Friday, December 12, 2008

dadih-post tambahan utk yg bawah tu..

erkkss..
actually, kpd sume yg nak try wat dadih tu..
ada beberapa perkara yg aku nak ingatkan korang nih..
beberapa mistakes yg pernah aku buat..
yg mnyebabkan dadih tu tak jadi dadih..
dan jadi air jagung or air keladi je..

amik perhatian ye kpd beberapa perkara di bawah:

1-tengok betul2 kat paket agar2 nona tu..jgn amik yg 9 gm punye taw..
amik yg 8 gm punye je..and jgn konpius dgn jenama2 lain ye...
jgn ingat brand lain yg packaging kaler2 lain mcm hijau or merah yg nona tu cam same je ngan yg kuning..or korang jgn amik brand lain punye serbuk agar2 yg 8 gm gak...jangan taw..nanti tak jadik dadih korang..

2.sukatan air tu adalah mengikut botol air F&N..taw tak botol F&N?..
iye2..yg air gas yg macam2 kaler tu..
sukatan air yg diperlukan ialah 3 Litre iaitu 2 kali 1.5 Litre botol tu laa..

3.lepas dah masuk gula kan..jangan terus masuk agar2 serbuk tu..JANGAN2..
biar tunggu lame sket takpe..nanti kalau gula tu tak hancur n trus masuk je agar2 serbuk..abih laa..dadih tu tak menjadi punye..jadi air je la..tak keras2 sket cam dadih tu..

erm..tu je kot..
apa2 perkara akan ditambah dari semasa ke semasa...

2 comments:

piece-of-me said...

thanx rosea!!! nnti akak cbe ye!! xoxo

alicia keys said...

sis izzah-hehe..ok..