Wednesday, December 10, 2008

dadih~

sowy cik adik miyn..patutnye dah lame akak post ttg dadih ni..
nah..khas wat kamu..ngan kak izzah skali..
dah lame pics ni ade dlm laptop..
cume mase je takde nak tulih....
sowy skali lg eyh...

okies..first skali bahan2nye ialah..(lengkap ngan gmbar2 ni..heh~)

serbuk agar2 nona 8gm
2 botol air( 1.5 L)
coffee mate creamer
nestle ideal
perasa(jagung, milo)
gula pasir




bekas 500 mL

seterusnya, cara2nya ialah:

1-jerang air

2-masukkan gula pasir dalam bekas 500 mL bila air dah mendidih..tunggu dalam 10 minit.

3-masukkan 1 paket agar2 serbuk..

4-selepas menggelegak(mesti tunggu gelegak dulu taw), masukkan coffee mate creamer dlm bekas 500 mL dalam periuk..

5-kacau sebati.perlahankan api..

6-masukkan nestle ideal 1 tin dan kacau lagi

7-masukkan garam sedikit je..ingat..sket je..

8-bile dah masak, letak dalam jag..asing ikut perasa yg kamu nak..

9-pastu, letak la dalam bekas yg kiyut2 utk dadih tu..

10-taraaa..da siap..simple kan..jgn lupe, letak dalam peti ais..










Selamat mencuba~~

8 comments:

-miyn- said...

dgn ini, saya mengucapkan jutaaaaannnnnn terima kasih kat akak rose.

sgt2 terharu la, hukhuk.

i'll try later ok~

hopefully jadilah..

Hasmah Markom said...

Enak...tunggu lepas hujan, waktu panas...tentu ummph.

Lync said...

waa rose... nanty ak nak try buat la... ngee

alicia keys said...

lynC-iye??gud..try laa..

miyn-u r welcome..gud2..arap2 jadi.

cikgu hasmah-heh~sudah tentu..

usop said...

air mmg 1.5 liter ka??
or 2 botol air 1.5 liter=3 liter??

garam sket 2 cene???

bl ms nk msok kan perasa???

seyes ak nk try..

alicia keys said...

usop-btol ke ni ko nak try?.. ok..yup..air= 3 litre..garam tu secubit sket je..bagi rase lemak2 tu naik..masuk perisa last sekali laa..tapi jgn lupe kalau milo tu, jgn tuang serbuk milo terus dalam adunan..cairkan dulu dalam air panas..kalau tak, nanti berketul2 n tak larut...

viviryoki said...

rose...ko bleh buat kelas memasak seh...

next time aku nk masukkan cara buat sambal belacan ckgu azian..

alicia keys said...

vivi@rab-hehe..segan la ak nak post2 bnde cmni snbrnye.. huaa2..gud2..nnt ko wat taw post pasal smbal belacan ckgu azian tu..muahaha