersihkan bende tu rupanya.

mula-mula kene rebus sikit bagi masak kan.

lepas rebus tu, nanti kulit dia dah terbukak kan.

pastu kitorang letak la sedikit ramuan dalam tu sebab nak tambah perasa la katakan.
bahan-bahan yang kitorang letak dalam setiap satu bende tu:
1-bawang putih yang ditumbuk.
2-sedikit garam
3-cheese
4-butter
5-black pepper


pastu, bakar dalam oven dalam 10 minit camtu.

pastu siap.
nyummmmyyy!!..



suka2..nanti nak buat lagi.if dah balik mesia nanti pastu mengidam bende ni camne?

4 comments:

azeila samad said...

wow looks delicious! hahah kitorang rebus smpai masak cicah dengan sweet chilli. pemalas punya org. hihihi

sizuka[Izzati] said...

whoahhhhhh nice nice lepas ni potluck laluhhhh :P

Anonymous said...

ada ja kat malaysia bnd nih, kay kuala kedah after tsunami 2006 tu tetiba bnd ni bercambah-cambah kat sktr kedah.. kalu x silap sebelah johor dan pantai brt pon ada gak bnda nih

cik nina said...

ziela- isy2.pemalas betol..haha.takde la.ktorg tataw nk masak cmne bende tu.tu yg maen try je ape2 resepi.sedap!

izati- gituhh~jom2..time study week mari memasak jom~

anonimes- aku taw sape ang.wekk.iye ke?nnt ang tunjuk la tempat tu kat ne.mane la taw aku ngidam nanti.haha