Friday, November 19, 2010

#11

11 Nov.

pencarian rumah untuk nak duduk tahun depan pun bermula.keluar masuk apartment sini sana...before exam dah ade tgk bbrape umah, tapi ade je yg tak memenuhi kriteria..nak yg fully furnish, ade umah takde oven la, peti ais kecik sangat la, hot water not included la, mahal sangat la, jauh sangat dari uni laa..macam2 taw..bukan senang, rasa cam nak nangis je..sebab mula2 pk nak gamble je nak cari umah tahun depan je sebab tak nak bayar utk 3 bulan yg kami tak duduk ni, tapi risau plak rugby world cup next year, NZ jadi tahun tuan rumah.grrrr.geram aku..time ni la GST nak naek..semua harga barang nak naek..bukan ape, bende2 rugby tu nanti ade tempat yg jadi accomodation diorg..so, kebanyakan tuan punya apartment tak nak hold on lame2 umah tu untuk kami.rugi katanya..hurmm.tapi alhamdulillah semasa post ni di taep..bab pencarian rumah dah setel.

ramai yang bukan Aucklanders tanya kenapa tak nak stay je HUIA (uni residence) ni tahun depan kan..ngeh2..name jek hostel uni tapi berjalan kaki dekat setengah jam kot nak ke science faculty, if jadi budak medic ok la, sebab hospital n faculty medic sebelah ni je..lgpon mahal, 2 per 3 elaun aku tiap bulan untuk bayar HUIA ni je laa.haishh..memang la privacy duk bilik sorang2 camni, internet unlimited n laju kat HUIA, pastu tak yah pk bil elektrik sbb aku 24 jam bukak lampu sebab blik ni gelap, tapi duk sorang2 tak best..bila nak buat esemen kene bincang ramai2 gak, makan sorang2 kat blik sedih gak taw..

nak cari tempat tinggal bukan senang, nak yang selesa, kene korbankan duit yg lebih sket maybe, nak ruang yg luas sket, nak yang murah kene duk umah kecik sket, nak yg dekat uni or yang jauh sket dr uni..huaaa2..macam2..


perbincangan serius..kene calculate duit yg nak kene bayar tiap-tiap bulan nnt.
duit umah+bil elektrik+internet
izzati selaku perunding gitu.. ;)

kat sini kene ade hitam putih nak sewa umah, duit bond la, letting fees laa.semua apartment camtu.
rumit..tak suka..buat duit saya pokai nak bayar selambak camtu.
*qila tgh bacekan no passport untuk nak kene isi kat form tu*


ok.itu cerita pada waktu pagi sampai petang duk cari umah, pastu berbincang..

pada malamnya, aku ena n izzati pi chocolate boutique kat parnell.

ohh.tempat ni best..cantik time malam2..rasa nak pegi lagi time siang2 plaks.
first time try kami order:
Ena :Chocolate Frappe
Rose:Cream & Cookies
Izzati: Chocolate Waffles
yang tiga2 ni sangat sedap..kedai ni cam comey sgt sbb banyak candy comey2 dan semua menu die ade chocolate.*wajib* dari cookies, cakes, minuman.semua laa~





macam biasa, klik sini la untuk bacaan lanjut.hihihi~~~

3 comments:

sizuka[Izzati] said...

kehkehkeh.sempat lagi akak nih.kak rose dah pindah umah ari nih!!sobs!

enalyna said...

post ni da mcm post tips2 mencari rumah di auckland! heheeee

cik nina said...

izzati-- heee~jgn sdey2 taw..nnt kite berjiran..yeayy.. ;)

ena-- haha.yeke?ngeh2~segan2~leh la jd rujukan junior nnt.haha