Saturday, September 12, 2009

kerenah budak sekolah 2

ini ialah sambungan post sebelumnya..so, aku listkan je la eyh..

1-budak2 ni suka bawak barang larangan ke sekolah..normal la tu kan..
apa yg di larang, lagi di bawa... pastu, selalu gak diorang suruh aku sorokkan/simpankan kat dalam kedai buku..adoi..rasa bersalah ok bersubahat..tapi kesian gak kat diorang...kadang2 kesian, kadang2 malas nak layan diorg duk bising2,
so terpaksa je la amik simpankan..contoh barang2 yg diorg selalu bawak mcm handphone, gelang2, rantai..kelakarkan?..
tapi kan, tanpa pengetahuan diorang, aku bukak gak inbox, file2 yg ada dalam handphone tu..tujuan?..aku tak nak la bersubahat dgn diorg if ada video bukan2 ke kan..ada sekali tu, aku tgk inbox sorang mamat nih..wahhh..byk betul awek die..semua dia panggil syg..semua gurls yg msg, sume laen2 org..haha..ada gak yg simpan alat make up..aku gelak2 gak bila tgk diorg kelam kabut if tahu ada sportcheck hari tu.."akak, tolong la simpankan, nanti balik sekolah saya amik"..cis..jadi tempat simpan barang lak..

inilah antara hp2 yg disimpan tu.


2-selain tempat simpan barang, kedai buku tu jadi tempat budak2 ponteng kelas pun ada gak kadang2..selamba je buat2 nak beli barang2 kat situ..then, bila aku tanya kenapa tak masuk kelas, diorg bagi mcm2 alasan, cikgu tak best la, boring la..suka hati betul..mereka suka merayau2 beli air kat mesin air depan kdai buku tu..then, ajak aku dgn ika sembang pulak tu..ada yg nak aku jadi akak angkat la..seingat aku, sepanjang 5 tahun sekolah asrama, tak pernah lak aku ada adik/akak/abg angkat2 ni...adik sendiri yg tersedia diangkat pun tak larat nak jaga..isyy2..

3-kadang2 tu, aku saja2 gak la tanya pasal bab2 skolah tu kat budak2 sekolah tu..kononnya aku tak kenal cikgu tu, ini..sedangkan, of courselah aku tahu...mak aku cikgu kat situ..haha..biasalah budak2 sekolah tu suke komen itu ini.bukak cerita itu ini...mengadu kat kitorang diorg wat ni salah, tu salah..ceh..aku mestilah sokong tindakan cikgu2 tu kan..tak kan nak bagi muka je kat depa semua...errkkss..ade gak kes sorang mamat india gemok ni memang suka pandang serong kat aku dgn ika..dia ingat kami budak2 tak abih sekolah, sebab tu kerja kat kedai buku tu..aku selalu senyum2 je la tgk gelagat dia tu..ade sekali tu, die duk bangga sgt yg mak dia doktor, ayah dia pilot..lepas tu nak marah2 kami suruh photostat yg dia punya cepat sket..hahaha..dia cakap kat kami yg dia kelas diamond(kelas rangking first), rupa2nya, cikgu dia kata kat kami yg dia tu kelas ketiga je..haha..

4-oh ye..kedai buku tu sebelah je dgn bilik disiplin..so, aku selalu je tengok hari ada yg kena rotan, potong rambut laa..tak pun ada sekali tu, budak perempuan india nangis2 tak nak ngaku dia curik barang apa ntah kwn dia punya..antara denda kelakar yg pernah aku tengok ialah sekumpulan budak2 cina, dalam 8 orang camtu, diorg keluar kelas awal taw..diorang rehat awal, siap dah beli mee rebus kat kantin padahal belum waktu rehat lagi..hahaha..then, cikgu disiplin yg nampak tu, panggil diorg semua, beratur sepanjang depan koridor sambil pegang mangkuk mee tu dgn chopstik tu skali..then, bila tiba time rehat, semua orang yg lalu lalang akan tengok dan gelak2kan mereka..ade je yg pakai rantai bukan2, cikgu2 rampas time tu gak..aku senyum je la..pegi skolah pun nak pakai rantai fesyen2 yg over2...

5-aku dgn ika suka layan ada kembar ni..diorang form 1..aku tak ingat nama kembar tu..alahai..kesian pun ada kadang2..diorang mcm mat lembut sikit..diorg suka nyanyi lagu amy mastura kat kdai tu..aku dgn ika pun join gak nyanyi kadang2..kadang2 gaduh2 mulut dgn diorg..bila diorg dah lama tak datang, sunyi gak kdai tu..diorg memang kelakar..aku pernah gak tanya, "kalau kat rumah, mak panggil apa nak bezakan kamu dua ni".. diorang kata family salah seorang tu sutun, yg satu lagi kerang...erkksss...aku ckp, "hissyy...jgn la tipu akak..takkanlah..."..tapi memang betul la..diorg siap buat gaya mcm mana mak diorg panggil lagi..huhu..macam2....

bersambung...

4 comments:

FariesFarhan a.k.a Uncle said...

owh.best2 keje.aku duk mkn(malam sahaja) tdo je kt umah.nk lepak sume member bz.

ajeem_hazim said...

rose..aku ske la post ko pasal skola nie..keep on writing about diz tau!! hehe...best2!! kem slm kat sutun ngn kerang!! n also mamat india gemuk kelas DIAMOND tuh..hehhe

Afiq said...

Pasni nak p bukak tempat simpan barang la kat situ. Kaya ni. Mau charge satu barang RM5 pun ok dah. hahahaha

alicia-rnro said...

faries-kene keje laa..sebab duk umah sorang2 bahaya takde orang..jiran2 semua pegi kerja..memang best pun keje, walaupun penat..

hazim-hehe..iye2..aku tulih la pasal budak2 ni..memang klakar..kadang2 geram pon ade..ok..nnt ak kem salam ko..

afiq-haha..taw takpe..selalunye i suruh diorang buang sampah2 yg ada kat kedai tu dan blanje kami air lepas tolong simpankan brg2 depa tu..